Κ. Παπαναστασίου (CIFA): «Δεν διαφαίνεται μείωση επιτοκίων πριν τα τέλη του 2024»
- 05/10/2023, 15:58
- SHARE
Αποστολή: Λεμεσσός
Η Κύπρος είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου και του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος που εφαρμόζει. Θεωρείται από τις πιο προηγμένες αγορές στην Ευρώπη, τόσο ως προς τη ρύθμιση, όσο και ως προς την εισαγωγή καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται έντονα στην καινοτομία και την έρευνα, η οποία συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech) και συμμετέχει σε πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες blockchain.
Στο πλαίσιο του Ετήσιου Φόρουμ Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Κύπρο που διοργανώνει στη Λεμεσσό η Freedom Finance Europe, η ανάπτυξη των αγορών σε μια εποχή αποδημοποίησης, ψηφιοποίησης και χρήσης μεγάλων δεδομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς επίσης και η ατζέντα ESG με την αειφόρο χρηματοδότηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
«Όταν αρχίσει να σταθεροποιείται ο πληθωρισμός, τότε θα δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα τέλη του 2024, αρχές 2025» αναφέρει αποκλειστικά στο Fortune ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Investment Funds Association, ενός ανεξάρτητου φορέα που τελεί υπό την αιγίδα του Invest Cyprus.
Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας η οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος προέβη σε διπλή αναβάθμιση του πιστοληπτικού κίνδυνου της χώρας, επαναφέροντάς την στην επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την αισιοδοξία του κάνοντας λόγο για επιστροφή σε οικονομική σταθερότητα.
«Η οικονομία πηγαίνει καλά. Η αναβάθμιση από την Moody’s κατά δύο επενδυτικές βαθμίδες ήταν κάτι που είχε να συμβεί εδώ και αρκετό καιρό. Πρακτικά σημαίνει ότι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό θα μπορούν να τοποθετηθούν εκ νέου και με ασφάλεια στην Κύπρο, σε κυπριακά ομόλογα και όχι μόνο. Αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης».
Το 2020, οι επενδύσεις των Ρώσων στην Κύπρο ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ, σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ξένων επενδύσεων στο νησί. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται το ότι η Κύπρος αποκαλείται «Μόσχα της Μεσογείου» και η Λεμεσός επενδυτικό hub για τα ρωσικά κεφάλαια. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα.
«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα του πόσα χρήματα έχουν χαθεί από Ρώσους επενδυτές για τον λόγο ότι έχουν αντικατασταθεί από άλλες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, ενώ βλέπουμε επενδύσεις στο κομμάτι του fintech. Παράλληλα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και στο real estate παρόλο που περιμέναμε ισχυρή πτώση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτός από τους Ισραηλινούς βλέπουμε να υλοποιούνται επενδύσεις από Μέση Ανατολή και είμαστε σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων και με την Ινδία, μια ιδιαίτερη αγορά που τώρα προσπαθούμε να ανοίξουμε. Η γέφυρα που χτίζεται μεταξύ των δύο χωρών είναι σε θεσμικό πλαίσιο και στα αρχικά κυρίως στάδια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η μεγαλύτερη πρόκληση ακούει στο όνομα «stackflation»
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία είναι, όπως λέει, το «stackflation».
«Υψηλός πληθωρισμός και αυξημένα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή το euribor είναι στο 4%, όπερ σημαίνει ότι τα δανειστικά επιτόκια βρίσκονται στο 6,25%-6,5%, γεγονός που επηρεάζει στο σύνολο της την οικονομική δραστηριότητα. Ο κίνδυνος είναι λοιπόν το να κολλήσουμε σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και καθόλου ανάπτυξη. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι έρχονται ξένες εταιρείες που μετεγκαθίστανται στην Κύπρο μέσα από την πολιτική του headquartering που εφαρμόσαμε. Στον τεχνολογικό κλάδο εταιρείες στήνουν τις εταιρείες τους με έδρα την Κύπρο, φέρνουν εδώ το προσωπικό τους, το οποίο μένει, εργάζεται και παράγει για την κυπριακή οικονομία και ξοδεύει εδώ».
Τον ρωτώ αν η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το προνόμιο του φορολογικού παραδείσου που απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες. Η απάντηση του είναι πως ακόμη το τοπίο παραμένει θολό. «Διεξάγονται εδώ και χρόνια συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος στην Κύπρο που σήμερα βρίσκεται στο 12,5% και εναρμόνιση με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που προσελκύουμε επενδύσεις. Είναι κυρίως το θεσμικό πλαίσιο, η ευκολία του να κάνεις business στην Κύπρο. Και στην Ελλάδα είναι αναπτυγμένο το επιχειρηματικό mentality και αυτό προσελκύει μεγάλους θεσμικούς οργανισμούς».
Εστιάζοντας στην διμερή εμπορική σχέση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου, υπογράμμισε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Τολμώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλα brands από τον χώρο του retail, όπως είναι η Κωτσόβολος και η Σκλαβενίτης, εξαπλώνονται στο νησί αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης».
Σχολιάζοντας την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, ο κ. Παπαναστασίου παραδέχτηκε πως «οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στον κλάδο των κατασκευών και στα ακίνητα. Τα επιτόκια είναι υψηλά και οι επίδοξοι αγοραστές αποτρέπονται. Σκέφτονται δύο και τρεις φορές το ενδεχόμενο του δανεισμού για την απόκτηση ακινήτου. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σκεφτείτε ότι έχει επηρεαστεί ακόμη και η βρετανική αγορά η οποία είναι εξ ορισμού ρευστή» κατέληξε.