Οι Ιταλοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της κρίσης
- 09/12/2014, 19:00
- SHARE
Αύξηση 20,7% στην μετανάστευση το 2013 σε σύγκριση με το 2012.
Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Ιταλών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την χώρα τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) καταγράφουν ότι το 2013 ο αριθμός τους, ο οποίος ανήλθε σε 82.000, ήταν αυξημένος κατά 20,7% σε σύγκριση με το 2012. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό δεκαετίας.
Η μεταναστευτική αυτή ροή κατευθύνεται κυρίως προς ευρωπαϊκές χώρες: τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το 30% των Ιταλών που μεταναστεύουν διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο και επιλέγει ως πρώτο προορισμό τη Βρετανία.
Το 2013 εξάλλου μειώθηκε κατά 12,3% η ροή μεταναστών από ξένες χώρες προς την Ιταλία ενώ το ποσοστό των αλλοδαπών που αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 14,2%.
Η πρώτη κοινότητα αλλοδαπών στην Ιταλία παραμένει εκείνη των Ρουμάνων μεταναστών, με 58.000 νέες αφίξεις στην Ιταλία κατά το περασμένο έτος. Σε σύγκριση όμως με το 2012 σημειώνεται και στην περίπτωση αυτή αξιοσημείωτη μείωση (-29%).
Λαγκάρντ: Η ανεργία των νέων στην χώρα θα μπορούσε να κάνει την Τζοκόντα να χάσει το χαμόγελό της
Tο ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ιταλία, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, θα μπορούσε να «κάνει την Τζοκόντα να χάσει το χαμόγελό της», εκτίμησε σήμερα στο Μιλάνο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπέρασε το 40% στην Ιταλία (43,3% τον Οκτώβριο), η Λαγκάρντ επισήμανε ότι με την κατάσταση αυτή είναι αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε μία ομιλία που εκφώνησε με αφορμή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο Μποκόνι, το οποίο θεωρείται πως έχει ιδιαίτερο κύρος.
Η αγορά εργασίας της Ιταλίας πλήττεται από μια «δυαδικότητα»: είναι, δηλαδή, βαθιά διχασμένη μεταξύ εκείνων που επωφελούνται από ένα προστατευμένο καθεστώς και τους άλλους που βιώνουν ένα επισφαλές εργασιακό καθεστώς και είναι συχνά οι νέοι που το αντιμετωπίζουν αυτό, σημείωσε η Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ χαιρέτισε την μεταρρύθμιση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις (το νόμο Jobs Act) τον οποίο προώθησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην προσπάθειά του να αμβλύνει το φαινόμενο, παρά τις σφοδρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι μόνο «άδικη αλλά (και) αναποτελεσματική. Οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα κίνητρα να επενδύουν στους νέους. Για αυτό ακριβώς, το Jobs Art και η σημασία που δίνει στη δημιουργία μιας νέας σύμβασης εργασίας, προσφέροντας προστασία που αυξάνεται σταδιακά, είναι επίσης σημαντικά για την καταπολέμηση αυτής της ισχυρής αντίθεσης με στόχο να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε η ίδια.
Όμως η Ιταλία έχει επίσης κάθε συμφέρον να ολοκληρώσει τα μέτρα αυτά και μέσω της υιοθέτησης «ενεργών πολιτικών» που θα στηρίζουν την απασχόληση (επιμόρφωση, βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας) και τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας που αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερη του μέσου όρου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εξέφρασε την εκτίμηση.
Η χώρα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος, το οποίο λόγω της υπερβολικά μεγάλης βραδύτητάς του είναι επιζήμιο για την οικονομία, όπως και το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να στηρίξει καλύτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες βιομηχανίες, προσέθεσε η Λαγκάρντ.
«Σήμερα το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας επιβαρύνεται από το βάρος των επισφαλών χορηγήσεών της και την περιορισμένη ικανότητά της να παρέχει πιστώσεις. Τα stress tests της ΕΚΤ συνιστούν ένα σημαντικό βήμα που υπογραμμίζει το εύρος των προβλημάτων και των ενδεχόμενων λύσεών τους» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο