Jefferies: Αυτή είναι η τιμή-στόχος για Eurobank, περιθώριο ανόδου +21%

Jefferies: Αυτή είναι η τιμή-στόχος για Eurobank, περιθώριο ανόδου +21%
Αναμένουμε ότι το β’ τρίμηνο 2024 θα είναι άλλο ένα σταθερό τρίμηνο, εξηγεί ο αναλυτής Αλέξανδρος Δημητρίου  

Αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 2,70 ευρώ από 2,24 ευρώ που είναι τώρα η μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση «buy», ενόψει ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου του 2024 στις 31 Ιουλίου και μετά την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από χρόνια η Jefferies.  

«Αναμένουμε ότι το β’ τρίμηνο 2024 θα είναι άλλο ένα σταθερό τρίμηνο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και ως εκ τούτου έχουμε κάνει οριακές αλλαγές στις εκτιμήσεις μας. 

Παρατηρείται, ωστόσο, μια σειρά αντίθετων ανέμων σε σχέση με τα κεφάλαια, με την πληρωμή του μερίσματος και τον αντίκτυπο από τη συναλλαγή της Ελληνικής Τράπεζας (συνολικά 150 μονάδες βάσης). Αναμένουμε επίσης επικαιροποιημένο guidance σχετικά με τη συνεισφορά της Ελληνικής Τράπεζας, με τη Eurobank να έχει πλέον πλειοψηφικό μερίδιο. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρούμε την αξιολόγηση Αγορά και την τιμή στόχο στα 2,70 ευρώ» εξηγεί ο αναλυτής Αλέξανδρος Δημητρίου.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), q/q αναμένεται να μειωθούν το β’ τρίμηνο. Οι «αντίξοοι άνεμοι», λέει η Jefferies, σχετίζονται με αντιστάθμιση καταθέσεων (περίπου 10 εκατ. ευρώ) καθώς και με τα υψηλότερα κόστη έκδοσης MREL Το κόστος των καταθέσεων θα πρέπει επίσης να είναι υψηλότερο αυτό το τρίμηνο.

Επίσης, «οι προμήθειες θα αυξηθούν το β’ τρίμηνο, συνήθως ένα εποχικά ισχυρότερο τρίμηνο για τις χρεώσεις. Σε ετήσια βάση αναμένουμε ότι οι προμήθειες του β’ τριμήνου θα είναι ελαφρώς αυξημένες σε ετήσια βάση».

Επίσης, σύμφωνα με την Jefferies, «αναμένουμε ότι το κόστος θα είναι υψηλότερο, όπως επίσης και το κόστος κινδύνου ή CoR (70 μονάδες βάσης, από 68 μονάδες βασης το 1ο τρίμηνο του 2024). Για το 2024 προβλέπουμε CoR 76 bp (εταιρική καθοδήγηση <80bp).

Σε σχέση με τα κεφάλαια, ο κ. Δημητρίου επισημαίνει: «Αναμένουμε ότι ο δείκτης CET1 θα είναι κατά 80 μονάδες χαμηλότερος διαδοχικά στο 16,3% (17,1% CET1 α’ τριμήνου 24). Το β’ τρίμηνο του 2024 παρατηρείται ο αντίκτυπος της πληρωμής μερίσματος ύψους 75 bp – σημειώνοντας ότι η Eurobank δεν συγκεντρώνει μερίσματα ανά τρίμηνο όπως οι αντίστοιχες. Η συναλλαγή της Ελληνικής Τράπεζας έχει επίπτωση μείωση κατά 80 μονάδες βάσης στο CET1. Αυτός ο αντίθετος άνεμος περίπου 150 μ.β. αντισταθμίζεται εν μέρει από 70 μ.β. παραγωγής οργανικού κεφαλαίου».

Κατά τ’ άλλα, κυρίως η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να συνεισφέρει 35 εκατ. ευρώ.

Με τη Eurobank να έχει πλέον πλειοψηφικό μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα (55%), αναμένουμε επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τη συμβολή της στην απόδοση και το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου. Οι τρέχουσες παραδοχές περιλαμβάνουν «καμία συνέργεια στο κόστος και τα έσοδα», καθώς και ένα στατικό υπόλοιπο στο 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο. 

Το τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο προϋποθέτει RoTBV 13% στις 25/26, το οποίο αναμένουμε να αναβαθμιστεί. Με τις πρόσθετες συνέργειες από την Ελληνική (τις οποίες προηγουμένως έχουμε ενσωματώσει στους αριθμούς μας) προβλέπουμε RoTBV 14% στις 25/26, καταλήγει η Jefferies.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: