Καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα: Σε ποια πόλη πληρώνεσαι για να επιστρέψεις το ποτήρι του καφέ

Καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα: Σε ποια πόλη πληρώνεσαι για να επιστρέψεις το ποτήρι του καφέ
Photo: pixabay.com
Οι πολίτες χρησιμοποιούν υπαίθρια μηχανήματα ανακύκλωσης για να καταθέτουν τα ποτήρια αντί να τα απορρίπτουν.

Η πόλη Άαρχους στη Δανία, από τον Ιανουάριο του 2023, εφαρμόζει ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα που ενθαρρύνει την επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση ποτηριών καφέ. Οι πολίτες χρησιμοποιούν υπαίθρια μηχανήματα ανακύκλωσης, σχεδιασμένα από την TOMRA, για να καταθέτουν τα ποτήρια αντί να τα απορρίπτουν.

«Το 45% των απορριμμάτων στο Άαρχους προέρχονται από συσκευασίες φαγητού. Αυτή η διαπίστωση αποτέλεσε σημείο καμπής για την έναρξη του προγράμματος», δηλώνει ο Simon Smedegaard Rossau, υπεύθυνος του έργου στο Euronews.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συλλέγοντας 735.000 ποτήρια, εξοικονομώντας 14 τόνους πλαστικού και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Ο στόχος για το 2025 είναι η συλλογή 1,5 εκατομμυρίου ποτηριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγή συμπεριφοράς και βιώσιμη καθημερινότητα

Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται κυρίως στη συνεργασία με 45 καφετέριες, οι οποίες διέθεταν μόνο ανακυκλώσιμα ποτήρια, καθώς και σε εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ Aarhus Uke, που εξοικείωσαν τους πολίτες με τη διαδικασία. Σήμερα, το ποσοστό επιστροφής φτάνει το 88%, με τα ποτήρια να χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 44 φορές.

«Βλέπουμε αλλαγές στη συμπεριφορά. Οι πολίτες επιστρέφουν μαζικά τα ποτήρια, όπως κάνουν με τα κουτιά και τα μπουκάλια», αναφέρει ο Rossau. Ο Δήμος σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος σε κοντινές πόλεις και άλλες συσκευασίες τροφίμων, με την υποστήριξη του εθνικού χρηματοδοτικού πλάνου της Δανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέλλον της επαναχρησιμοποίησης στη Δανία

Εάν το πρόγραμμα επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη χρήση συσκευασιών μιας χρήσης, που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια αντικείμενα ετησίως στη Δανία. Με την πρωτοβουλία του Άαρχους να αποτελεί πρότυπο, η χώρα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: