Είστε έτοιμοι να ηγηθείτε της ψηφιακής αλλαγής για ένα καλύτερο μέλλον;
- 07/12/2021, 08:45
- SHARE
Πόσο έτοιμοι είμαστε να «αδράξουμε» την ευκαιρία που δημιουργεί η ψηφιακή επιτάχυνση, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον; Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο Φίλιπ Ρογκ, Πρόεδρος της Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με εκτενή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin.
Εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει επιφέρει η υιοθέτηση της τεχνολογίας σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο Φίλιπ Ρογκ συνδέει τα ψηφιακά «άλματα» με την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και τον αγώνα της να καλύψει την απόσταση που την χωρίζει από υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οι επενδύσεις στην τεχνολογία, η στροφή στο cloud, η συνεχής επιμόρφωση των εργαζομένων στο θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και η ευελιξία στην εργασία θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επόμενη μέρα των επιχειρήσεων, ενώ είναι βασικοί παράμετροι της ηγεσίας με γνώμονα τη ψηφιακή ανάπτυξη.
Στο άρθρο που ακολουθεί ο Επικεφαλής της Μicrosoft θέτει τις άμεσες προτεραιότητας και μας καλεί να κινηθούμε όλοι μαζί για την αλλαγή που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ακολουθεί το άρθρο:
του Philippe Rogge (President, Microsoft Central & Eastern Europe)
Όπου κι αν κοιτάξω σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) έχουμε ψηφιακό ταλέντο και φιλοδοξίες παγκόσμιας κλάσης. Η Μάλτα και η Εσθονία θεωρούνται παγκοσμίως ως ηγέτες στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και έχουν καταταγεί, για παράδειγμα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το #1 και #2 στην Ευρώπη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η αξία των τεχνολογικών εταιρειών που γεννήθηκαν στην ΚΑΕ αυξήθηκε κατά 19 φορές την τελευταία δεκαετία, με εταιρείες όπως η UiPath της Ρουμανίας και η Infobip της Κροατίας να πρωτοστατούν.
Αλλά απέχουμε πολύ από το να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.
Ο Δείκτης Ψηφιακού Μέλλοντος – μια διερεύνηση δεδομένων για τη χαρτογράφηση της ψηφιακής προόδου – αποκάλυψε ότι οι πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις σε οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη.
Είναι πιο πράσινες, πιο πλούσιες, πιο καινοτόμες και ανταγωνιστικές.
Σε πολλούς τομείς οι χώρες και οι επιχειρήσεις της ΚΑΕ είναι εξίσου ψηφιακά ανεπτυγμένες με τα «ψηφιακά πρωτοπόρα» κράτη, ενώ σε άλλους τομείς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την επικράτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των πλεονεκτημάτων του.
Κάνοντας ψηφιακά «άλματα», η περιοχή μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της, συμβάλλοντας στο ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης – και το δικό μας – και στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους. Ως επιχειρηματικοί ηγέτες μεγάλων ή μικρών επιχειρήσεων, και σε κάθε τομέα, είμαστε σε μοναδική θέση για να αφήσουμε ένα διαρκές αποτύπωμα.
Αν δράσουμε τώρα.
Η ψηφιακή σας ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας
Μπορεί να έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά η έρευνα των δεδομένων μας δείχνει θετικά ότι η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ικανοποίηση των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των καταναλωτών και των ταλέντων. Οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και ο τρόπος κατάταξης των επιχειρήσεων στην «ψηφιακή ανταγωνιστικότητα» έχουν τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τα συνολικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα η υιοθέτηση του cloud συνδέεται στενά με τη μεγαλύτερη καινοτομία και παραγωγικότητα.
Με άλλα λόγια, οι ψηφιακές επιχειρήσεις είναι η ατμομηχανή της προόδου. Αλλά δεν είναι μόνο οι δαπάνες για την τεχνολογία που έχουν σημασία – για να είναι επιτυχημένες οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες, στην ηγεσία με γνώμονα την ψηφιακή πρωτοπορία, και στην υβριδική εργασιακή κουλτούρα.
Οι επαγγελματίες της πληροφορικής έχουν καταλυτικό ρόλο:
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών πληροφορικής στο εργατικό δυναμικό, τόσο αυξάνεται η καινοτομία και η παραγωγικότητα.
Εξοπλίζοντας τους επαγγελματίες πληροφορικής με δεξιότητες του σήμερα και του αύριο, μπορούν να χρησιμοποιούν και να αναπτύσσουν αποτελεσματικότερα τις τελευταίες προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες σε κλίμακα σε ολόκληρο τον οργανισμό – επιταχύνοντας τον μετασχηματισμό και μεγιστοποιώντας τον επιχειρηματικό αντίκτυπό του. Η συνεχής επιμόρφωση σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πραγματικοί παράγοντες ψηφιακής αλλαγής.
Η ηγεσία με γνώμονα την ψηφιακή ανάπτυξη οδηγεί στην ανάπτυξη:
Αλλά δεν είναι μόνο το ταλέντο της πληροφορικής που χρειάζεται τις σωστές δεξιότητες. Το να έχετε περισσότερα ανώτερα στελέχη με ψηφιακές γνώσεις στην επιχείρησή σας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η διερεύνηση των δεδομένων μας αποκάλυψε ότι το υψηλότερο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ της ηλικιακής ομάδας που κατέχει ηγετικούς ρόλους συνδέεται με αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Αυτά τα στελέχη με ψηφιακή παιδεία είναι εστιασμένα στην λήψη αποφάσεων που «ξεκλειδώνουν» μεγαλύτερη στρατηγική αξία από την ψηφιοποίηση.
Οι ιδέες αναπτύσσονται εκτός γραφείου:
Οι προσδοκίες σχετικά με την εργασιακή κουλτούρα έχουν αλλάξει μόνιμα. Οι παλιοί τρόποι εργασίας θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα. Και υπάρχει και κάτι ακόμη: Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι η πιο απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνδεόταν με περισσότερη καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων των καταχωρίσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και με υψηλότερη παραγωγικότητα.
Η λέξη-κλειδί είναι η ευελιξία – δεν είναι μόνο η εξ αποστάσεως εργασία ούτε μόνο το γραφείο που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ο σωστός συνδυασμός και των δύο. Η υβριδική εργασία δίνει τη δυνατότητα σε όλους να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, όπου τους βολεύει – και κανείς δεν θέλει η μισή ομάδα να υπολειτουργεί ή οι μισές ιδέες να χάνονται.
Ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεών μας σε προοδευτικές εταιρείες στραμμένες στο μέλλον βοηθά επίσης στη διατήρηση των ταλέντων μας στην περιοχή, καθώς και στην προσέλκυση ανθρώπων που επιστρέφουν μετά την απόκτηση εμπειρίας στο εξωτερικό.
Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ψηφιοποιηθούν ή κινδυνεύουν να ξεπερασθούν από τον ανταγωνισμό.
Όλοι μας πρέπει να γίνουμε ψηφιακά επιτυχημένοι
Η διερεύνηση των δεδομένων μας διαπίστωσε ότι η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους για την αναβάθμιση της ψηφιακής τους επάρκειας οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα και υψηλότερους μέσους μισθούς – δύο σημεία που «πονάνε» πολλές χώρες της περιοχής.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έναν μεγάλο αντίκτυπο εδώ μέσω του upskilling και του reskilling. Όσο περισσότερο ψηφιακά καταρτισμένος είναι κάθε εργαζόμενος, τόσο περισσότερο μπορεί να συνεισφέρει στους εργοδότες του και στις κοινότητες στις οποίες ανήκει. Η ΚΑΕ διαθέτει απίστευτο ταλέντο, και επενδύοντας τόσο στους ανθρώπους και τις δεξιότητές τους όσο και στην ψηφιακή τεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα έθνος ψηφιακά επιτυχημένων ανθρώπων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξειδίκευση αποτελεί πάντα τον πυρήνα των ψηφιακών επενδυτικών μας σχεδίων – όπως στην Πολωνία και την Ελλάδα.
Ας ηγηθούμε της αλλαγής, γιατί μπορούμε
Η φιλοδοξία της Ευρώπης είναι να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Σήμερα αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο έλλειμμα καινοτομίας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα και κινητοποιεί τρισεκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει το πρόγραμμα καινοτομίας της και να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επίτευξη του κοινού μας στόχου – αν προοδεύσουμε, ολόκληρη η Ευρώπη θα κάνει άλμα προς τα εμπρός και θα εξασφαλίσουμε το ανταγωνιστικό μας μέλλον στην παγκόσμια σκηνή.
Και το σημαντικότερο δεν είναι το πού βρίσκεται σήμερα μια χώρα ή μια επιχείρηση στο ψηφιακό της ταξίδι – είναι η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει για να γίνει πιο πράσινη, πιο πλούσια, πιο καινοτόμα και ανταγωνιστική.
Αν με ρωτάτε για τα τρία επόμενα βήματα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να κάνουμε, αυτά περιλαμβάνουν σίγουρα:
- την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων μας, και ιδιαίτερα εκείνων που κατέχουν ρόλους λήψης αποφάσεων,
- την ψηφιοποίηση περισσότερων διαδικασιών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την παροχή περισσότερων υπηρεσιών προς όφελος των πελατών και των πολιτών μας, και
- την υιοθέτηση της υβριδικής εργασιακής κουλτούρας, όχι μόνο της τεχνολογίας, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταλέντο τους – και οι επιχειρήσεις να αποκομίσουν τα οφέλη.
Έχουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε στη διάθεσή μας, οπότε τώρα εξαρτάται από την ηγεσία.
Τώρα είναι η στιγμή να ηγηθούμε όλοι μαζί της αλλαγής, γιατί μπορούμε.
Όταν μια μέρα με ρωτήσουν τα εγγόνια μου τι έκανα για να αδράξω την ευκαιρία να χτίσω ένα καλύτερο ψηφιακό μέλλον γι’ αυτά, ξέρω ποια θέλω να είναι η απάντησή μου.
Ποια θα είναι η δική σας;