Ιστορίες ελληνικής φορολογικής «τρέλας» από το Bloomberg
- 30/04/2014, 20:09
- SHARE
Τα «μαύρα», η φοροδιαφυγή και οι ιδιοκτήτες, που παραδέχονται ότι δεν κόβουν αποδείξεις.
O Jonathan Stearns, δημοσιογράφος του Bloomberg παρακολουθεί τις αιφνιδιαστικές εφόδους των φορολογικών ελεγκτών και καταθέτει την εμπειρία του από τη νοοτροπία φοροδιαφυγής των Ελλήνων.
Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος μιλάει για «εκτεταμένη φοροδιαφυγή» αλλά και για το νέο πρόσωπο της φορολογικής διοίκησης στη χώρα.
Στα Βόρεια Προάστια: Εκεί που μαζεύεται η ελίτ της Αθήνας
Το ρεπορτάζ ξεκινά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε κλαμπ των Βορείων Προαστίων όπου μαζί με τους ελεγκτές Δύο «κοστουμάτοι» άντρες στριμώχνονται μέσα στο πλήθος και αναζητούν την ταμειακή μηχανή. Ο υπεύθυνος αναστενάζει: «Είναι το ΣΔΟΕ».
«Οι ελεγκτές είναι το νέο πρόσωπο του αγώνα της Ελλάδας στη μάχη του χρόνιου προβλήματος της φοροδιαφυγής», γράφει ο δημοσιογράφος, «με αποστολή να εξακριβώσουν εάν κόβονται αποδείξεις πληρωμών, κάτι που συχνά αποφεύγουν να κάνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ελλάδα, προκειμένου τα έσοδά τους να εμφανίζονται μειωμένα και να πληρώνουν λιγότερους φόρους».
Σύμφωνα με το Bloomberg το 2012 το ποσοστό της παραοικονομίας ανερχόταν στο 24% του ΑΕΠ όταν στην ΕΕ είναι κατά μέσον όρο στο 15%, ενώ η «μαύρη» εργασία διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στο 25% μεταξύ 1995 και 2006. «Ακόμη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι παθολογικό».
Σε καφετέριες στο κέντρο
Το δημοσίευμα φιλοξενεί μαρτυρίες στελεχών της φορολογικής διοίκησης οι οποίοι καταγγέλλουν επιθέσεις από ιδιοκτήτες: «Μας έχουν εκσφενδονίσει ακόμη και καρέκλες», αφηγείται στον ρεπόρτερ μια ελεγκτής, προσθέτοντας «θέλουμε να είμαστε αυστηροί με εκείνους που παραβαίνουν τους κανόνες και επιεικείς με εκείνους που τους ακολουθούν προκειμένου να τους ενθαρρύνουμε».
Την επόμενη μέρα, πέρασε το απόγευμα από μια πολυσύχναστη συνοικία με καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας. Πάνω στα τραπέζια μαζί με τους καφέδες δεν υπήρχε καμία απόδειξη, που σημαίνει ότι οι παραγγελίες δεν είχαν περάσει από την ταμειακή μηχανή, σημειώνει ο δημοσιογράφος. Όταν οι ελεγκτές αποφασίζουν να κόψουν πρόστιμο 250 ευρώ για τη μη έκδοση απόδειξης, η υπεύθυνη του καταστήματος αρχίζει να διαμαρτύρεται ότι είναι άδικο.
Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr