Jensen Huang (Nvidia): Πώς από πλύστης πιάτων έγινε CEO σε εταιρεία αξίας 2 τρισ. δολαρίων

Jensen Huang (Nvidia): Πώς από πλύστης πιάτων έγινε CEO σε εταιρεία αξίας 2 τρισ. δολαρίων
Jensen Huang, co-founder and chief executive officer (CEO) of Nvidia, speaks during a media roundtable in Kuala Lumpur on December 8, 2023. (Photo by Mohd RASFAN / AFP) Photo: AFP
Ο Jensen Huang αποδίδει την επιτυχία του στην εργασιακή ηθική 

Ο Jensen Huang ήταν κάποτε το «καλύτερο πλυντήριο πιάτων» της Denny. «Σχεδίασα τη δουλειά μου. Ήμουν οργανωμένος», είπε ο Huang κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στο Stanford Graduate School of Business. Τώρα η περιουσία του είναι σχεδόν 82 δισεκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία που συνίδρυσε έχει κεφαλαιοποίηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά ο Huang αποδίδει την επιτυχία του στην εργασιακή ηθική που ακολούθησε με τον Denny’s ως πλυντήριο πιάτων, πριν «προαχθεί» σε busboy.

«Ποτέ δεν έφυγα με άδεια χέρια. Δεν επέστρεψα ποτέ με άδεια χέρια. Ήμουν πολύ αποτελεσματικός», είπε ο Huang. «Τέλος πάντων, τελικά έγινα διευθύνων δύμβουλος. Εξακολουθώ να εργάζομαι για να είμαι καλός διευθύνων σύμβουλος».

Πώς ο Huang συνίδρυσε τη Nvidia

Ο Huang γεννήθηκε στην Ταϊβάν το 1963, μετακόμισε στην Ταϊλάνδη σε ηλικία 5 ετών και από εκεί μετέβη στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όταν ήταν 9 ετών. Πήγε γυμνάσιο έξω από το Πόρτλαντ, όπου άρχισε να εργάζεται για την Denny’s σε ηλικία 15 ετών. Στη συνέχεια, πήρε το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1992.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο ο Huang έκανε την πρώτη του δουλειά στο Denny’s – αλλά είναι επίσης το μέρος όπου αυτός και δύο φίλοι του μαγείρεψαν την ιδέα που θα τον έκανε δισεκατομμυριούχο. Το 1993, ο Huang, μαζί με τον Chris Malachowsky και τον Curtis Priem (οι οποίοι και οι δύο εργάζονταν στη Sun Microsystems), συναντήθηκαν σε μια από τις «πιο δημοφιλείς» τοποθεσίες του Denny στη Βόρεια Καλιφόρνια για να συζητήσουν «τη δημιουργία ενός τσιπ που θα επέτρεπε ρεαλιστικά τρισδιάστατα γραφικά », σύμφωνα με την ανάρτηση ιστολογίου της Nvidia.

«Ο Chris και ο Curtis είπαν μια μέρα ότι θα ήθελαν να φύγουν από τη Sun Microsystems και θα ήθελαν να πάω να καταλάβω για ποιο σκοπό θα φύγουν», είπε ο Huang. Εκείνη την εποχή, ο Huang εργαζόταν ως μηχανικός με την LSI Logic, μια εταιρεία στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, που πουλούσε ημιαγωγούς και λογισμικό. Η Avago Technologies απέκτησε την LSI Logic για 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Αλλά ο Χουάνγκ παρακάμπτει αυτό το κομμάτι όταν αφηγείται την ιστορία της καριέρας του. «Η πρώτη μου δουλειά ήταν να πλένω πιάτα», είπε ο Huang στη συνέντευξη στο Στάνφορντ. «Και το έκανα πολύ καλά».

«Η επανάσταση των υπολογιστών μόλις ξεκινούσε», είπε ο Huang στη συνέντευξη. «Σκεφτήκαμε, γιατί δεν χτίζουμε μια εταιρεία που να λύνει προβλήματα που δεν μπορεί ένας κανονικός υπολογιστής. Αυτή έγινε η αποστολή της εταιρείας». Ορισμένες από τις βιομηχανίες που “άνοιξαν”, είπε ο Huang, ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας της Nvidia, περιλαμβάνουν υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων, προσομοίωση καιρού, σχεδιασμό υλικών, ρομποτική, αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα – και το μεγάλο: τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία της Nvidia «επέτρεψε έναν εντελώς νέο τρόπο ανάπτυξης λογισμικού όπου ο υπολογιστής έγραφε το ίδιο το λογισμικό – τεχνητή νοημοσύνη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» είπε ο Huang. «Αυτό ήταν το ταξίδι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηγετική συμβουλή του Huang

Ενώ η Nvidia αναμφίβολα αναπτύσσει την τεχνολογία που τροφοδοτεί την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, το έκανε σχετικά αθόρυβα μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα. Στα μέσα Φεβρουαρίου, η μετοχής της γνώρισε αύξηση 46% και ξεπέρασε την Amazon, με το market cap της να κερδίζει περίπου 560 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, η Nvidia ξεπέρασε την Alphabet και έγινε η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ. Αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι η Nvidia είναι υπερτιμημένη. Η Apollo Global Management είπε ότι τα διογκωμένα κέρδη της Nvidia δημιουργούν μια φούσκα τεχνητής νοημοσύνης ακόμη «μεγαλύτερη από τη φούσκα τεχνολογίας της δεκαετίας του 1990».

Σε κάθε περίπτωση, ο Huang σκέφτεται με συνέπεια το ταπεινό ξεκίνημά του. Προσπαθεί να διατηρήσει μια επίπεδη δομή στην εταιρεία του και δίνει χέρι βοήθειας όπου μπορεί.

«Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή», είπε. «Ήμουν πλύστης. Καθάριζα τουαλέτες. Καθάρισα πολλές τουαλέτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune