Ιστορική αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στην Κούβα
- 17/12/2014, 18:53
- SHARE
Την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών αποφάσισε ο πρόεδρος Ομπάμα – Αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών.
Οι ΗΠΑ και η Κούβα βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεών τους μετά από σχεδόν μισό αιώνα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Αβάνα.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είδαν την ανακοίνωση την οποία πρόκειται να κάνει εντός της επόμενης ώρας ο Ομπάμα, είπαν ότι οι δύο χώρες θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, στην οποία συζήτησαν όλες τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο “δεν ενεπλάκη στις συζητήσεις”, τόνισε ο ένας αξιωματούχος.
Ταυτοχρόνως ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε και τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Η κουβανική κυβέρνηση από την πλευρά της συμφώνησε να απελευθερώσει 53 ανθρώπους οι οποίοι στις ΗΠΑ θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι· ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αποφυλακιστεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλλαγή στην πολιτική σημαίνει τη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο και τις μεταφορές από τις ΗΠΑ προς την Κούβα. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στις αμερικανικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ανταποκρίτριες κουβανικές τράπεζες και θα παρασχεθούν διευκολύνσεις στο εμπόριο με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα αναλάβει να αναθεωρήσει τον προσδιορισμό της Κούβας ως “κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία”.
“Τα βήματα αυτά θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στην πολιτική μας απέναντι στην Κούβα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι η αρχή της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας”, είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσουν επαφές και επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.
Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η αλλαγή πολιτικής αποφασίστηκε επειδή εντός της κυβέρνησης Ομπάμα υπήρχε η πεποίθηση πως το μακροχρόνιο εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν είχε αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την αλλαγή της πολιτικής την περασμένη άνοιξη, συνέχισε, προσθέτοντας: “Αν κάποια αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει περάσει την ημερομηνία λήξης της, αυτή είναι η πολιτική μας απέναντι στην Κούβα”.
Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ-Κούβας
Σφοδρότατες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις ότι η άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο προκαλεί ήδη η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταλλάξει τρεις Κουβανούς κατασκόπους με τον Άλαν Γκρος και με έναν πράκτορα της CIA που ήταν κρατούμενος επί 20 χρόνια σε κουβανικές φυλακές.
Ο Ρόμπερτ Μενέντες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατήγγειλε τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό “δικαιώνεται η βάρβαρη στάση της κουβανικής κυβέρνησης”. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο Μενέντες σημειώνει ότι η ανταλλαγή του Γκρος με “καταδικασμένους εγκληματίες θέτει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο”.
Την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο υποστηρίζοντας ότι αυτό το “επικίνδυνο προηγούμενο” που δημιουργείται με την ανταλλαγή των κρατουμένων επί της ουσίας “επικηρύσσει τους Αμερικανούς στο εξωτερικό”.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ο Κουβανοαμερικανός πολιτικός, πιθανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2016, είπε πως δεν πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.
Στις ΗΠΑ ο Άλαν Γκρος
Το αεροσκάφος που μετέφερε τον 65χρονο Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Στις εικόνες που μετέδωσε το MSNBC διακρίνεται ο Γκρος να αποβιβάζεται από το αεροπλάνο και να βαδίζει προς το σημείο όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος για να τον υποδεχτεί.
Ο Άλαν Γκρος και τα τρία μέλη του Κογκρέσου (δύο Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικανός) που τον συνόδευσαν στο ταξίδι της επιστροφής του από την Αβάνα στις ΗΠΑ, αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου γύρω στις 20:30, ώρα Ελλάδας.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας Πάτρικ Λίχι, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ και ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Βαν Χόλεν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters