Τι φοβίζει περισσότερο τη JPMorgan για το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη

Τι φοβίζει περισσότερο τη JPMorgan για το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επενδυτική τράπεζα πρειοδοποιεί για ντόμινο εξελίξεων, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Πρόβλημα μόνο στο βαθμό που οι ΗΠΑ το επιτρέπουν είναι η αποδολαριοποίηση, σύμφωνα με πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο της JPMorgan.

Βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η διόγκωση των επιπέδων χρέους των ΗΠΑ και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ δεδομένων των αυξανόμενων επιπέδων δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», επισημαίνεται.

Η ζήτηση από την αλλοδαπή για αμερικανικά ομόλογα και γενικά για αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού των ΗΠΑ ενισχύει τη διεθνή θέση του δολαρίου, καθώς οι ξένοι επενδυτές χρειάζονται το νόμισμα για να αγοράσουν χρέος των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Peter G. Peterson, οι ξένοι κάτοχοι αντιπροσώπευαν το 29% του δημόσιου ομοσπονδιακού χρέους τον Δεκέμβριο του 2023. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν το ομοσπονδιακό χρέος χάσει τη γοητεία του. Αν και τα Treasury θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αυτό το status κινδυνεύει. Οι δαπάνες των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία και το τρέχον έλλειμμα ανέρχεται σε περίπου 6% του ΑΕΠ — πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο 50 ετών του 3,7%.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες κυβερνητικές προβλέψεις αναμένουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 97,3% του περασμένου έτους σε 122,4% έως το 2034. Καθώς αυτός ο δείκτης αυξάνεται, είναι πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αν επεκτείνετε αυτήν την τάση ακόμη περισσότερο,η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας σε μόλις 20 χρόνια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο πρώην οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Μαρκ Σόμπελ – που συμμετείχε στο διαδικτυακό σεμινάριο – έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους για να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πολιτική διαχειρίσιμη. Σε προηγούμενο σχόλιο, ανέφερε ότι αυτή η απειλή θα αυξηθεί υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Οι ειδικοί του διαδικτυακού σεμιναρίου σημείωσαν επίσης ότι το σταθμισμένο δολάριο είναι υπερτιμημένο. Η ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ, οι ελκυστικές αποδόσεις και οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων έχουν υποστηρίξει μια ανατίμηση του δολαρίου κατά 30% την τελευταία δεκαετία σε σταθμισμένους όρους, δήλωσε η JPMorgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: