Joe Schorge στο Network: Τι αναζητεί ένας επενδυτής πριν βάλει χρήματα σε μια startup
- 02/06/2022, 15:29
- SHARE
Για τις προοπτικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ευρωπαϊκή startup σκηνή, καθώς και τα στοιχεία που αναζητούν οι επενδυτές για να ρίξουν νέα κεφάλαια σε τεχνολογικές -και όχι μόνο- επιχειρήσεις, μίλησε αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network, ο Joe Schorge, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Isomer Capital με έδρα το Λονδίνο και ένα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιό σε 37 χώρες που περιλαμβάνει συνολικά 1.500 εταιρείες.
Στη συζήτηση με τον editor in chief του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο, ο Joe Schorge εξήγησε ότι οι επενδύσεις της εταιρείας του σε 60 funds που διαχειρίζονται σχεδόν 35 εταιρείες VC σε όλη την Ευρώπη πηγάζουν από μια κοινή αφετηρία: η τεχνολογία σήμερα βρίσκεται παντού. «Σε κάθε μέρος όπου υπάρχουν άνθρωποι με μια μεγάλη ιδέα, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι ενδιαφέρον. Έτσι, το 2013 και το 2014 σκέφτηκα το πώς μπορείς να είσαι πραγματικά έξυπνος επενδυτής στη Νότια Ευρώπη, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρεια Ευρώπη, παντού. Έτσι δημιουργήσαμε την έννοια του Fund of Funds».
Δείτε highlights από την παρουσίαση του Joe Schorge στα μέλη του Fortune Greece Network:
*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!
Στο ερώτημα του Τάσου Ζάχου για το πώς θα περιέγραφε μια startup ως winner, ο Joe Schorge, βασιζόμενος στην 25ετή εμπειρία του στον χώρο, τόνισε πως αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από τη λειτουργία του Isomer Opportunities. Αυτό το fund, εξήγησε, αποτελεί μια πρώιμη επενδυτική μορφή η οποία αναζητά εκείνες τις επιειρήσειςπου καταφέρνουν να πετύχουν το πρώτο τους σημαντικό milestone: ετήσια έσοδα 10 εκατ. ευρώ, ή μηνιαία έσοδα 1 εκατ. ευρώ. «Τότε μπορούμε να δούμε ότι το ταίριασμα του προϊόντος με την αγορά έχει επιτευχθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην τελική επιλογή μιας εταιρείας-νικητή, είναι η ομάδα. Και τα ερωτήματα του Joe Schorge στα οποία θα πρέπει αυτή η ομάδα να δώσει πειστικές απαντήσεις, είναι απλά. «Ποιο είναι το όραμά σας; Πώς το υλοποιείτε; Και δίνοντάς σας κεφάλαιο σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο;».
Έπειτα τίθεται το ζήτημα της ανάπτυξης. Πώς μπορεί να επιτευχθεί και τι χρειάζεται να αναζητήσει μια επιχείρηση; Για αυτό δεν υπάρχει μια απάντηση, απαντά ο Joe Schorge στον editor in chief του Fortune Greece. «Κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό. Αυτό που θα έλεγα είναι πως όταν ξεκινάτε, να επεκτείνετε την κλίμακα και να αποκτάτε εμπειρία κοντά σε ανθρώπους που έχουν ζήσει αυτό το είδος της υπερ-ανάπτυξης που αναζητάτε».
Με βάση τη μεγάλη εμπειρία του από την ευρωπαϊκή αγορά, ο Joe Schorge βλέπει ότι η τάση στην Γηραιά Ήπειρο αλλάζει, με τους τομείς του fintech και του blockchain να γνωρίζουν ιδιαίτερα σημαντική άνθηση. «Η Ευρώπη πάντα είχε τεχνολογία. Αυτό δεν ήταν ποτέ το ερώτημα. Αλλά η εμπορική εκμετάλλευση αυτής της τεχνολογίας μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δεν ήταν πολύ καλή τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά άλλαξαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, γύρω στο 2009-2010. Και τι άλλαξε; Τα μέσα για τη δημιουργία μιας τεχνολογικής εταιρείας έγιναν πολύ φθηνά και κατά κάποιο τρόπο δωρεάν και διαθέσιμα σε όλους. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε μια εταιρεία χωρίς μεγάλο κόστος, να την οικοδομήσετε φθηνά και γρήγορα, και στη συνέχεια να απευθυνθείτε στον πελάτη σας πιο άμεσα από ποτέ».
«Στην Ευρώπη έχουμε πλέον πολλά VC και επίσης χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Τάσος Ζάχος. «Σωστά. Τα χρήματα έχουν σημασία. Χρειάζεστε χρήματα. Και υπάρχουν περισσότερο από ποτέ. Αλλά γενικά βλέπετε ότι οι επιχειρηματίες έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες από κάθε άλλη φορά. Θέλουν πραγματικά να δημιουργήσουν εταιρείες για την παγκόσμια αγορά. Και σε αυτό θέλω να συμμετέχω», απάντησε ο Joe Schorge.
Αναφερόμενος, τέλος, στο ελληνικό οικοσύστημα, ο ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Isomer Capital παρατήρησε δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον ότι η σπουδαία τεχνολογία έρχεται από παντού, και δεύτερον πως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα είναι ότι η τεχνολογική οικοδόμηση και οι τεχνολογικές επενδύσεις δεν είναι εθνικό σπορ. «Αν πρόκειται να δημιουργήσετε μια μεγάλη εταιρεία, πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλες αγορές το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσετε προϊόντα με τρόπο που να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα πελατών σε σύγκριση με τη χώρα σας, όποια και αν είναι η καταγωγής σας».
*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