Ιταλία: Επίθεση του Ματέο Σαλβίνι στο Βερολίνο…υπό την πίεση των αγορών
- 26/05/2018, 17:40
- SHARE
Το μήνυμα του γραμματέα της Λέγκα, το…απίθανο Italexit και η νέα στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι παρενέβη και πάλι μέσω Facebook σχετικά με την προσπάθεια του ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να συνθέσει κυβέρνηση και την αρνητική στάση του προέδρου της Δημοκρατίας, ως προς την πιθανότητα να είναι ο «ευρωσκεπτικιστής καθηγητής» Πάολο Σαβόνα, ο νέος υπουργός Οικονομικών.
«Γερμανοί πολιτικοί και εφημερίδες προπηλακίζουν: ιταλοί ζητιάνοι, τεμπέληδες, φοροφυγάδες, που πάνε να ρίξουν τους άλλους και δεν γνωρίζουν την ευγνωμοσύνη. Και εμείς θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που να εγκρίνουν αυτοί; Όχι, ευχαριστώ», έγραψε ο επικεφαλής της Λέγκα στην σελίδα του στο Facebook.
Aπό τις Βρυξέλλες, στο μεταξύ, έφτασε μια καθησυχαστική δήλωση. «Ένα Italexit είναι εντελώς απίθανο. Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Ένωσης Γκίντερ Ότινγκερ.
Ιταλία: Μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους λαϊκιστές και τον πρόεδρο
Πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα
Οι εντεινόμενοι φόβοι για εκδήλωση πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και την Ισπανία προκάλεσαν ρίγη στις αγορές ομολόγων των δύο χωρών χθες Παρασκευή, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και να στέλνουν χαμηλά τις τραπεζικές μετοχές, γράφουν οι Financial Times
Το μακρόσυρτο ιταλικό δράμα ήρθε να συνοδεύσει η προοπτική της κατάρρευσης της ισπανικής κυβέρνησης μετά την υποβολή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέγραψε απώλειες 2,7%, και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν, ωστόσο η Ιταλία παρέμεινε στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο. «Είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα να συσσωρεύει χρέη. Ελπίζω να μην έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα στην περίπτωση της γειτονική μας Ιταλίας», δήλωσε στους FT ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπαστιαν Κουρτς.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έσπευσε να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην εκκολαπτόμενη κυβέρνηση, θέτοντας το αξιόχρεο της χώρας υπό εξέταση ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης.
Η Ισπανία παραμένει σε καλύτερη θέση, έχοντας μειώσει κατά πολύ το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το ποσοστό του χρέους της. Η πολιτική αστάθεια ωστόσο, που ίσως επιφέρει πρόωρες εκλογές, έρχεται σε δύσκολη συγκυρία, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της ευρωζώνης να εξασθενεί,τονίζουν οι FT.
Spiegel: «Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα»
Η νέα ιταλική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή στρατηγική της
Η νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει να στείλει ανοικτά το μήνυμα ότι κύρια προτεραιότητά της είναι ο επαναπροσανατολισμός των ευρωπαϊκών πολιτικών. Ένα μήνυμα που δεν ήταν ποτέ τόσο σαφές όσο σήμερα, με τη νέα συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια.
Ο Τζουζέππε Κόντε -αν τελικά ολοκληρωθεί θετικά η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης-, θα πρέπει να πετύχει ένα διπλό αποτέλεσμα: θα πρέπει να καταφέρει να ικανοποιήσει τόσο τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπέδειξαν, όσο και τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν άσκησε βέτο στην επιλογή του προσώπου του.
Από την μία, δηλαδή, να καταφέρει να πετύχει κάποιες σημαντικές αλλαγές, που θα πρέπει να αφορούν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Και από την άλλη να μην προκαλέσει οριστική ρήξη με τις Βρυξέλλες. Οι πρώτοι στόχοι στη δράση της νέας κυβερνητικής ομάδας αφορούν το μεταναστευτικό και την οικονομία.
Η Ιταλία αναμένεται να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ των άλλων, και η αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου.
Θα ζητήσει την αλλαγή των κανόνων που επιβάλλουν την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση των επανεγκαταστάσεων. Ένα σημείο στο οποίο μπορεί αναμφίβολα να υπάρξει μια κοινή δράση με την χώρα μας, λόγω της ομοιότητας της κατάστασης.
Θα πρέπει να εξακριβωθεί, όμως, αν η Λέγκα θα καταφέρει να περιορίσει τους ακραίους τόνους που χρησιμοποίησε -σχεδόν σε μόνιμη βάση- στις αναφορές της στο μεταναστευτικό. Αν ο Ματτέο Σαλβίνι εννοεί, όντως, να ξεκινήσει να απωθεί βάρκες και πλοιάρια με μετανάστες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σαφές ότι οι αποστάσεις (τόσο με την Αθήνα, όσο και με τις Βρυξέλλες) θα αυξηθούν εντυπωσιακά.
Στο κρίσιμο αυτό θέμα, πάντως, οι «πεντάστεροι» κρατούν μια σαφώς πιο μετριοπαθή στάση, διότι δεν πρέπει να ξεχνά, κανείς, ότι τα μέλη τους, στο διαδίκτυο, έχουν ψηφίσει κατά της ποινικοποίησης της παράτυπης μετανάστευσης.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Financial Times