ISTMOS: Η διάκριση στο Disrupt Greece, εισιτήριο για το επόμενο μεγάλο βήμα
- 22/10/2018, 16:26
- SHARE
Ο Τάσος Οικονομίδης περιγράφει στο Fortune πώς η καινοτομία μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αλυσίδα μεταφοράς ευπαθών προϊόντων.
Με τον «αέρα» πολλών συμμετοχών σε διεθνείς διαγωνισμούς και την πίστη για το προϊόν που προσφέρει η εταιρεία του, ο συνιδρυτής της ISTMOS, Τάσος Οικονομίδης, έβγαλε τον καλύτερό του εαυτό στη σκηνή του μεγάλου τελικού του διαγωνισμού καινοτομίας Disrupt Greece 2018, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Η τρίτη θέση που εξασφάλισε η εταιρεία του, ήρθε μετά από τη διαδικασία επανεξέτασης των τελικών υποψηφίων από τους κριτές, και όλοι στο τέλος αισθάνθηκαν απόλυτα δικαιωμένοι για την προσπάθειά τους.
«Στα 90 δευτερόλεπτα σε αυτό το περίφημο elevator pitch, που είναι σαν να ανεβαίνεις ουρανοξύστη, κατάφερα να εκμεταλλευτώ όλο τον χρόνο με ουσία και ευστοχία», σημειώνει, κληθείς να σχολιάσει την εμπειρία της συμμετοχής του στον τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας που διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία Fortune και Industry Disruptors – Game Changers, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία Παπαστράτος στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.
Η ISTMOS ξεκίνησε στις αρχές του 2016 ως μια ιδέα, η οποία γεννήθηκε επιχειρηματικά μέσα από μια σειρά συγκυριών που δεν μπορούσαν να πάνε χαμένες. Οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία διατηρούσαν συνεργασία με τον Συνεταιρισμό οινοποιών της Νεμέας, κατασκευάζοντας το eshop του. Σε μια από τις συναντήσεις τους, οι οινοπαραγωγοί εξέθεσαν το μεγάλο πρόβλημα της ορθής συντήρησης του κρασιού κατά τη μεταφορά του. Έτσι, λοιπόν, ζήτησαν μια ολοκληρωμένη τεχνολογική λύση. Μια πρόταση η οποία συνέπεσε χρονικά με μια μοναδική ευκαιρία: το πανευρωπαϊκό ανοιχτό κάλεσμα του προγράμματος FIWARE για την κατάθεση καινοτόμων ιδεών που αφορούν στα ευπαθή προϊόντα. «Έπεσε στην αντίληψή μας, συμμετείχαμε στον διαγωνισμό και παρουσιάσαμε την ιδέα μας σε Ευρωπαίους κριτές όταν αυτή βρισκόταν ακόμη στα χαρτιά. Η συγκυρία λοιπόν έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς όταν οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού ζήτησαν τη βοήθειά μας παράλληλα έτρεχε ο διαγωνισμός», σημειώνει στο Fortune ο Τάσος Οικονομίδης.
Έτσι λοιπόν η ISTMOS, που βαφτίστηκε εν μέρει από τις συχνές μεταβάσεις των ανθρώπων της από την Αττική στη Νεμέα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου, εξασφάλισε την πρώτη της χρηματοδότηση. Αμέσως μπήκε σε εφαρμογή η ένταξη της τεχνολογίας του Internet of Things στο πλαίσιο της λύσης που αναζητούσαν οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού. Τοποθέτησαν μέσα στις αποθήκες κρασιών, σταθμούς μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτεινότητας με βάση κανόνες που προέκυψαν από τη συνεργασία με το Εργαστήριο Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ειδικοί συναγερμοί ειδοποιούν τους οινοπαραγωγούς όποτε οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για το κρασί, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ενώ τα δεδομένα που συλλέγονται ανεβαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη στους παραγωγούς.
«Συνδυάσαμε τις μετρήσεις με αυτόματες φωτογραφίσεις του χώρου και δουλέψαμε στη μοναδική ταυτότητα της κάθε φιάλης, η οποία συνδυάζεται με την κούτα που περιέχεται και την παλέτα που σχηματίζεται από τις κούτες, φτιάχνοντας έτσι ένα μοναδικό ιεραρχικό σύστημα που συνδέει τη φιάλη με την κούτα και την παλέτα».
