Jamie Dimon: Η κατάσταση στην οικονομία είναι πιο περίπλοκη από ποτέ – Δεν αργεί η αποχώρησή μου

Jamie Dimon: Η κατάσταση στην οικονομία είναι πιο περίπλοκη από ποτέ – Δεν αργεί η αποχώρησή μου
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε σε campus της τράπεζας στο Μανχάταν τη Δευτέρα 20 Μαΐου ο Jamie Dimon, «η διαδοχή μου είναι σε καλό δρόμο, σιγά σιγά θα πρέπει να σκέφτομαι την αποχώρηση»

Αντίστροφα μετρά για τις ημέρες παραμονής στον θώκο του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Jamie Dimon

Όπως είπε σε campus της τράπεζας στο Μανχάταν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, «η διαδοχή μου είναι σε καλό δρόμο, σιγά σιγά θα πρέπει να σκέφτομαι την αποχώρηση».

Υπενθυμίζεται πως ο Dimon, 68 ετών, βρίσκεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας επί σχεδόν δύο δεκαετίες και παρότι η συζήτηση περί αποχώρησής του φουντώνει δηλώνει πως ακόμη έχει την ενέργεια να κάνει τα πάντα.

Η απόφαση για το πότε θα προχωρήσει εναπόκειται τελικά στο διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan, είπε ο Dimon, και προέτρεψε τους επενδυτές και τους αναλυτές να εξετάσουν τα στελέχη που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση του.

Στην κορυφή της μικρής λίστας των υποψηφίων βρίσκεται η Marianne Lake, Διευθύνουσα Σύμβουλος της καταναλωτικής τράπεζας JPMorgan και η Jennifer Piepszak, η οποία ηγείται της εμπορικής και επενδυτικής δραστηριότητας της τράπεζας.

Πάντα επίκαιρα σχόλια

Πέρα από την κούρσα διαδοχής, ο Dimon αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις αγορές, την οικονομία, μέχρι και τη γεωπολιτική. Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς για τα επικείμενα τραπεζικά stress tests και τις επαναγορές μετοχών, ο Jamie Dimon είπε: «Δεν πρόκειται να επαναγοράσουμε μετοχές στις τρέχουσες τιμές. Απλώς δεν πρόκειται να σας πούμε τίποτα πια για το θέμα των μετοχών».

«Εάν δούμε υψηλότερα επιτόκια και, Θεός φυλάξοι, στασιμοπληθωρισμό, οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα πιεστούν», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη. Κατόπιν, ο Dimon σχολίασε την τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζοντας ότι θα επηρεάσει σχεδόν κάθε εργασία στην JP Morgan.

Επιστρέφοντας στις αγορές, o Dimon είπε πως περιμένει να ξεσπάσει πανικός στην αγορά κάποια μέρα. Και γι’ αυτό σκοπεύει να κρατήσει το όπλο των επαναγορών για εκείνη ακριβώς την ημέρα.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το στέλεχος της τράπεζας δήλωσε: «Είμαι απαισιόδοξος. Έχουμε την πλέον περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση που έχουμε δει οι περισσότεροι από εμάς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά την πλήρη επίδραση του QT. Μου φαίνεται μυστήριο ότι, κατά κάποιο τρόπο, είχε αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν πρόκειται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα όταν υποχωρήσει.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι λίγο μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι και ότι τα πραγματικά ποσοστά του μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι ενσωματωμένος στο σύστημα στο ύψος του 4% και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτό. Δεν ποντάρουμε σε αυτό και δεν πιστεύω καθόλου σε υποθέσεις κεντρικής βάσης, αλλά αυτό είναι ένας κίνδυνος».

Πάντα επίκαιρος…