Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 4 νεκροί από πλημμύρες στη Ρουμανία

Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 4 νεκροί από πλημμύρες στη Ρουμανία
epa08024058 A general view over the flood waters of Po river in Pavia, Italy, 25 November 2019. EPA/DINO FERRETTI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη νότια Γερμανία και τμήματα της Αυστρίας.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ρουμανία μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες, ανακοίνωσε το Σάββατο η μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της χώρας, καθώς η στάθμη των ποταμών αυξήθηκε σε πολλά άλλα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μετά από πολυήμερες έντονες βροχοπτώσεις.

Περισσότερες βροχές προβλέπονται σε μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες ημέρες, θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη νότια Γερμανία και τμήματα της Αυστρίας.

Αξιωματούχοι σε ορισμένες πόλεις κατά μήκος των τσεχοπολωνικών συνόρων προχώρησαν σε εκκενώσεις, καθώς τα ποτάμια ξεπέρασαν τα επίπεδα συναγερμού, ενώ η πρωτεύουσα της Τσεχίας, η Πράγα, η οποία υπέστη καταστροφικές πλημμύρες το 2002, έθεσε φράγματα από τις πλημμύρες.

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες έπληξαν 19 χωριά σε οκτώ νομούς, ανακοίνωσε η μονάδα έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου επρόκειτο να επισκεφθεί την πολύπαθη κομητεία Γκαλάτι, όπου βρέθηκαν νεκροί οι τέσσερις άνθρωποι.

Τηλεοπτικές εικόνες από την περιοχή έδειχναν δρόμους πλημμυρισμένους από λασπώδη νερά, λάσπη και συντρίμμια καθώς οι διασώστες οδηγούσαν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο.

Η υπηρεσία διαχείρισης υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι στην περιοχή έπεσαν βροχοπτώσεις άνω των 150 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο σε λιγότερο από 24 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com