JP Morgan: Αυτές οι μετοχές θα κερδίσουν από την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

JP Morgan: Αυτές οι μετοχές θα κερδίσουν από την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
An employee walks at the Athens stock exchange on April 10, 2014. A milestone Greek bond sale, marking the country's return to the medium-term market after four years, was "at least eight times oversubscribed," the country's deputy PM said on Thursday. European stocks fell on Thursday as investors shrugged off a successful return to the bond markets by Greece four years after the country was rescued with a bailout. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Η αναβάθμιση της χώρας σε αναπτυγμένη αγορά είναι ένας «αγώνας δρόμου» με κέρδη και απώλειες.

Η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά από τον οίκο FTSE Russell φέρνει ανακατατάξεις και προβλέψεις για εισροές και εκροές κεφαλαίων, με την JP Morgan να επισημαίνει ότι το Χρηματιστήριο θα βιώσει μικτές αντιδράσεις από τη μετάβαση αυτή.

Η JP Morgan προβλέπει σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται προ των πυλών της αναβάθμισης σε αναπτυγμένη αγορά. Μετά από χρόνια παραμονής στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, η Ελλάδα φαίνεται να πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης επενδύσιμης κεφαλαιοποίησης και των θετικών προοπτικών πιστοληπτικής ικανότητας. Η επίσημη ενημέρωση για την πορεία της χώρας θα δοθεί τον Μάρτιο του 2025.

Η ομάδα αναλυτών της JP Morgan εκτιμά ότι η αναβάθμιση θα επιφέρει εκροές 1,83 δισ. δολαρίων από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, ενώ θα υπάρξουν εισροές 1,75 δισ. δολαρίων από τους δείκτες των αναπτυγμένων αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές συνεπάγονται καθαρή εκροή περίπου 75 εκατ. δολαρίων. Από τις 33 ελληνικές εταιρείες που ανήκουν στον δείκτη FTSE Emerging Markets, μόλις 29 θα μεταφερθούν στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών, με τις υπόλοιπες να διαγράφονται.

Η JP Morgan σημειώνει ότι οι σημαντικότερες εισροές θα καταγραφούν για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ από την άλλη, οι μεγαλύτερες εκροές προβλέπονται για τις μετοχές της Titan Cement, Motor Oil και Terna Energy. Αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνει και η Jefferies, με μικρές διαφορές στη στάθμιση των εταιρειών και τις προβλεπόμενες εισροές και εκροές.

Αν και η αναβάθμιση αναμένεται να φέρει ευκαιρίες και να ενισχύσει την εικόνα της χώρας, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η ανακατάταξη αυτή συνεπάγεται και ορισμένες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: