Ύστατη προσπάθεια για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
- 29/09/2016, 10:02
- SHARE
Με τα χρέη του ομίλου να αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ, η αγωνία για τους χιλιάδες υπαλλήλους και τους προμηθευτές κορυφώνεται.
Ως η τελευταία προσπάθεια για την διατήρηση στη «ζωή» της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» θεωρείται η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας που υπεγράφη αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Η συγκεκριμένη συμφωνία που αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα θα πρέπει σήμερα το πρωί να γίνει αποδεκτή από τους προμηθευτές οι οποίοι δέχτηκαν να υποστούν κούρεμα του 50% των οφειλών της εταιρείας προς αυτούς.
Τα συνολικά χρέη της Μαρινόπουλος υπολογίζονται σε 1,46 δισ. ευρώ, και η 216 σελίδων συμφωνία προβλέπει εκτός από τη συμφωνία με τους προμηθευτές, να βάλει την εταιρεία «Σκλαβενίτης» και τις πιστώτριες τράπεζες σε έναν αγώνα δρόμου ως την Παρασκευή το μεσημέρι ούτως ώστε μαζί με τη συναίνεση των προμηθευτών να κατατεθεί στο δικαστήριο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και θ του πτωχευτικού κώδικα το πληρες σχέδιο. Από τις συνολικές οφειλές, γύρω στα 700 με 750 εκατ. ευρώ να οφείλονται σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα 600 εκατ. σε Δημόσιο και τράπεζες. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα μεγέθη δεν είναι εκπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Όπως αναφέρει το Έθνος, οι διαταγές πληρωμής από επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα τους στα ράφια της αλυσίδας των 700 καταστημάτων «Μαρινόπουλος» έρχονταν η μία μετά την άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είχαν συγκεντρωθεί 224 ζητώντας την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
Αυτό που επιδιώκει η «Μαρινόπουλος» βάσει του άρθρου 106Β είναι η προστασία της εταιρείας, η οποία θα κρατηθεί σε λειτουργία, από τις απαιτήσεις των προμηθευτών. Αν το δικαστήριο ανάψει το «πράσινο» φως, τότε για τέσσερις μήνες αναστέλλονται οι όποιες διεκδικήσεις σε βάρος του ομίλου. Δηλαδή, μπαίνει σε καθεστώς προστασίας, τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν και τα όποια έσοδα καταβάλλονται τοις μετρητοίς σε προμηθευτές και εργαζομένους.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε το βράδυ της Τετάρτης τα τέσσερα κείμενα εξυγίανσης, που αφoρούν τις εταιρείες Μαρινόπουλος ΑΕ, Πειραικόν ΑΕ, Ξυνός ΑΕ και Express M AE, καθώς και τις φόρμες που πρέπει να συμπληρώσουν οι συναινούντες πιστωτές, ενώ σημειώνεται επίσης ότι ο όμιλος της Carrefour αποδέχθηκε “κούρεμα” που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. ευρώ δέχθηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.
epistoli_synainesis_aneggion_promitheuton1
epistoli_synainesis_eneggion_promitheuton1
symfonia_exygiansis_ksinos-pdf
symfonia_exygiansis_marinopoulos_aege
symfonia_exygiansis_peiraiko-pdf
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Έθνος, ο δανεισμός του ομίλου από συστημικές τράπεζες υπολογίζεται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ενώ οι προμηθευτικές επιχειρήσεις της αλυσίδας είναι γύρω στις 1.200. Το ενδεχόμενο «λουκέτο» του μεγαλύτερου λιανεμπορικού ομίλου της χώρας θα πυροδοτήσει ενδεχομένως κι άλλα κλεισίματα στην αγορά με νέες στρατιές ανέργων, πρόσθετα ανεξόφλητα χρέη κ.ο.κ.
Αβέβαιο ακόμη το deal με τον Σκλαβενίτη
Εντελώς θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη συμφωνία για απορρόφηση της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα πραγματοποιηθεί όταν έχουν τακτοποιηθεί τουλάχιστον υποχρεώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Σκλαβενίτης με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «μοναδική λύση την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης», ώστε έχοντας ανοικτά τα καταστήματα, «να μεταβεί σταδιακά στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα». Η εταιρεία παραμένει σε συζητήσεις με τις τράπεζες.
Αναμονή και από το υπουργείο Εργασίας για το μέλλον των εργαζόμενων
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση για το μέλλον των εργαζόμενων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της. Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».
Υπολογίζονται ότι περίπου 12.000 είναι οι εργαζόμενοι σε όλα τα καταστήματα και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της «Μαρινόπουλος», με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας να δηλώνει ότι παρακολουθεί «με ιδιαίτερη ανησυχία τις δραματικές (για τους 12.000 χιλιάδες εργαζόμενους) εξελίξεις στην εταιρεία Μαρινόπουλος η οποία κατέθεσε σήμερα αίτηση εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Μαζί με το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων και τα Σωματεία Εργαζομένων στο Εμπόριο, βρισκόμαστε σε επιφυλακή για να υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και όλες τις εργατικές απαιτήσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να εξαιρεθούν από το σχέδιο εξυγίανσης και της συμφωνίας με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος Α.Ε.».