Ιταλογερμανικός πόλεμος για την εξαγορά της Commerzbank 

Ιταλογερμανικός πόλεμος για την εξαγορά της Commerzbank 
epa08315596 An exterior view of the Commerzbank at Breite Straße in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Despite the corona pandemic, Commerzbank branches will remain open to customers for the time being. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η UniCredit αποκάλυψε ότι κατέχει πλέον το 9% της Commerzbank 

Στρατηγικές άμυνας εξετάζει το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank AG που έχει μπει στο στόχαστρο της UniCredit SpA. Τα μέλη της γερμανικής τράπεζας αναμένεται να καταβάλουν συντονισμένη προσπάθεια, με τη στήριξη και του Βερολίνου

Η Goldman Sachs Group Inc. ενεργεί ως σύμβουλος άμυνας της Commerzbank, ανέφερε άτομο που γνωρίζει το θέμα.   

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, η UniCredit αποκάλυψε ότι κατείχε πλέον το 9% της Commerzbank – μια θέση που είχε δημιουργήσει αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το Reuters, τις ημέρες πριν από την πώληση, η UniCredit έχτισε θέση μέσω συμβάσεων παραγώγων, είπαν οι πηγές. 

Η προσφορά των 13,20 ευρώ ανά μετοχή ήταν «σημαντικά υψηλότερη» από όλες τις άλλες στο πλαίσιο της διάθεσης του 4,5%, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Πολλοί στη Γερμανία πιάστηκαν εξ απίνης… Ωστόσο, ο CEO Orcel είχε βάλει στο μάτι την Commerzbank.

Σε αυτό το πλαίσιο, εύκολα μπορεί κανείς να εικάσει πως η απόκτηση του 9% ήταν μοναχά το πρώτο βήμα και αυτό το οποίο ακολουθεί είναι η πλήρης εξαγορά της Commerzbank – ακόμα και αν πάρει χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως η UniCredit έχει ήδη ρωτήσει τους μετόχους για να εξετάσει αν υπάρχει χώρος για συνομιλίες. 

Προς το παρόν, το μερίδιο που κατέχει η UniCredit την τοποθετεί σε άνετη θέση έναντι άλλων πιθανών αγοραστών. Και αν μπορέσει να προχωρήσει παραπέρα, ο Orcel θα επιβλέπει τη μεγαλύτερη βάσει εσόδων τράπεζα στη Γερμανία, ανοίγοντας την πόρτα για την πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί πηγή απογοήτευσης στους κόλπους των ρυθμιστικών αρχών, και η οποία, όπως ελπίζουν, θα αναζωπυρώσει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν θέλουμε αυτό το οικονομικό μπλοκ να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ή την Κίνα», δήλωσε ο Orcel στην τηλεόραση του Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο. Όταν οι αγορές έκλεισαν, η UniCredit είχε αξία περίπου 59 δισ. ευρώ (65 δισ. δολάρια) και η Commerzbank έφτασε τα 17,4 δισ. ευρώ (19,2 δισ. δολάρια).

Συγχώνευση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευνοούν εδώ και καιρό μια τραπεζική σύνδεση που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ στην παγκόσμια σκηνή.

Οι συγχωνεύσεις «μπορεί να είναι ένα μέσο αντιμετώπισης ζητημάτων σε ορισμένα τμήματα της αγοράς ή δικαιοδοσίες, όπως η χαμηλή κερδοφορία και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», Kerstin af Jochnick, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Αλλά τελικά, αυτή είναι μια κλήση που πρέπει να κάνουν οι αγορές.

Θεωρούμε ότι η ενοποίηση των τραπεζών είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από την αγορά».

Σε κάθε περίπτωση, το αν ο Orcel μπορέσει να μετατρέψει τη φιλόδοξη ώθησή του σε πλήρη εξαγορά είναι ένα ανοιχτό ερώτημα: το εκτελεστικό συμβούλιο της Commerzbank αναθεωρεί την αμυντική στρατηγική του.

Όμως η κίνηση ήδη αποδίδει καρπούς. Οι μετοχές της Commerzbank αυξήθηκαν περίπου 17% την Τετάρτη, προσθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην αξία του μεριδίου της UniCredit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: