Ιστορική πτώση για την τουρκική λίρα, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για περιστολή επιτοκίων
- 02/06/2021, 09:25
- SHARE
Ρεκόρ διολίσθησης σημειώνει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θεωρία του για περαιτέρω περικοπή επιτοκίων, θέτοντας μάλιστα ως αόριστο χρονικό όριο για αυτή το φετινό καλοκαίρι.
«Σήμερα (σ.σ. 1 Ιουνίου) μίλησα με τον επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια δανεισμού. Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα εφαρμόσουμε περαιτέρω περιστολή τους» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Ως αποτέλεσμα, το νόμισμα της γείτονος το πρωί της Τετάρτης 2 Ιουνίου «έπεφτε» 3%, στις 8,8 λίρες ανά δολάριο.
Οι παρατηρήσεις Ερντογάν δεν είναι πρωτόφαντες, καθώς είναι γνωστό πως είναι οπαδός της ανορθόδοξης οικονομικής θεωρίας πως η αύξηση των επιτοκίων δίνει ώθηση στον πληθωρισμό, και όχι το αντίθετο, περιορίζοντας την ανάπτυξη.
Όπως αναφέρει, η περιστολή των επιτοκίων θα περιορίσει τα έξοδα των παραγωγών και εντέλει αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές, που θα «δουν» λόγω μείωσης των τιμών στις παραγωγικές εισροές φθηνότερα προϊόντα στα ράφια.
«Εάν υπερβούμε το εμπόδιο των υψηλών επιτοκίων για τις επενδύσεις και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, τότε θα διαμορφώσουμε ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, διότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν υψηλό πληθωρισμό» υποστήριξε ο Ερντογάν.
Η έκκληση του Τούρκου προέδρου για χαμηλότερα επιτόκια αυξάνει την πίεση τον κεντρικό τραπεζίτη Σεχάπ Καβτζίουγλου, που τοποθετήθηκε επικεφαλής του τουρκικού τραπεζικού τομέα σε αντικατάσταση του προηγούμενου διοικητή ο οποίος είχε επιλέξει μια πιο σφιχτή αλλά -σίγουρα- ορθόδοξη νομισματική πολιτική.
Με τον πληθωρισμό να είναι τριπλάσιο από τον επίσημο στόχο του 5%, ο Καβτζίογλου πρέπει να κάνει το απίθανο δυνατό… εκκινώντας έναν νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη χαλάρωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίρα, η υποτίμηση της οποίας ώθησε εκ νέου τις τιμές των προϊόντων και ειδικά των εισαγόμενων στα ύψη.
«Η αρνητική αντίδραση της τουρκικής λίρα δείχνει την αποδοκιμασία των αγορών έναντι της τουρκικής νομισματικής πολιτικής και τον κίνδυνο που επιφυλάσσουν οι πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρει ο Μίτουλ Κότετσα, επικεφαλής οικονομολόγος της TD Securities με έδρα τη Σιγκαπούρη.