Ιταλία: Η Μελόνι «κλωτσάει» για τη νέα ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ιταλία: Η Μελόνι «κλωτσάει» για τη νέα ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni speaks during a joint press conference with Serbia's President after their meeting in Belgrade on December 3, 2023. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) Photo: AFP
Tα κόμματα που είδαν αύξηση της πολιτικής τους υποστήριξης στις ευρωεκλογές πρέπει να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις.

Τη σαφή δυσαρέσκεια της για τα ονόματα που φαίνεται να έχουν «κλείδωσει» για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υποστηρίζοντας πως οι επιλογές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες ανέφεραν την Τρίτη πως οι 3 κύριες ευρωομάδες κατέληξα σε μια συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα του μπλοκ, η οποία θα περιλαμβάνει την επιλογή της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που θα αρχίσει την Πέμπτη. Εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει συνέχεια από το παρελθόν, με τις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις να διατηρούν την εξουσία παρά την αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις εκλογές του ΕΚ.

«Δεν μου φαίνεται ότι έχει προκύψει μέχρι στιγμής προθυμία να ληφθεί υπόψη αυτό που είπαν οι πολίτες στην κάλπη» ανέφερε η Μελόνi την Τετάρτη μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι τα κόμματα που είδαν αύξηση της πολιτικής τους υποστήριξης στις τελευταίες εκλογές πρέπει να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις.

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι -η ηγετική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Ιταλία. Μια μετατόπιση προς τα δεξιά παρατηρήθηκε επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου τα κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν βαριές ήττες.

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχεδιάστηκαν ως ουδέτερες οντότητες, ικανές να εγγυηθούν όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα των κυβερνήσεων των κρατών μελών αυτών» υποστήριξε η Μελόνι.

Η συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ θα καταστήσει τον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουίου και την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι τρεις κύριες παρατάξεις του ΕΚ διαθέτουν τις ψήφους για να περάσει το πακέτο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ. Αλλά μια νέα θητεία για την φον ντερ Λάιεν, χρειάζεται έγκριση από το ΕΚ, όπου πιθανότατα θα χρειαστεί να διευρύνει την υποστήριξή της.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η φον ντερ Λάιεν μπορεί να επιδιώξει την υποστήριξη ης Μελόνι προσφέροντας στην Ιταλία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com