Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται τέλος απορριμμάτων με βάση το βάρος τους

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται τέλος απορριμμάτων με βάση το βάρος τους
Photo: pixabay.com
Σχέδιο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή οικιακών απορριμμάτων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω».

Σχέδιο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή οικιακών απορριμμάτων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω». Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου να θεσπίσει οικονομική επιβάρυνση ανάλογα με το βάρος τους η οποία θα ενσωματωθεί στα δημοτικά τέλη  με στόχο οι πολίτες να αποθαρρύνονται να λειτουργούν χωρίς όριο» στην παραγωγή σκουπιδιών.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν επισήμως 28 ανεξέλικτες χωματερές και άλλες περίπου δέκα που δεν λειτουργούν πλέον αλλά δεν επίσης δεν έχει αποκατασταθεί ο χώρος στον οποίο βρίσκονται.

Στόχος του υπουργείου είναι έως το τέλος του 2022 να έχουν κλείσει όλες. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, οι δήμοι που πετούν σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές, επιβαρύνονται με παραπάνω τέλη προκειμένου να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. «Νόμιζα όταν πήγα στο υπουργείο, ότι το σοβαρότερο πρόβλημά μου θα είναι η ΔΕΗ. Τελικά κατάλαβα ότι είναι τα απορρίμματα γιατί δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης- Ποια προϊόντα καταργούνται

Από τον Ιούλιο του 2021 σταματούν να διατίθενται στην ελληνική αγορά δέκα είδη πλαστικών προϊόντων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την οδηγία 2019/904/ΕΕ για τον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Πρόκειται για πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Εναλλακτικές λύσεις

Για τα προϊόντα που πρόκειται να απαγορευτούν σχεδιάζεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα, οι απαγορεύσεις θα ξεκινήσουν έξι μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που φέρνει προς εναρμόνιση το σύνολο της Οδηγίας έναν χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία εφαρμογής του τον Ιούλιο του 2021, η αγορά και οι πολίτες να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.

Στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η θέσπιση ενός πλαισίου αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της θάλασσας και των ακτών της χώρας, από ορισμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, καθώς και από τα αλιευτικά εργαλεία τα οποία πλέουν ανεξέλεγκτα στις ελληνικές θάλασσες. Το στοίχημα που έχει τεθεί είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% έως το 2024 και 60% έως το 2026, με έτος βάσης το 2022.