Ύστατες προσπάθειες για λύση
- 05/05/2015, 14:58
- SHARE
Σημαντική επιδείνωση της οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν – Μικρό καλάθι για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Την ώρα που Πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» άμεσα τη ρευστότητα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν τη δραματική επιδείνωση της οικονομίας.
Έτσι, ενώ στις φθινοπωρινές προβλέψεις εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ το 2015 θα αυξηθεί κατά 2,5%, στις εαρινές προβλέψεις ο στόχος μειώνεται στο 0,5% και το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης από 1,1%, μετατρέπεται σε έλλειμμα της τάξεως του 2,1%.
Παράλληλα, βλέπει αύξηση της ανεργίας στο 25,6% από 25% στις φθινοπωρινές προβλέψεις, αλλά και αύξηση του χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 170,2% του ΑΕΠ, το φθινόπωρο στο 180,2% του ΑΕΠ τώρα.
Η πρόβλεψη για αύξηση των εξαγωγών ψαλιδίζεται από το 5,7% στο 2,7% και ο αποπληθωρισμός από 0,3% αυξάνεται πλέον στο 1,5%.
Χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που βλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, που δημιουργεί τεράστια «τρύπα» ύψους 7 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό-σύμφωνα πάντα με τους αρχικούς στόχους για πλεόνασμα 3% (και όχι 1,5% που έχει ζητήσει η κυβέρνηση).
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση επιχειρεί, πρώτα από όλα, να αποτρέψει καταστροφικές για την ελληνική οικονομία αποφάσεις της ΕΚΤ κατά την αυριανή συνεδρίαση και αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη και τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Όλες οι πληροφορίες έφεραν τον Μάριο Ντράγκι έτοιμο να αυξήσει αύριο το κούρεμα στα εχέγγυα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από τον ELA.
Μια τέτοια απόφαση θα μείωνε τη δυνητική ρευστότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα περίπου 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ και θα έφερνε πιο κοντά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Όμως, η αποτροπή του κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα είναι επί του παρόντος η μόνη θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να αναμένει η κυβέρνηση, καθώς αποφάσεις για αύξηση του ορίου των εντόκων ή εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ φαίνονται μάλλον απίθανες. Μάλιστα, πηγές πολύ κοντά στις συζητήσεις εκτιμούν πως ακόμη κι αν η ΕΚΤ δεν αποφασίσει αύριο «κούρεμα» στα ομόλογα, αυτό θα γίνει με πολιτικά και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια.
Η αναζήτηση λύσης για τη ρευστότητα συνεχίζεται με τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάρντ και την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πιο υποβαθμισμένες είναι οι επαφές του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη με το Γάλλο ομόλογό του και τον Επίτροπο Μοσκοβισί.
Κρίσιμη πλέον παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να απειλεί με αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα και με μη καταβολή του μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που του αναλογεί.
Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς το ΔΝΤ εδώ και πολλούς μήνες επιθυμεί να απεμπλακεί από την Ελλάδα, αφού, όπως επισημαίνουν, αναγκάζεται να λειτουργεί στα όρια του καταστατικού του.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς την παραμονή του Ταμείου για πολιτικούς λόγους. Οι λύσεις που ακούγονται περί αγοράς του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους δεν έχουν διαψευσθεί επισήμως, όμως για τους Ευρωπαίους θα είναι κρίσιμο να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους πώς θα ρίξουν και άλλα χρήματα σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», ενώ για την Ελλάδα θα είναι κρίσιμο το πώς θα δεχθεί το νέο δάνειο, που θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο.