Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη για την οικονομία με φόντο νέα μέτρα στήριξης
- 23/01/2023, 09:10
- SHARE
Το στίγμα των προθέσεών του για την αξιοποίηση της απόδοσης της οικονομίας προκειμένου να επιστρέψει αξία στην κοινωνία με τη θέσπιση νέων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων δίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη -προεκλογικού χαρακτήρα- συνέντευξη.
Πρόκειται για έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με επίκεντρο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονη συζήτηση για τα μέτρα που κυοφορούνται και παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται αποκαλύψεις από τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, εκτιμάται ότι θα καταγραφούν οι επιδόσεις της οικονομίας και τα περιθώρια που δημιουργούνται για νέο κύκλο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι εκτιμήσεις τοποθετούν το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται -από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού του 2022 και τη μείωση των δημοσιονομικών αναγκών για κρατικές επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αποκλιμάκωσης των τιμών- από 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ρεύματος.
Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι οποίοι ήδη στην πλειοψηφία τους θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξεις Φεβρουαρίου. Υπολογίζεται ότι ωφελημένοι θα είναι 380.000, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, οι 910.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, που δεν θα πάρουν πλήρη αύξηση, θα επωφεληθούν από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ισχύει ήδη από τις αρχές του έτους.
Τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους, που περιλαμβάνονται στα έκτακτα μέτρα που σχεδιάζονται αυτό το διάστημα, υπολογίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.
Επίσης, με δεδομένο ότι από 1.4.2023 αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα επανέλθει στο χρονοδιάγραμμα προσδιορισμού του ύψους της αύξησης το οποίο θα συμπαρασύρει σειρά επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας και μητρότητας. Εντωμεταξύ, από τις ζυμώσεις των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι μελετάται αύξηση στα επίπεδα του πληθωρισμού του 2022, ήτοι 9,5%, που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ σήμερα στα 780 ευρώ μικτά ή 668 καθαρά.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα για νέα έκτακτα και μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι πέραν των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος, που θα διατηρηθούν το α’ εξάμηνο του έτους, όσο διάστημα δηλαδή απαιτείται λόγω των υψηλών τιμών στην αγορά ενέργειας, αναμένεται και η ενεργοποίηση του market pass, μέτρο που χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας.
Στα έκτακτα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται επίσης η «επιταγή ακρίβειας», ενίσχυση 250 ευρώ, για το Πάσχα, ενώ στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που μελετώνται περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, η παράταση του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές κ.ο.κ..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: