Και επίσημα, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στην Ιστορία – Τα ντόμινο των κλιματικών ρεκόρ
- 09/01/2024, 15:30
- SHARE
Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στην Ιστορία της Γης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής του Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το C3S του Copernicus, το 2023 ήταν το θερμότερο ημερολογιακό έτος στα παγκόσμια δεδομένα θερμοκρασίας που εκτείνονται από το 1850.
Το 12μηνο έκλεισε με παγκόσμια μέση θερμοκρασία 14,98 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 0,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016.
Η ακραία ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η κύρια αιτία της οποίας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.
Οι επιστήμονες του C3S δήλωσαν ότι το 2023 θα είναι η πρώτη φορά που θα καταγραφεί ότι κάθε ημέρα μέσα σε ένα έτος θα ξεπερνά τον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς 1850-1900, ενώ σχεδόν το 50% των ημερών θα είναι πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.
Επιπλέον, η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της ΕΕ δήλωσε ότι δύο ημέρες του Νοεμβρίου βρέθηκαν να έχουν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην Ιστορία.
Η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της C3S, ανέφερε πως το 2023 ήταν «μια ξεχωριστή χρονιά με τα κλιματικά ρεκόρ να πέφτουν σαν ντόμινο».
Oι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών κατά το 2023 «διατηρήθηκαν σε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο, φθάνοντας εποχικά επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο», τροφοδοτούμενα από την επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, πρόσθεσε to Copernicus.
Αυτές οι πρωτοφανείς εδώ και εννέα μήνες θερμοκρασίες απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αυξάνουν την ένταση των καταιγίδων και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Εξετάζονται ιδιαίτερα από τους κλιματολόγους, δεδομένου του μείζονος ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί ως ρυθμιστές του κλίματος, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η Συμφωνία του Παρισιού
Όπως μετέδωσε το CNBC, τα ευρήματα έρχονται μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια σχετικά με την πιθανότητα ο κόσμος να ξεπεράσει τον φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού που αποτελεί ορόσημο.
Η Συμφωνία του 2015 αποσκοπεί στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα» και καλεί τις χώρες να αναλάβουν συντονισμένη δράση για το κλίμα, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η σημασία του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως ως δείκτης του σημείου στο οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο επιβλαβείς για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης της ενέργειας και της γης. Πράγματι, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι που τροφοδοτεί μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο.