IW: Η Γερμανία σε «οικονομικό σοκ» και το 2024 – Έρχονται μειώσεις σε δαπάνες και προσλήψεις

IW: Η Γερμανία σε «οικονομικό σοκ» και το 2024 – Έρχονται μειώσεις σε δαπάνες και προσλήψεις
Photo: pixabay.com
Μόνο το ένα τέταρτο των βιομηχανικών επιχειρήσεων ανέμενε αύξηση της παραγωγής, ενώ το 38% περίμενε μείωση

Την απαισιοδοξία των επιχειρήσεων στη Γερμανία σχετικά με τις προοπτικές του 2024 περιγράφει έκθεση του Reuters και τοι οικονομικού ινστιτούτου IW που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σκιαγραφώντας ένα αρνητικό σκηνικό για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

=Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε πάνω από 2.200 επιχειρήσεις, μόνο το 23% αυτών εμφανίζονται αισιόδοξες για το επόμενο έτος ενώ το 35% έχει αρνητικές προσδοκίες.

«Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η σχετική συνολική αύξηση των τιμών, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η σαφώς εξασθενημένη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας εξηγούν το οικονομικό αδιέξοδο στη χώρα αυτή», δήλωσε ο Μάικλ Γκρόμλινγκ, ερευνητής του ινστιτούτου.

Στην έρευνα σημειώνεται μια «διατήρηση του σοκ στην οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων να υποχωρούν σε επίπεδα του φθινοπώρου του 2022, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που είχε προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την απασχόληση, μόλις το 20% των επιχειρήσεων αναφέρει πως πρόκειται να προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους ενώ το 35% αναμένει λιγότερες προσλήψεις.

Για τις επενδύσεις μόνο το 27% των εταιρειών δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα το επόμενο έτος, ενώ το 36% σκοπεύει να δαπανήσει λιγότερα.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης τις δυσκολίες για τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας. Μόνο το ένα τέταρτο των βιομηχανικών επιχειρήσεων ανέμενε αύξηση της παραγωγής, ενώ το 38% περίμενε μείωση. Μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών, το 13% ανέμενε αύξηση της παραγωγής. Αντίθετα, το 54% είδε μείωση.

Πηγή: reuters.com