Αυτή, ακριβώς, η ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει η ISTMOS αποτέλεσε για τον Τάσο Οικονομίδη ένα από τα βασικά κριτήρια για τα οποία η εταιρεία του διακρίθηκε στον διαγωνισμό του Disrupt Greece. Μαζί, φυσικά, με τη σωστή συνεργασία, το πάθος, και την αγάπη όσων εργάζονται στην εταιρεία για αυτό που κάνουν. Η διάκριση αυτή αποτελεί, για τον ίδιο, μια σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές κινήσεις της ISTMOS.
«Και μόνο το γεγονός ότι συμμετέχεις σε μια εκδήλωση με μεγάλη διείσδυση στο χώρο σου, προσφέρει αναγνωρισιμότητα και βοηθά στην επέκταση της εταιρείας. Δηλαδή, όταν προσεγγίζεις κάποιον επενδυτή ή πελάτη δεν είσαι κάποιος τυχαίος, αλλά είσαι μια εταιρεία που διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό υψηλού επιπέδου».
Πέρα από την ανάπτυξη του software, οι άνθρωποι της ISTMOS εξέλιξαν και την υλικοτεχνική υποδομή του προϊόντος τους. Η αρχή έγινε με συνθέσεις στοιχείων από κομμάτια του εμπορίου, ούτως ώστε να κατασκευαστούν οι αισθητήρες που εκπέμπουν στο cloud τα δεδομένα, αλλά και τις φωτογραφίες από τα σημεία που τοποθετούνται τα προϊόντα. Στη συνέχεια, η ISTMOS εξέλιξε τη διαδικασία μέσω συνεργασιών που εξασφάλισαν την παραγωγή συνδυαστικών custom λύσεων, περισσότερο ευέλικτων και πιο οικονομικών. Σε αυτήν, ακριβώς, τη λύση software as a service βασίζεται και το μοντέλο εσόδων της εταιρείας. Μέσω, δηλαδή, της χρέωσης για τη χρήση της εφαρμογής αλλά και του εξοπλισμού, προσαρμοσμένα ακριβώς πάνω στις απαιτήσεις του πελάτη και του προϊόντος το οποίο διακινεί.
Οι συνεργασίες, οι προοπτικές για το μέλλον και η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain
Η ISTMOS έχει επεκτείνει το δίκτυο συνεργατών της σε μια σειρά από γνωστά οινοποιία σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, ενδεικτικά, ο Στέλιος Μπουτάρης στη Νάουσα, το Κτήμα ALPHA ESTATE στο Αμύνταιο και το οινοποιείο Vassaltis στη Σαντορίνη. Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάζεται με την Cosmote και την Deutsche Telecom στο πλαίσιο της εφαρμογής της τεχνολογίας του καινοτόμου δικτύου NB-IoT. Η νέα αυτή λειτουργία επιτρέπει στον παραγωγό να παρακολουθεί τις συνθήκες ολόκληρης της διαδρομής του κρασιού μέχρι τον τελικό καταναλωτή, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα στην cloud εφαρμογή που ανέπτυξε η ISTMOS.
Όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας πίσω από το τελικό προϊόν δεν σταματά εδώ. Ήδη η ISTMOS προχωρά στη διαδικασία εισαγωγής του blockchain στη δική της λύση, με στόχο να προσφέρει στον πελάτη πλήρη διαφάνεια αναφορικά με τα δεδομένα που λαμβάνει. «Έχουμε ξεκινήσει το σχεδιασμό της υιοθέτησης της λύσης blockchain για supply chain το οποίο φέρνουμε στη λύση μας. Δεν μιλάμε για εγγραφή στο blockchain των big data, αλλά για την εγγραφή των διαδικασιών οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από το σύστημα».
Επιπλέον η ISTMOS από τα τέλη του καλοκαιριού του 2017 ίδρυσε στις ΗΠΑ την ISTMOS Tech, με στόχο να εξελιχθεί ως ένα όχημα για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην αμερικανική αγορά. Ο Τάσος Οικονομίδης είχε βρεθεί μαζί τους ανθρώπους της εταιρείας για έναν μήνα όπου είδαν από κοντά πώς οι δύο διάσημες valleys του κρασιού και της τεχνολογίας μπορούν να μας διδάξουν πάρα πολλά για το μέλλον. «Εάν η Silicon Valley και η Napa Valley θεωρούνται πρότυπα για την κατηγορία τους, μπορούμε να μάθουμε από το δικό τους παράδειγμα και να αποκτήσουμε κι εμείς -σε μικρότερη κλίμακα- τις δικές μας valleys οι οποίες θα προσφέρουν ευκαιρίες, θα παράγουν καινοτομία και θα σταματήσουν το brain drain».
Δείτε ξανά την τελική διαγωνιστική διαδικασία του Disrupt Greece 2018: