Τζέι Ντι Βανς: Η Κίνα είναι η «μεγαλύτερη απειλή» για τις ΗΠΑ

Τζέι Ντι Βανς: Η Κίνα είναι η «μεγαλύτερη απειλή» για τις ΗΠΑ
epa11360911 Republican Senator from Ohio, J.D. Vance, participates in a news conference alongside other Senate Republicans, on Capitol Hill, in Washington, DC, USA, 22 May 2024. Senate Republicans have voiced opposition to border security legislation that is supported by Democrats. Senate Democrats have revived an immigration and border security bill that failed earlier in the year after months of bipartisan negotiations. While Republicans have promised to block the bill, arguing the Senate vote is a mere political exercise, Democrats claim that Republicans are loyal to former US President Donald Trump, and oppose the bill in order for Trump to continue to campaign on the issue. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Fox News, ο Vance χαρακτήρισε την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη απειλή» για τις ΗΠΑ

Του LIONEL LIM

Ο J.D. Vance είναι η επιλογή του Donald Trump για τη θέση του αντιπροέδρου και ο γερουσιαστής του Οχάιο απηχεί τη σκληρή στάση του πρώην προέδρου απέναντι στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Fox News, ο Vance χαρακτήρισε την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη απειλή» για τις ΗΠΑ και είπε ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας έχει «αποσπάσει τελείως την προσοχή» των ΗΠΑ από το να επικεντρωθούν στο «πραγματικό ζήτημα, το οποίο είναι η Κίνα».

Ο Donald Trump, πλέον επίσημα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έθεσε την σκληρή πολιτική για την Κίνα στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής στην προηγούμενη κυβέρνησή του, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο μετά την αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Ιδού τι σκέφτεται ο J.D. Vance, ο νέος υποψήφιος αντιπρόεδρος, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο:

Δασμοί και εμπόριο

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τη Γερουσία το 2021, ο Vance κατηγόρησε την Κίνα για τις απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και πιο πρόσφατα μίλησε για την ανάγκη επαναφοράς θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών «από όλο τον ανταγωνισμό» σε μια συνέντευξη στο CBS τον Μάιο.

Ο Trump έχει πει ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τους δασμούς στην Κίνα, πιθανώς έως και 60%, εάν κερδίσει ξανά το αξίωμα.

Ο Vance έχει υποστηρίξει δημόσια τη δέσμευση του Trump να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα, αν και δεν έχει αναφερθεί ανοιχτά σε έναν αριθμό.

Νομοθεσία του Κογκρέσου

Από τότε που έγινε γερουσιαστής του Οχάιο, ο Vance εισήγαγε νομοθεσία για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και χειραγωγεί το διεθνές νόμισμα.

Ο ίδιος εισήγαγε επίσης άλλη νομοθεσία που αυστηροποιεί τους κανόνες σχετικά με τις ξένες δωρεές σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ, επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει επιρροή στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τους φοιτητές.

Κλιματική αλλαγή

Ο Vance επικρίνει τις προσπάθειες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η ώθηση για χρήση περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας. Έχει αμφισβητήσει το κατά πόσο οι άνθρωποι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την αλλαγή του κλίματος, μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τη στάση του το 2020 όταν κατηγόρησε τις «απεριόριστες εκπομπές» από την Κίνα για τα κλιματικά προβλήματα του κόσμου.

Ο Vance εισήγαγε επίσης νομοθεσία που καταργεί τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων των ΗΠΑ υπέρ της παροχής επιδοτήσεων για οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κατασκευάζονται με αμερικανικά ανταλλακτικά ή εργασία.

Ουκρανία και Ταϊβάν

Στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου φέτος, ο Vance υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ δεν πρέπει να επικεντρωθούν στην Ευρώπη αλλά στην Ανατολική Ασία, μια περιοχή που πιστεύει ότι θα είναι το επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Vance πιστεύει ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot που αποστέλλονται στην Ουκρανία καταλήγουν να λειτουργούν εις βάρος της Ταϊβάν.

Σε άλλη συνέντευξη στο Fox News τον Απρίλιο του 2023, ο Vance αποκάλυψε ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον εξοπλισμό της περιοχής της Ταϊβάν, καθώς πιστεύει ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα ήταν αρνητική για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του μεγάλου ρόλου του αυτοδιοικούμενου νησιού στον κλάδο των ημιαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune