Julia Simpson: Τα «μεικτά ταξίδια» είναι η νέα τάση του παγκόσμιου Tουρισμού
- 05/11/2023, 09:30
- SHARE
Από τον Κώστα Παναγάκη
Η Julia Simpson είναι ένα από τα πρόσωπα στον χώρο του Tουρισμού και των ταξιδιών που δεν χρειάζονται συστάσεις. Επί 14 χρόνια υπήρξε από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας, υπηρετώντας, μεταξύ άλλων, ως μέλος στα διοικητικά συμβούλια της British Airways και της Iberia, καθώς επίσης και ως στέλεχος (Chief of Staff) στον Όμιλο International Airlines.
Από το 2021 ηγείται ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), επηρεάζοντας σημαντικά μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του την επόμενη ημέρα του τουριστικού κλάδου σε διεθνές επίπεδο. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος μιας ιδιαίτερης καλοκαιρινής περιόδου είχαμε την ευκαιρία να της θέσουμε μια σειρά από ερωτήσεις, βάζοντας στο κάδρο θέματα που αφορούν όχι μόνον τον ελληνικό προορισμό, αλλά και τις διεθνείς ταξιδιωτικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.
820.000 άτομα εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί ο κλάδος.
Δεδομένης της μοναδικής οπτικής που έχετε από τη θέση σας στο «τιμόνι» του WTTC, ποιες είναι οι ταξιδιωτικές τάσεις που αναμένετε ότι θα εμφανιστούν μεσοπρόθεσμα, μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, και πώς μπορεί ο κλάδος να προετοιμαστεί γι’ αυτές;
Κοιτάζοντας μπροστά, θα έλεγα ότι η βιωσιμότητα θα παραμείνει πρωταρχικής σημασίας, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο οικολογικές και υπεύθυνες επιλογές. Την ίδια στιγμή, η τάση του retail tourism, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αγορών και τοπικά προϊόντα σε προορισμούς, θα συνεχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα. Επίσης εκτιμάμε ότι η επιρροή των social media στις ταξιδιωτικές αποφάσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ αναμένουμε έκρηξη στα «μεικτά ταξίδια», καθώς τα επαγγελματικά ταξίδια και τα ταξίδια αναψυχής συνθέτουν πλέον ενιαίες εμπειρίες.
Για να προετοιμαστεί ο Τουρισμός θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, να συνεργαστεί με τοπικούς τεχνίτες για το retail tourism, να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καλύψει τις εξελισσόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών «μεικτών ταξιδιών», όπως οι βίζες για ψηφιακούς νομάδες.
Πώς έχει προσαρμόσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού τις στρατηγικές του για να υποστηρίξει τον κλάδο της φιλοξενίας διεθνώς υπό το φως των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή;
Το WTTC έχει προσαρμόσει τις στρατηγικές του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής διεθνώς στον τομέα του Τουρισμού και των Ταξιδίων. Πρωτοβουλίες όπως το «Hotel Basics» προωθούν τη βιωσιμότητα στη φιλοξενία, υποστηρίζοντας ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές καθώς και διαδικασίες για τη μείωση των απορριμμάτων.
Έχουμε επίσης δημιουργήσει μελέτες με ουσιαστική επιρροή, όπως «Sustainable Aviation Fuel (SAF)» και «Nature Positive Tourism», προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και καθοδήγηση τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτές οι μελέτες δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες αποφάσεις και δράσεις που είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον.
«Ο Τουρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σε έσοδα τα 57 δισ. ευρώ έως το 2033, απασχολώντας πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα».
Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν γρήγορα το τοπίο του Τουρισμού. Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι πιο υποσχόμενες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τον κλάδο;
Η τεχνολογία όντως αναδιαμορφώνει τον κλάδο μας με αξιοσημείωτο ρυθμό και αρκετές, πολλά υποσχόμενες, τεχνολογίες είναι έτοιμες να επαναπροσδιορίσουν τον κλάδο του Τουρισμού. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για εξατομικευμένες εμπειρίες πελατών, το Internet of Things (IoT) για την «έξυπνη» διαχείριση προορισμών και το Blockchain για ασφαλείς συναλλαγές έχουν τεράστιες δυνατότητες. Επιπλέον, η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα (AR/VR) μπορούν να δημιουργήσουν «καθηλωτικές» ταξιδιωτικές εμπειρίες, ενώ τα βιομετρικά στοιχεία προσφέρουν απρόσκοπτη και ασφαλή επαλήθευση ταυτότητας, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες για τους ταξιδιώτες. Αυτές οι τεχνολογίες, όταν αξιοποιούνται αποτελεσματικά, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία και να βελτιώσουν τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία.
Ο Τουρισμός αποτελεί κομβικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει;
Τα στοιχεία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο τομέας του Τουρισμού σημειώνει σημαντική ανάκαμψη, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Φέτος, ο ελληνικός Τουρισμός προβλέπεται να συνεισφέρει περισσότερα από 39 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις 4% λιγότερο από το υψηλό προ πανδημίας, με τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο να ανακάμπτει στα επίπεδα του 2019, απασχολώντας 820.000 άτομα.
Κοιτάζοντας μπροστά, η επόμενη δεκαετία φαίνεται ακόμα πιο θετική. Ο τομέας του Τουρισμού της Ελλάδας αναμένεται να ξεπεράσει τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2033, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας και απασχολώντας πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν έμφαση στις επενδύσεις σε βιώσιμες τουριστικές πρακτικές, να βελτιώσουν τη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη υποδομών, και να αγκαλιάσουν με ενθουσιασμό τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.
«Για να αντιμετωπίσει το θέμα του υπερτουρισμού η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων όπως η προώθηση εναλλακτικών περιοχών με μικρότερη επισκεψιμότητα».
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού επαινεί την Ελλάδα για την αξιοσημείωτη ανταπόκρισή της στην πανδημία. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επέδειξε εξαιρετική ηγεσία εφαρμόζοντας αποτελεσματικά μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας τόσο των τουριστών όσο και του τοπικού πληθυσμού. Αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει καθιερώσει τη θέση της Ελλάδας ως ασφαλούς και αξιόπιστου προορισμού διακοπών.
Ο υπερτουρισμός σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι ένα ζήτημα που λαμβάνει διαστάσεις. Πώς μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, χωρίς να θυσιάσει τα τουριστικά της έσοδα;
Για να αντιμετωπίσει το θέμα του υπερτουρισμού σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει μια σειρά στρατηγικών μέτρων όπως η προώθηση εναλλακτικών περιοχών με μικρότερη επισκεψιμότητα, με στόχο τη διασπορά των τουριστικών ροών. Ταυτόχρονα, μέσα από στοχευμένες καμπάνιες αλλά και κίνητρα μπορεί να προωθήσει και να ενθαρρύνει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου (shoulder season). Επιπρόσθετα, η επένδυση σε υποδομές για την υποστήριξη αυτών των λιγότερο επισκέψιμων περιοχών μπορεί να τις κάνει πιο ελκυστικές για τους τουρίστες. Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προσφορά αυθεντικών, βιώσιμων εμπειριών και στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, εμπλουτίζοντας έτσι τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική γοητεία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στον ελληνικό Τουρισμό συχνά δεν λαμβάνει την αυξημένη προσοχή που του αναλογεί. Ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών ενισχύοντας παράλληλα τον Τουρισμό;
Η ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων περιλαμβάνει την προώθηση αυθεντικών εμπειριών, την υποστήριξη τοπικών τεχνιτών και επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αίσθησης ευθύνης στην τουριστική ανάπτυξη. Η άνοδος του retail tourism, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στον πολιτισμό, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ τουριστών και τοπικών κοινοτήτων, ωφελώντας τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτιστικό.
Η Ελλάδα αξίζει επαίνους για την εξαιρετική προσέγγισή της στα βιώσιμα ταξίδια. Η χώρα έχει επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των φυσικών τοπίων της και της υποστήριξης των τοπικών οικονομιών, καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτή η λεπτή ισορροπία διασφαλίζει ότι οι θησαυροί της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας παραμένουν άθικτοι, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί τις κοινότητες που βασίζονται στον Τουρισμό.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40
**Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο