Ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, με περαιτέρω ανησυχίες στον «ορίζοντα» των επενδυτών
- 29/09/2023, 12:10
- SHARE
Οι σημαντικές ανησυχίες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές για μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έχουν επιφέρει άνοδο στα κρατικά ομόλογα για το τρίτο τρίμηνο του 2023, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων επρόκειτο να κλείσουν τον Σεπτέμβριο με τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό τους σε διάστημα ενός έτους, απογοητεύοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων που ήλπιζαν σε ανακούφιση από τις ιστορικές απώλειες που υπέστησαν τα ομόλογα το 2022, όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων -οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές- φάνηκε να κορυφώνονται νωρίτερα φέτος, η ανανεωμένη επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζών τις έστειλε ξανά στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κυμαίνονται τώρα σε υψηλά 16 ετών, στο 4,55%, με ορισμένους επενδυτές να λένε ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 5%, ένα επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 2007. Τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε τροχιά να σημειώσουν την τρίτη συνεχόμενη ετήσια απώλειά τους, γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Bank of America.
Το άλμα των αποδόσεων πλήττει τις μετοχές, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους φέτος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να ηγούνται της ανόδου, τα παγκόσμια νομίσματα παραπαίουν καθώς το δολάριο ενισχύεται στην αγορά συναλλάγματος, ως περισσότερο «ασφαλή» επένδυση.
Οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική αποτέλεσαν καταλύτη, με την Fed εξέπληξε την περασμένη εβδομάδα τους επενδυτές «δείχνοντας» ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει περίπου στα τρέχοντα επίπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν τώρα ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed, που σήμερα είναι στο 5,25%-5,50%, θα μειωθεί στο 4,8% μέχρι το τέλος του 2024, πολύ υψηλότερα από το 4,3% που προέβλεπαν στα τέλη Αυγούστου.
Παρομοίως, οι traders έχουν απομακρύνει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν επιμείνει στο μήνυμά τους να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να διαμορφώνεται γύρω στο 3,5% έως το τέλος του 2024, από περίπου 3,25% στο τέλος Αυγούστου.
Οι άλλοι παράγοντες
Οι τιμές επηρεάζονται επίσης από πρόσθετες εξελίξεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Μεταξύ αυτών είναι οι δημοσιονομικές ανησυχίες με επίκεντρο τις ΗΠΑ, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Fitch προβληματίζει ορισμένους επενδυτές. Παράλληλα, η Fed προχωρά στην «ποσοτική σύσφιξη», μια αντιστροφή των μαζικών αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας που αναλήφθηκαν για τη στήριξη των αγορών το 2020.
Το άλμα στις τιμές του πετρελαίου , οι οποίες πλησιάζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι και έχουν αυξηθεί κατά 28% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, είναι ένας άλλος βασικός κίνδυνος που θα μπορούσε να διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, και επομένως στις αποδόσεις των ομολόγων.
Οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 76 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό τους εδώ και ένα χρόνο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, ο δείκτης αναφοράς για την ευρωζώνη, είναι αυξημένη κατά 52 μονάδες βάσης στο 2,9%, το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα εδώ και ένα χρόνο.
Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, με το χρέος να συνεχίζει να πωλείται έντονα την Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση της Ιταλίας αύξησε τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.