Κ. Ποζρικίδης (ΔΕΘ): «Η Έκθεση θα σωθεί γιατί έχει μάθει στις αντίξοες συνθήκες»
- 12/09/2023, 14:01
- SHARE
Στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία πραγματοποιείται η 87η ΔΕΘ, η οποία άνοιξε τις πύλες της στις 9 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και στις 17 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη γειτονική Βουλγαρία.
Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να παραστεί στο άνοιγμα της έκθεσης, ως είθισται, δημιούργησε μια ανησυχία στις επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν την έκθεση ως αφορμή να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στην εκάστοτε Κυβερνηση ώστε να συσφίξουν οι σχέσεις μεταξύ Κράτους και επιχειρείν. Μάλιστα αρκετές προγραμματισμένες ομιλίες και workshops που είχαν καλεσμένους θεσμικούς φορείς ακυρώθηκαν, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πληγέντες δεν πραγματοποιήθηκαν εταιρικά events.
«Η έκθεση θα σωθεί έτσι κι αλλιώς διότι πάντα πραγματοποιούταν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακόμα και εν μέσω πανδημιών. Οι καταστροφές έγιναν, αλλά η έκθεση συνεχίζεται και η επιχειρηματική παρουσία είναι εμφανής. Συνολικά 1500 εκθέτες λαμβάνουν μέρος και κανένας δεν έχει ακυρώσει. Αρκεί να σας πω ότι η επισκεψιμότητα της Δευτέρας ήταν πάνω και από την επισκεψιμότητα της αντίστοιχης Δευτέρας στην προηγούμενη ΔΕΘ. Βοηθάει βέβαια και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι συναυλίες. Όσον αφορά τη Βουλγαρία, έχουμε δημιουργήσει μία πλατφόρμα για αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Οι γείτονες ήρθαν και όλη η έκθεση έχει βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω φιλία των δύο λαών» επισημαίνει στο Fortune ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε..
Τονίζει δε πως το μείγμα της έκθεσης είναι ψυχαγωγικό, επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό.
«Από το 1928 ο πρωθυπουργός της χώρας τιμά την έκθεση. Ναι μεν επηρεάζει το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν ήρθε το πρώτο Σαββατοκύριακο, αλλά θα έρθει το δεύτερο. Οι b2b συναντήσεις γίνονται και είναι πάνω από 1000. Επόμενη τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία και ήδη από το Σαββατοκύριακο υπήρξε γερμανική αποστολή με εκπροσώπους από το υπουργείο οικονομίας της χώρας, αλλά και εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα οι οποίοι αναχωρούν απόψε. Έχουμε συζητήσει το πώς θα οργανώσουμε την επόμενη έκθεση από κοινού και σταδιακά θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες» καταλήγει ο κ. Ποζρικίδης.
Να σημειωθεί πως όσο δυναμικά και εάν εξελιχθούν οι εμπορικές συμφωνίες/ συναλλαγές εντός της ΔΕΘ μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των αντίστοιχων από τη Βουλγαρία ή από τις υπόλοιπες 17 κρατικές διεθνείς συμμετοχές, υπάρχουν ορατές απώλειες τόσο για τα ξενοδοχεία, τα οποία μάλιστα την περίοδο της ΔΕΘ εφαρμόζουν την υψηλότερη τιμολογιακή πολιτική, όσο και για τον κλάδο της εστίασης που τέτοιες ημέρες καταγράφει ρεκόρ πελατείας.