JP Morgan: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στο επίκεντρο το DTC

JP Morgan: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στο επίκεντρο το DTC
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan, πλην Alpha Bank.

Σε αναθεώρηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η JP Morgan μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

Όπως επισημαίνει, «ενημερώσαμε τα μοντέλα μας για τις ελληνικές τράπεζες ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του 2024 έτους καθώς και άλλες πρόσφατες εξελίξεις. Επιπλέον, αναθεωρούμε τη μεθοδολογία αποτίμησης και τώρα εφαρμόζουμε έκπτωση 15% στα DTC (που αντικατοπτρίζει καθαρά την οικονομική αξία)».

Ειδικότερα, η JP Morgan για την Alpha Bank μειώνει την τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ, από 2,40 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank την αυξάνει στα 2,80 ευρώ από 2,40 ευρώ, για την Εθνική Tράπεζα στα 9,70 ευρώ από 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,90 ευρώ, από 5,35 ευρώ προηγουμένως.

Πιο συγκεκριμένα, για την Αlpha Bank, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μειώνει την τιμή στόχο, γεγονός που αντανακλά τις αναθεωρήσεις από το mark-to-market, το PT προς τα εμπρός έως τις 25 Δεκεμβρίου από τις 25 Ιουνίου και την αναθεωρημένη μεθοδολογία αποτίμησής της για DTC.

Όπως επισημαίνεται, οι μετοχές της Alpha Bank παρουσίασαν τις χαμηλότερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 3% ytd έναντι 21%, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως χαμηλότερο ROTE, υψηλότερα NPEs και χαμηλότερη κάλυψη παροχών.

Ωστόσο, «η χαμηλότερη ευαισθησία της Alpha σε έναν κύκλο μεταβολών επιτοκίων μπορεί να διαφοροποιήσει τη μετοχή από τις αντίστοιχες, ενώ η ισχυρή τροχιά CET1 του Ομίλου προσφέρει μια σταθερή και σχετικά υποτιμημένη δυνατότητα απόδοσης κεφαλαίου. 

Τέλος, ενώ οι παραδοχές για τις πληρωμές είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (με ~8% μέση απόδοση το 2024-26), το CET1 17,5% για το 2026 δείχνει ένα buffer 3,5% πάνω από το όριο άνεσής μας (14%), ίσο με πάνω από το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Alpha, το υψηλότερο μεταξύ ομοτίμων (και μπροστά από την Εθνική με 25%). 

Ο επόμενος αξιοσημείωτος καταλύτης για τις μετοχές είναι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής Unicorn με την UniCredit στο τέλος του 2024. Είμαστε η OW Alpha σε ένα πλαίσιο CEEMEA, αλλά εγχώρια στην Ελλάδα, προτιμάμε τη Eurobank και την Πειραιώς σε αυτό το σημείο του κύκλου» αναφέρει η JP Morgan.

Για τη Εurobank, όπως προειπώθηκε, η JP Morgan αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,80 € από 2,40 €, γεγονός που αντανακλά τα τελευταία στοιχεία της για την Ελληνική Τράπεζα (ΗΒ), καθώς και την αναθεωρημένη μεθοδολογία αποτίμησής της για τα DTC.

Η Eurobank παρουσιάζει κανονικοποιημένο ROTE το 2026 13% (15% κατά μέσο όρο στην τριετία), ωστόσο, εμφανίζει ένα στατικό επίπεδο ιδιοκτησίας για την Ελληνική Τράπεζα. Ακόμη και με τέτοιες συντηρητικές υποθέσεις, η εξαγορά της HB εξακολουθεί να υποτιμάται από την αγορά και ότι η επικείμενη ενοποίησή της το γ’ τρίμηνο του 2024 είναι βασικός καταλύτης για τη μετοχή, καθώς θα παρέχει μια σαφέστερη εικόνα της συνεισφοράς της επιχείρησης.

Επιπλέον, ο δείκτης CET1 της Eurobank παραμένει πολύ σταθερός παρά την εξαγορά, με το δείκτη να είναι σταθερά πάνω από >17%. Η Eurobank ήταν η προτιμώμενη έκθεση της JP Morgan στην Ελλάδα μαζί με την Πειραιώς.

Σημειώνεται πως οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 30% YTD έναντι 21% του τραπεζικού δείκτη και τώρα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με όρους PE σε 6,1x και με 0,8x σε όρους P/TBV (2025).

Για την Εθνική Τράπεζα, η JP Morgan αυξάνει την τιμή στόχο στα 9,7 ευρώ από 8,4% λόγω της αναθεωρημένης μεθοδολογίας αποτίμησης για το DTC. 

Το βασικό γεγονός για τη μετοχή είναι η αναμενόμενη πώληση μεριδίων από το ΤΧΣ (υπόλοιπο μερίδιο 18%), η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το β’ εξάμηνο του 2024. Οι μετοχές της Εθνικής σημείωσαν άνοδο 29% YTD έναντι του τραπεζικού δείκτη και διαπραγματεύονται με όρους PE στο 6,6x και 0,9x με όρους P/TBV (2025). «Είμαστε OW σε ένα πλαίσιο CEEMEA, αλλά προτιμάμε την Eurobank ή την Πειραιώς» προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Για την Πειραιώς, η JP Morgan αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,90 ευρώ από 5,35 ευρώ. Η τράπεζα πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη θεμελιώδη ανάκαμψη, μειώνοντας τα NPEs κατά >20 δισ. ευρώ από το τέλος του 2020 και παρέχοντας σημαντικές βελτιώσεις στο franchise της, με τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το 2023 που αντιστοιχεί σε ~17% ROTE.

Ο στόχος της τράπεζας να διατηρήσει την κερδοφορία στο τρέχον επίπεδο είναι φιλόδοξος, ωστόσο το σχέδιο είναι ισορροπημένο και συνεκτικό. Η JP Morgan καθησυχάζεται επίσης από το ισχυρό ιστορικό της διοίκησης τα τελευταία χρόνια.

Κλειδί για την επενδυτική περίπτωση είναι ο δείκτης CET1 της τράπεζας, ο οποίος πρόσφατα ξεπέρασε το 14% συμπεριλαμβανομένου του 30% των δεδουλευμένων μερισμάτων για το 2024. Οι μετοχές της Πειραιώς ενισχύονται κατά 22% σε ετήσια βάση και διαπραγματεύονται στο 4,9x με όρους P/E και 0,6x με όρους P/TBV (2025).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: