Ισχυρή άνοδος της Ελλάδας στα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων – Στην 6η θέση για το 2024

Ισχυρή άνοδος της Ελλάδας στα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων – Στην 6η θέση για το 2024
epa07000124 (FILE) - Silhouetted members of the LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) community wave a rainbow flag during a pride parade, in Bangalore, India, 20 November 2016 (reissued 06 September 2018). India's Supreme Court ruled on 06 September 2018, that gay sex is no longer a criminal offence. Five Supreme Court judges repealed a colonial-era law (section 377) and legalize gay sex between consenting adults. EPA/JAGADEESH NV *** Local Caption *** 53126943 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Πολωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η θέση και το ποσοστό της Ελλάδας σχετικά με τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όπως προκύπτει από τον ευρωπαϊκό Χάρτη Rainbow Map της ILGA-Europe.

Η σχετική έκθεση κατατάσσει ετησίως 49 ευρωπαϊκές χώρες σε μια κλίμακα μεταξύ 0% (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις) και 100% (σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλήρης ισότητα) με βάση τους νόμους και τις πολιτικές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ο χάρτης κατατάσσει κάθε χώρα σε επτά κατηγορίες:

  • ισότητα και μη διάκριση,
  • οικογένεια,
  • εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους,
  • νομική αναγνώριση φύλου,
  • σωματική ακεραιότητα των ίντερσεξ,
  • χώρος της κοινωνίας των πολιτών και
  • άσυλο.

Η Ελλάδα

Στην κατάταξη του 2024, η Ελλάδα βρέθηκε στην 6η θέση της ευρωπαϊκής λίστας (από κοινού με την Φινλαδνία), λαμβάνοντας ποσοστό 70,77%.

Πρόκειται για σημαντική άνοδο από το 56,7% και την 13η θέση της λίστας που είχε βρεθεί η χώρα μας το 2023.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ελλάδα, η ILGA-Europe συνιστά:

  • Την ανάπτυξη ενός δίκαιου, διαφανούς νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου με βάση μια διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και χωρίς καταχρηστικές απαιτήσεις και επιτρέποντας την αλλαγή ονόματος χωρίς εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου κανενός ηλικιακού περιορισμού.
  • Αναγνώριση της τρανς γονεϊκότητας, αναγνώριση του νόμιμου φύλου των γονέων και ευθυγράμμιση με τις διαθέσιμες επιλογές φύλου.
  • Ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας για τις δημόσιες εκδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από διαταραχές ή επιθέσεις.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Η Μάλτα στην κορυφή

Η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης τα τελευταία 9 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Με 83 βαθμούς, η Ισλανδία ανέβηκε στη δεύτερη θέση με άνοδο τριών θέσεων ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας που απαγορεύει τις πρακτικές μετατροπής και εξασφαλίζει ότι η ειδική για τους τρανς υγειονομική περίθαλψη βασίζεται στην αποπαθολογοποίηση. Το Βέλγιο απαγόρευσε επίσης τις πρακτικές μετατροπής και έρχεται τώρα στην τρίτη θέση της κατάταξης με βαθμολογία 78.

Οι τρεις χώρες που βρίσκονται στο άλλο άκρο της κλίμακας του Rainbow Map είναι η Ρωσία (2%), το Αζερμπαϊτζάν (2%) και η Τουρκία (5%). Η Ρωσία έχασε 7 βαθμούς και έπεσε 3 θέσεις εξαιτίας της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που απαγορεύει τη νομική αναγνώριση φύλου και την ειδική για τρανς υγειονομική περίθαλψη.

Η Πολωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης της ΕΕ με 18% μονάδες, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (19%) και τη Βουλγαρία (23%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: