Jean Philippe Courtois (Μicrosoft): Το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια θα ξεπεράσει όσα έγιναν εδώ και τέσσερις δεκαετίες
- 09/03/2022, 10:31
- SHARE
Ένας ξεχωριστός καλεσμένος, ένας εταιρικός «θρύλος» για τη Microsoft, o Jean-Philippe Courtois μίλησε την Παρασκευή 4 Μαρτίου αποκλειστικά στη πλατφόρμα του Fortune Greece Network.
Ήταν η δεύτερη συνάντησή μας, αυτή τη φορά διαδικτυακά, μετά την επίσκεψή του στη χώρα μας τον Νοέμβριο με αφορμή τη ψηφιακή αναβίωση της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft Corp.
Ο Jean-Philippe ή JP για τους φίλους του με παρουσία στη Μicrosoft από το 1984, έχει ηγηθεί των εμπορικών δραστηριοτήτων του τεχνολογικού κολοσσού σε περισσότερες από 100 χώρες ως Αντιπρόεδρος και επίσης ως Πρόεδρος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ. Μάλιστα, μια από τις πρώτες του δουλειές στη Microsoft ήταν να ξεκινήσει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, υπογράφοντας το πρώτο συμβόλαιο με μια ελληνική εταιρεία. Πλέον ως Executive Vice President & President, National Transformation Partnerships της Microsoft εστιάζει στο ψηφιακό μετασχηματισμό των χωρών και σε μεγάλες συνεργασίες με εταιρείες, όπως αυτή με τη ΔΕΗ και τη Τράπεζα Πειραιώς, που υπογράφτηκαν τον Νοέμβριο.
O Jean-Philippe είναι επίσης παθιασμένος με την προώθηση της έννοιας της Θετικής Ηγεσίας. Εκτός της Microsoft, αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο ίδρυμα Live for Good, το οποίο ίδρυσε μαζί με την οικογένειά του το 2015. Το ίδρυμα έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει το δυναμικό των νέων από όλα τα κοινωνικά στρώματα μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προωθώντας την κοινωνική καινοτομία, με γνώμονα τον σκοπό.
Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποια highlights από τη συνομιλία μας:
Για το ελληνικό scale up στην τεχνολογία:
«Στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα έλεγα ότι πραγματικά εμπνεύστηκα από την απίστευτη δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, όπως για παράδειγμα στο θέμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς και ευρύτερα στις παρεχόμενες online υπηρεσίες, σε μια δύσκολη περίοδο εν μέσω πανδημίας. Επίσης ήμουν παρών στην υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς και τη ΔΕΗ, ενώ δεν θα ξεχάσω τις φυσικές και εικονικές επισκέψεις μου στην έκθεση της Αρχαίας Ολυμπίας με το HoloLens. Και φυσικά, είχα και μια θαυμάσια συζήτηση μαζί σου Τάσο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς στην Ελλάδα και μπορεί πραγματικά να δώσει τη δυνατότητα και στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στις μεγάλες εταιρείες, να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους και να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η οικονομία. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι τα επόμενα δέκα χρόνια νομίζω ότι θα δούμε πολλά περισσότερα από όσα συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια, όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Η ανάγκη για upskilling και reskilling – O ρόλος των μεγάλων εταιρειών
«Ναι, αυτή είναι μια μεγάλη ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Στη Microsoft αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε πριν από δύο χρόνια το Global Skills Initiative (Παγκόσμια Πρωτοβουλία Δεξιοτήτων), μια πρωτοβουλία, μέσω της οποία έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 48 εκατ. άνθρωποι. Το Global Skills Initiative συνίσταται στη δημιουργία μοναδικών συνεργασιών με τον δημόσιο τομέα, με επιχειρήσεις, με οργανισμούς και εταιρείες προσλήψεων και απασχόλησης, για να επιτρέψουμε πραγματικά το upskilling, το reskilling και να ενισχύσουμε την απασχόληση. Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά με την κυβέρνηση για να κάνουμε reskilling και να πιστοποιήσουμε 3.000 δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επίσης είμαστε εταίρος του Regeneration, ενός προγράμματος που έχει βοηθήσει πάνω από 1.000 άτομα να βρουν εργασία…..Είμαι κατενθουσιασμένος που βλέπω ότι στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πορεία για να πετύχουμε πολλά, την ώρα που όλο και περισσότερα ταλέντα, σπουδαία ταλέντα, επιστρέφουν στη χώρα, τώρα που βλέπουν την ανάπτυξη να επιστρέφει».
