Ιστορική στιγμή: Η σημαία των ΗΠΑ κυματίζει ξανά στη Κούβα
- 14/08/2015, 20:41
- SHARE
Για πρώτη φορά στην Κούβα Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά από 70 χρόνια.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Κούβα για να υψώσει την αμερικανική σημαία στην πρόσφατα ανακαινισμένη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, άλλο ένα συμβολικό βήμα στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Κέρι προσγειώθηκε γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας). Λίγο πριν προσγειωθεί, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν πως “θα υπάρξουν απρόοπτα” στην πορεία για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, όμως “είναι μια αρχή”.
Η τελετή, κατά την οποία η αστερόεσσα θα υψωθεί στο κτίριο της πρεσβείας για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ και η Κούβα αποκατέστησαν επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις τους και αναβάθμισαν τις διπλωματικές αποστολές τους σε πρεσβείες.
Ενώ οι Κουβανοί γιόρτασαν την έπαρση της σημαίας τους στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιουλίου, οι Αμερικανοί περίμεναν μέχρι να μπορέσει ο Κέρι να ταξιδέψει στην Αβάνα. Στη διάρκεια της νύκτας, εργάτες ανήρτησαν την επιγραφή “Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής” πάνω από την είσοδο του παραθαλάσσιου κτιρίου, μαζί με τη σφραγίδα των ΗΠΑ.
Τρία κλασικά αμερικανικά αυτοκίνητα σαν αυτά που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αβάνας είναι σταθμευμένα στο δρόμο πίσω από το βήμα από το οποίο θα μιλήσει ο Κέρι: δύο Chevrolet Bel Air, μία του 1955 και μία του 1957, και μία Chevrolet Impala του 1959, της χρονιάς της επανάστασης που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο.
Τα κτίρια γύρω από την πρεσβεία είναι καλυμμένα με μεγάλες κουβανικές σημαίες, όμως στους ιστούς μπροστά από την πρεσβεία δεν έχουν αναρτηθεί σημαίες, εκτός από μία κουβανική.
Ο Φιντέλ Κάστρο δεν ξεχνάει τα χρωστούμενα
Με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων αρχίζει το πιο περίπλοκο έργο της εξομάλυνσης του συνόλου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κούβα θέλει από τις ΗΠΑ να τερματίσουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στο νησί, να επιστρέψουν την αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο που διατηρούν στην ανατολική Κούβα και να τερματίσουν τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήματα που εκπέμπουν προς την Κούβα.
Οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στην Κούβα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την επιστροφή φυγάδων στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει άσυλο και με τις διεκδικήσεις Αμερικανών των οποίων περιουσίες είχαν εθνικοποιηθεί από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.
Ο Κέρι, ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τις ΗΠΑ εδώ και 70 χρόνια, συνοδεύεται από συνεργάτες, μέλη του Κογκρέσου και τους τρεις Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει εκεί τη σημαία τον Ιανουάριο του 1961. Ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν αρχίσει να χαλούν αμέσως μετά την Επανάσταση του 1959.
Το επταώροφο κτίριο στην Αβάνα και η έπαυλη της Κούβας στην Ουάσινγκτον παρέμειναν κλειστά από το 1961 έως το 1977, όταν άνοιξαν και πάλι ως γραφεία συμφερόντων.
Επιδιώκοντας τον τερματισμό της μακροχρόνιας εχθρότητας, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και θα εργασθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε επίσης την εκτελεστική εξουσία του για να χαλαρώσει ορισμένους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ, όμως το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αντιστέκεται στην έκκληση του προέδρου να τερματίσει το ευρύτερο αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.
Ο Κέρι θα συναντηθεί με Κουβανούς διαφωνούντες σήμερα το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στην Αβάνα. Δεν προσκλήθηκαν διαφωνούντες στην τελετή της έπαρσης της σημαίας σε ένδειξη σεβασμού προς την κουβανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τους διαφωνούντες μισθοφόρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.
Κυματίζει μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα η αμερικανική σημαία
Αμερικανοί Πεζοναύτες ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, σε μια τελετή με επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι η οποία σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.
Τρεις απόστρατοι Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961 συμμετείχαν στην τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των Πεζοναυτών που έκανε στην έπαρση στο χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.
Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις “δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις” στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.
“Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη• όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα• όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ’ αυτούς τους οποίους υπηρετούν• και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