JP Morgan: Το «ταμείο» για τις ελληνικές τράπεζες – Έως 40 δισ. ευρώ τα NPLs, «σήμα» για την Eurobank

JP Morgan: Το «ταμείο» για τις ελληνικές τράπεζες – Έως 40 δισ. ευρώ τα NPLs, «σήμα» για την Eurobank
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξισορροπώντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αισιόδοξη προοπτική για την πορεία των ελληνικών τραπεζών εκφράζει η JP Morgan για το 2024, μετά από επαφές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα -όπως και με θεσμικούς φορείς του κλάδου- και ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι αναλυτές της JP Morgan σημειώνουν πως «οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αισιόδοξες προοπτικές για βιώσιμη πορεία της Αποδοτικότητας Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE), παρά την κορύφωση των Καθαρών Εσόδων από Τόκους (NII) τα προηγούμενα τρίμηνα». Η έκθεση σημειώνει μια μετατόπιση της εστίασης από το NII και τα περιθώρια κέρδους στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων και στις προοπτικές επιστροφής κεφαλαίου.

Γενικά, η έκθεση αντανακλά μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξισορροπώντας τις προοπτικές ανάπτυξης με τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις και το ρυθμιστικό περιβάλλον.

Ανάκαμψη της αύξησης των δανείων το 2024

H JP Morgan υποστηρίζει πως «το 2023 υπήρξε απογοήτευση στην αύξηση των δανείων λόγω των υψηλών επιτοκίων και των σημαντικών αποπληρωμών των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αναμένεται ανάκαμψη το 2024, με κινητήρια δύναμη κυρίως τον επιχειρηματικό τομέα και μια μέτρια αύξηση των καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις».

Δάνεια στην αγορά ακινήτων

Ακόμα, η έκθεση αναφέρει «ο ενυπόθηκος δανεισμός παραμένει στάσιμος με τις εκταμιεύσεις να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα προ της κρίσης επίπεδα, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη προσιτών, σύγχρονων κατοικιών και στην αύξηση των τιμών πάνω από το εισόδημα. Οι προσπάθειες για την τόνωση του ενυπόθηκου δανεισμού, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα βοήθειας για την αγορά για τους νέους, είναι ελπιδοφόρες αλλά απαιτούν σημαντική προσπάθεια τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την κυβέρνηση.

«Άνεση» στα έσοδα από τόκους

Στη συνέχεια, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «οι τράπεζες αναμένουν διαδοχική μείωση του NII για το α’ τρίμηνο του 2024 λόγω της αρνητικής μεταφοράς που σχετίζεται με την αντιστάθμιση κινδύνου και των πρόσφατων εκδόσεων ομολόγων, αλλά παραμένουν άνετες με τις προοπτικές για το οικονομικό έτος 2024, υποθέτοντας έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων (από την ΕΚΤ) και μετατόπιση των καταθέσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας».

Έως και 40 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η JP Morgan σημειώνει «υπάρχει δυνατότητα για τις τράπεζες να επανεντάξουν στους ισολογισμούς τους περίπου 69,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (που διαχειρίζονται εξειδικευμένοι φορείς διαχείρισης), καθώς τα δάνεια αυτά βελτιώνονται. Η έκθεση εκτιμά ότι ο δυνητικός όγκος των επαναρυθμιζόμενων δανείων κυμαίνεται μεταξύ 10 και 40 δισ. ευρώ».

Μερίσματα

Αναφορικά με τη διανομή μερισμάτων, η έκθεση σημειώνει «οι ελληνικές τράπεζες είναι αισιόδοξες για την έναρξη των επιστροφών κεφαλαίου το 2024, με την αναμενόμενη έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για πληρωμές από τα κέρδη του 2023. Οι αρχικοί δείκτες διανομής μερισμάτων προβλέπεται να είναι μέτριοι, αλλά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια».

Προτίμηση στην Eurobank

Σχετικά με την αποτίμηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, η JP Morgan αναφέρει «οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε σχετικά χαμηλούς πολλαπλασιαστές, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) 0,7x για το 2025 και δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) 6,0x. Η Eurobank αναδεικνύεται ως η προτιμώμενη έκθεση για τους επενδυτές του κλάδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: