Jefferies: Το asset management στο επίκεντρο της στρατηγικής των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι
- 03/09/2024, 10:26
- SHARE
Σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των πελατών τους κατέγραψαν το α’ εξάμηνο του 2024 οι τράπεζες, οι οποίες θέτουν το asset management ψηλά στη στρατηγική τους, προσδοκώντας αύξηση των επίμαχων εργασιών, σε συνεργασία (και) με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, σύμφωνα με την Jefferies.
Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο για την ΕΤΕ τα 8,8 ευρώ (έναντι τρέχουσας 7,9 ευρώ). Αντίστοιχα για την Πειραιώς ο στόχος είναι στα 5,2 ευρώ (έναντι τρέχουσας 4 ευρώ). Στα 2,7 ευρώ είναι ο στόχος για τη Eurobank (τρέχουσα 2 ευρώ) και στα 2,60 ευρώ για την Alpha Bank (τρέχουσα 1,57 ευρώ).
Ειδικότερα, ο Αύγουστος ήταν ήσυχος μήνας, με τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AUMs) να αυξάνονται κατά 1%. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, με αύξηση 4% σε μηνιαία βάση…
Σε τριμηνιαία βάση τα AUMs έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5%, με την Εθνική να ξεπερνά τις άλλες τράπεζες με ανάπτυξη 11%.
Σύμφωνα με την Jefferies, μοχλός ανάπτυξης τους τελευταίους 12 μήνες ήταν οι καθαρές πωλήσεις. Οι καθαρές ροές σε ετήσια βάση ύψους 3,2 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τις καθαρές ροές του 2023 ύψους 3 δισ. ευρώ. Το α’ εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε κατά μέσο όρο αύξηση 30% στις επενδυτικές προμήθειες.
Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς, η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση, με αυξανόμενο το μερίδιο της Εθνικής. Πιο συγκεκριμένα, τα μερίδια αγοράς παρέμειναν σταθερά τον Αύγουστο για τις 4 μεγάλες τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο με 26% και την Εθνική το μικρότερο με 12%. Η Εθνική σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση τον Αύγουστο (+41 μ.β.) και σε ετησια βάση (+180 μ.β.). Οι 4 μεγάλες τράπεζες είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται στο 82% τον Αύγουστο (79% τον Δεκέμβριο του 2023).
Οι καθαρές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες τον Αύγουστο του 2024, στα 200 εκατ. ευρώ (255 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Οι μεγάλες τράπεζες είδαν τις καθαρές ροές ως ποσοστό του AUM στο 2% τον Αύγουστο, με την Εθνική να είναι η ισχυρότερη, στο 4%. Όσον αφορά την απόδοση σε επίπεδο τριμήνου, η Εθνική είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές στα 209 εκατ. ευρώ (ή 8% του AUM).
Όπως προαναφέρθηκε, η ανάπτυξη των AUM οφείλεται στις καθαρές πωλήσεις και όχι στον αντίκτυπο του M2M για τις ελληνικές τράπεζες. Οι μέσες καθαρές πωλήσεις τους τελευταίους 12 μήνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ είναι πάνω από τον μέσο όρο του 2023, που ήταν 0,8 δισ. ευρώ. Οι καθαρές πωλήσεις σε ετήσια βάση έχουν ήδη ξεπεράσει αυτές του 2023, στα 3,2 δισ. ευρώ (το 2023 ήταν 3 δισ. ευρώ).
Οι επενδυτικές προμήθειες συνέχισαν να βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες, αυξανόμενες κατά 30% σε ετήσια βάση. Οι επενδυτικές προμήθειες συμβάλλουν περίπου στο 20% των συνολικών εσόδων από προμήθειες για τις τράπεζες, με το ποσοστό να βαίνει αυξανόμενο. Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές ήταν 15% υψηλότερα σε ετήσια βάση για το α’ εξάμηνο του 202
Στόχοι
Η Πειραιώς είδε τα AUMs να αυξάνονται στα 10,4 δισ. ευρώ (+27% ετησίως) και ήδη ξεπέρασε τον στόχο του τέλους χρήσης του 2024, στα 10,2 δισ. ευρώ.
Τα AUM των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha αυξήθηκαν κατά 51% στο 12μηνο έως το α’ εξάμηνο του 2024. Το 2024, η Alpha σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς με +100 μονάδες βάσης (με μερίδιο αγοράς 23% και δεύτερη μεγαλύτερη)
Η Εθνική συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για διασταυρούμενες πωλήσεις επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των προμηθειών για επενδύσεις λιανικής κατά 33% το α’ εξάμηνο του 2024. Η Εθνική έχει σχεδόν διπλασιάσει το AUM της τους τελευταίους 12 μήνες.
Η Eurobank είδε τα συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια στα 6,4 δισ. ευρώ, ή αύξηση 32% ετησίως, έναντι στόχου 6,5 δισ. ευρώ για το 2024.
Ευκαιρία
Σύμφωνα με την Jefferies, η Ελλάδα παρουσιάζει υποδιείσδυση έναντι των ομοτίμων της ΕΕ: Οι αμοιβές ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και των ομοτίμων της Νότιας Ευρώπης. Ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι 55 μονάδες βάσης με κάποια διασπορά — η Πειραιώς έχει την υψηλότερη με 74 μονάδες βάσης και η Εθνική tη χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης το 2023. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες, με τα AUMs ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι περίπου 10% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι περίπου 35%. Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα στο 10%, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ 46%.