Κ. Φραγκογιάννης: Οι επιχειρηματικές αποστολές, εργαλείο οικονομικής διπλωματίας  

Κ. Φραγκογιάννης: Οι επιχειρηματικές αποστολές, εργαλείο οικονομικής διπλωματίας  
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μιλάει στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ με ΣΒΕ, ΣΕΒΕ και ΕΒΕΘ με θέμα "No Deal Brexit”, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα εργαλεία και τα συστατικά της οικονομικής διπλωματίας, με έμφαση τις επιχειρηματικές αποστολές, αναλύει σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υφυπουργός της Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης.

Αφορμή η μεγάλη επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από κοινού με κυβέρνηση και επιχειρηματικό κόσμο στη Σαουδική Αραβία η οποία “ολοκληρώθηκε με επιτυχία”, όπως αναφέρει ο κ. Φραγκογιάννης δίνοντας το μέγεθος: “4 Υπουργοί και 3 Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης και 55 επιχειρηματίες από 43 δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ κατά την παραμονή μας στη Σαουδική Αραβία, είχαμε συναντήσεις με 8 Σαουδάραβες Υπουργούς και πραγματοποιήθηκαν 300 περίπου συναντήσεις με 100 σαουδαραβικές επιχειρήσεις”.

“Στόχος της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αποστολής σε μια χώρα στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας πολιτικά, και ταυτόχρονα ισχυρή και δυναμική οικονομία στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, δεν ήταν άλλος από την ενδυνάμωση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, προς όφελος πάντα της ελληνικής οικονομίας” εξηγεί ο υφυπουργός.

Διότι, όπως υπογραμμίζει “οι επιχειρηματικές αποστολές είναι ένα κρίσιμο εργαλείο προώθησης της θετικής ατζέντας, έννοιας που έχουμε εισάγει στην οικονομική διπλωματία και αφορά ζητήματα χαμηλής πολιτικής αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας  στην οικονομία. Να υπενθυμίσω, εδώ, ότι η θετική ατζέντα έχει βρει εφαρμογή στις σχέσεις μας με την Τουρκία, τον τελευταίο 1,5 περίπου χρόνο, με αξιοσημείωτα ήδη αποτελέσματα”.

Ως συστατικά της επιτυχίας των επιχειρηματικών αποστολών ο κ. Φραγκογιάννης αναδεικνύει ως βασικότερο τον προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό μετά από συστηματική μελέτη και ανάλυση των δεδομένων για την χώρα προορισμού. Στη συνέχεια την εμπλοκή στη διοργάνωση ηγετικών προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και την ύπαρξη ενός αμοιβαία κατανοητού κώδικα επικοινωνίας, ο οποίος στηρίζεται σε πολιτισμικά στοιχεία που συνδέουν τους λαούς.

Και φυσικά -όπως προσθέτει- η στόχευση βάσει συστηματικής μελέτης και ανάλυσης των αγορών, των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων τους, όπως και το ποιές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν, από ποιους τομείς της οικονομίας και με ποια χαρακτηριστικά ως προς τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Στην προετοιμασία αυτή ο κ. Φραγκογιάννης θεωρεί “καθοριστικό και κρίσιμο τον ρόλο των διπλωματικών μας Αρχών στο εξωτερικό, δηλαδή των Πρεσβειών, των Προξενικών Αρχών και βεβαίως των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων”.

“Στα ανωτέρω” καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών “θα πρόσθετα την τολμηρή σκέψη έξω από τα συνηθισμένα! Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό άμεσα συνυφασμένο με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα αλλά ενδεχομένως λίγο ξένο στον κόσμο της πολιτικής και των κρατικών μηχανισμών. Και αυτό είναι ακόμα μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης και δικό μου, προσωπικό στοίχημα. Η διαφοροποίηση του τρόπου σκέψης και λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ο εκσυγχρονισμός του προς το τολμηρότερο, στη βάση πάντα της προσεκτικής και επαγγελματικής δουλειάς αλλά και της ανάλυσης των δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα δεδομένα θεωρούνται στις ημέρες μας ο νέος χρυσός!”