Jefferies: Αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας
- 02/05/2024, 13:15
- SHARE
Η Jefferies, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου, αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 10,35 ευρώ από τα 10,20 ευρώ, προγενέστερα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύσταση αγοράς (buy). Το περιθώριο ανόδου είναι 37%, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να σημειώνει σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 7,77 ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της DBRS. Η νέα αξιολόγηση της DBRS είναι σε BBB (χαμηλό – Low) και τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο της χώρας, καθιστώντας τα senior notes της τράπεζας είναι πλέον επιλέξιμα για τις πράξεις ανοικτής αγοράς της ΕΚΤ. Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως το υπόλοιπο του δανεισμού από το πρόγραμμα στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTRO, το μέγεθος του οποίου ήταν 1,9 δισ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η Εθνική Τράπεζα παραμένει με πλεόνασμα ρευστότητας ύψους 9 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 60%.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 5% λόγω των καλύτερων επιδόσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις αμοιβές, τα οφέλη από τις χαμηλότερες απομειώσεις και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου στις 55 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Επίσης, αύξησε τα καθαρά κέρδη για την επόμενη διετία (2025/2026) κατά περίπου 1%, λόγω της μικρής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και των αμοιβών. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στα κέρδη, αυξάνεται η τιμής στόχος στα 10,35 ευρώ (από 10,20 ευρώ) και διατηρεί την αξιολόγησή σε σύσταση αγοράς.
ΕΤΕπ: Νέος αντιπρόεδρος ο Γιάννης Τσακίρης
02/05/2024Τα καθαρά κέρδη (380 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη προ προβλέψεων ήταν 11% και 7% υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν 1% υψηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ το beta των καταθέσεων παρέμεινε χαμηλό στο 12% από 11% το δ’ τρίμηνο πέρυσι. Οι προμήθειες της τράπεζας ήταν 4% υψηλότερα, με διψήφια αύξηση σε όλα τα προϊόντα λιανικής σε ετήσια βάση και ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα διαμορφώθηκε στο 30%, αισθητά χαμηλότερα έναντι του φετινού guidance για κάτω από 35%.
Τέλος, η διοικητική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε ότι οι εταιρικές αποπληρωμές των δανείων μπορεί να μειωθούν ταχύτερα από ότι υπέθεταν προηγουμένως και το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανοδική δυναμική στους στόχους της πιστωτικής επέκτασης για φέτος. Τα έσοδα από τόκους από τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 5% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
«Εξετάζοντας τις εκταμιεύσεις των δανείων, τα 1,1 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο φέτος ήταν σε αντιστοιχία με το α’ τρίμηνο πέρυσι, ενώ ο εγκεκριμένος και μη εκταμιευμένος εταιρικός δανεισμός και οι εκταμιεύσεις του Απριλίου είναι ισχυρές. Οι φετινές εκταμιεύσεις και εκείνες που έχουν εγκριθεί (αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί) ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 70% του περσινού έτους, γεγονός που είναι θετικό για τον στόχο πιστωτικής επέκτασης του 2024. Η δυναμική του κεφαλαίου συνεχίζεται με τα εποπτικά κεφάλαια CET1 να αυξάνονται κατά 80 μ.β. και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε επίπεδα 18,6%. Με στόχο εποπτικού δείκτη CET1 στο 14%, προβλέπουμε 5,5% πλεονάζοντα εποπτικά κεφάλαια στο τέλος του του 2026 ή στο 35% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας», συμπεραίνει ο οίκος.