Η νέα αποστολή της Microsoft και οι mindful εταιρείες
«Όταν ο Σάτια Ναντέλα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2014, αποφασίσαμε να αλλάξουμε την αποστολή μας, ώστε να γίνουμε η εταιρεία που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο και κάθε οργανισμό του πλανήτη να πετύχει περισσότερα. Τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λέξεις; Σημαίνουν ότι βλέπουμε την τεχνολογία ως μέσο, όχι ως σκοπό. Βλέπουμε την τεχνολογία ως παράγοντα ενεργοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων των ανθρώπων και των οργανισμών. Παρατηρώντας μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές τάσεις που συμβαίνουν στον κόσμο, βλέπουμε ότι η τεχνολογία από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030. Οποιαδήποτε εταιρεία στον πλανήτη, από την πιο μικρή έως τη μεγαλύτερη, μετατρέπεται σε ψηφιακή επιχείρηση. Στη Microsoft σκεφτόμαστε τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας από εμάς στο να βοηθήσουμε να «μεταμορφωθεί» ο πολίτης, ο δάσκαλος, ο επιχειρηματίας, ο δημόσιος υπάλληλος και ο κάθε οργανισμός, ώστε να πετύχουν περισσότερα σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουν στη ζωή και στην επιχείρησή τους».
«Μindful ή υπεύθυνες εταιρείες είναι αυτές που πραγματικά καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν ένα θεόσταλτο δικαίωμα να κάνουν πράγματα. Αυτή είναι μια φράση του CEO μας, ότι δεν υπάρχει θεόσταλτο δικαίωμα να δραστηριοποιείσαι οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει να κερδίσεις τον σεβασμό και τελικά την άδεια για να λειτουργείς σε κάποια χώρα, στις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται μια εταιρεία. Και για μένα, αυτή είναι η αρχή της κατανόησης του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει μια εταιρεία στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για μια εταιρεία όπως η Microsoft; Ξεκινάμε με τον σκοπό που συζητήσαμε στην αποστολή της εταιρείας και στη συνέχεια εξετάζουμε τις βασικές μας ικανότητες, όπως η τεχνολογία, τα βασικά μας τμήματα, η καινοτομία, οι άνθρωποί μας, οι υπάλληλοι, ή το οικοσύστημα τεχνογνωσίας. Και σκεφτόμαστε τους μοναδικούς τομείς στους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε μια χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο».
Η Microsoft, η εισβολή της Ρωσίας στην Oυκρανία και η ηγεσία
«Σε τέτοιους φρικτούς καιρούς που διανύουμε στην Ευρώπη με την κατάσταση στην Ουκρανία, μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για το παράδειγμα της κυβερνοασφάλειας, όπου ως εταιρεία αποφασίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες να παρέμβουμε και να υποστηρίξουμε την ουκρανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ για να καταπολεμήσουν ουσιαστικά τις επιθέσεις κυβερνοασφάλειας που δέχονταν. Η ομάδα κυβερνοασφάλειας της Microsoft βοήθησε στην απάντηση σε κυβερνοεπιθέσεις που στόχευαν περισσότερους από 20 οργανισμούς της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της πληροφορικής και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Καταφέραμε στην πραγματικότητα να αποτρέψουμε ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που ερχόταν προφανώς από τη Ρωσία για να καταστρέψει τα συστήματά τους. Έτσι, αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταξύ μερικών άλλων που έχουμε κατά νου ως εταιρεία για να διαδραματίσουμε ρόλο στην κοινωνία, όταν κρίνεται το μέλλον της δημοκρατίας».
*Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στη Ρωσία.
Τάσος Ζάχος: Επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία δεν είναι μια ενσυνείδητη απόφαση. Και μιλάτε πολύ για θετική ηγεσία. Νομίζω επίσης ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα αρνητικής ηγεσίας σε αυτή την περίπτωση, διότι τώρα έχουμε έναν κόσμο σε πόλεμο. Τι είναι η θετική ηγεσία για σας;
«Έχω εμπνευστεί από αυτό που ονομάζεται θετική ηγεσία. Πρόκειται για μια φιλοσοφία ηγεσίας που έχει δημιουργηθεί από τρεις επιστημονικούς κλάδους που συναντιούνται: τη θετική ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες και την ενσυνειδητότητα. Aυτό που κομίζουν οι τρεις επιστημονικοί κλάδοι, στο υψηλότερο επίπεδο, αφορά στη διασύνδεση της προσωπικής σας αποστολής. Έχετε μέσα σας τον δικό σας σκοπό. Μιλάμε για εταιρικό σκοπό, αλλά ο καθένας από εμάς ελπίζουμε να έχει έναν σκοπό στη ζωή του. Δεν είναι εύκολο να ορίσουμε ποιος είναι αυτός. Το ξέρω αυτό με βεβαιότητα, επειδή έχω παλέψει ο ίδιος να επαναπροσδιορίσω τον δικό μου σκοπό, κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε αυτή τη σαφήνεια σχετικά με το γιατί βρίσκεστε εδώ ως άνθρωπος σε ό,τι αποφασίζετε να κάνετε στη ζωή σας – επαγγελματική, προσωπική, κοινωνική ζωή – και στη συνέχεια να συνδέετε αυτή την προσωπική αποστολή με μια μεγαλύτερη αποστολή, στην οποία μπορεί να θέλετε να ανήκετε. Και αυτή η μεγαλύτερη αποστολή θα μπορούσε να είναι ο ρόλος που παίζετε στην εταιρεία σας. Μίλησα πολύ για τον σκοπό της Microsoft και των εργαζόμενων μας. Θα μπορούσε να είναι επίσης η δουλειά που κάνετε με την κοινότητά σας, με την οικογένειά σας, με μια ΜΚΟ, με φιλανθρωπικό έργο, για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση κάποιων από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο».
Για το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»
Όπως γνωρίζετε, στις ΗΠΑ παρατηρείται το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης». Συμβαίνει και σε κάποιες άλλες χώρες. Και υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο σε μία από τις έρευνες της Edelman, που είναι το Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης. Και σε αυτό το βαρόμετρο προέκυψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν αναδειχθεί ποτέ: το 61% των εργαζομένων παραιτούνται από τη δουλειά τους, γιατί οι δικές τους αξίες και πεποιθήσεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις αντίστοιχες των εταιρειών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να ζουν και να εργάζονται σε χώρους που δεν σέβονται τις βασικές τους αξίες. Και αυτή είναι μια μεγάλη τάση που νομίζω ότι θα δούμε να αυξάνεται, να αναπτύσσεται, γεγονός που μας δείχνει ότι η αίσθηση του σκοπού, η δεοντολογία και οι ηθικές αξίες μιας εταιρείας, στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία για να συνεχίσει να προσελκύει ταλέντα, να τα διατηρεί και να παίρνει πραγματικά το καλύτερο από όλους σε ό,τι θέλει να πετύχει.
*Για να δείτε όλη την ομιλία του Jean Philippe Courtois, κάντε apply στο Fortune Greece Network!