Καύσωνας: Ο Ιούλιος, πιο καυτός μήνας της δεκαετίας σε Ιόνιο, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα

Καύσωνας: Ο Ιούλιος, πιο καυτός μήνας της δεκαετίας σε Ιόνιο, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα
Μία γυναίκα χρησιμοποιεί βεντάλια για να προφυλαχθεί από τη θερμοκρασία που είναι πολύ υψηλή, αρκετούς βαθμούς πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, Αθήνα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021. Σε όλη τη χώρα επικρατούν συνθήκες καύσωνα, ίσως ο χειρότερος καύσωνας εδώ και δεκαετίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν έως και +3,4°C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Ο φετινός Ιούλιος αναδείχθηκε ως ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 για τη βόρεια και δυτική Ελλάδα, καθώς και το Ιόνιο, σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) – meteo.gr, που λειτουργούν συνεχώς από το 2010.

Στις περιοχές αυτές, οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν έως και +3,4°C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Επιπλέον, στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, οι μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου ξεπέρασαν κατά 1-2°C τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο δεύτερος πιο θερμός.

Εξαιρώντας την Κρήτη, όπου ο Ιούλιος φέτος κατατάχθηκε ως ο τρίτος θερμότερος από το 2010, στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα, ήταν ο δεύτερος θερμότερος, με την πρωτιά να κρατά ο Ιούλιος του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητικές αποκλίσεις καταγράφηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, κυρίως λόγω του μελτεμιού. Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας κατέγραψε μέση μέγιστη θερμοκρασία 38,7°C για τον Ιούλιο του 2024, με τη θερμοκρασία να φτάνει ή να ξεπερνά τους 40°C για 14 συνεχόμενες ημέρες.

Εκτός από τις πολλές και συνεχόμενες μέρες με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία απόκλιση της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,0°C, με 27 από τις 31 ημέρες να είναι θερμότερες από το κανονικό. Στη Θεσσαλονίκη, 26 ημέρες ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να κυμαίνεται +2,5°C πάνω από το φυσιολογικό. Συνολικά, στο 90% των 49 σταθμών, 26 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από το φυσιολογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: