Κακά μαντάντα για τις αγορές οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα, λέει ο Ελ Εριάν
- 13/07/2021, 10:28
- SHARE
Κακό νέο για τις αγορές είναι οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα, όπως αναφέρει με άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν. «Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, η πτώση των ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα συνέπεσε με πτώση στη Wall Street. Συνεπώς, εύλογα πολλοί αναρωτιούνται αν η διατήρηση, με τεχνητό τρόπο, των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, είναι καλό πράγμα…».
Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό, δεδομένου ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται να ακούσουν αυτήν την εβδομάδα ειδήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό και την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις του δεκαετούς των ΗΠΑ μειώθηκαν από 1,70% στο τέλος του πρώτου τριμήνου σε 1,25% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης πριν ανακάμψουν κάπως την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, αυτό εξηγείται από τα εξής:
Οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, όπως και η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης λόγω των λιγότερο ισχυρών στοιχείων στην Κίνα και στις ΗΠΑ, αλλά και της ανησυχίας για το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σε επίπεδο πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρεί μια κάπως αμφιλεγόμενη στάση. Η δε ανακοίνωσή της συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed
Τέλος, όσο οι αποδόσεις πέφτουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση σε εκείνες τις γενναίες ψυχές που εξακολουθούν να στοιχηματίζουν στις τιμές των ομολόγων ή που υποβαθμίζουν τους δείκτες αναφοράς τους.
Ένα από ρίσκα συνδέεται με το λεγόμενο «de-grossing», δηλαδή μειώσεις θέσεων ταυτόχρονα με μείωση ανάληψης κινδύνου, από όσους στρατηγικά τοποθετούνται βάσει του reflation trading. Αυτό θα συνεπαγόταν μείωση θέσεων σε μετοχές και ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αρνητικό σοκ για μεγάλο σύνολο χρηματοοικονομικών αξιών.
Με τη Fed ήδη να «τρέχει» πίσω από τον πληθωρισμό και τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς να αποδεικνύονται πιο επίμονα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι όσο περισσότερο η κεντρική τράπεζα καθυστερεί να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να πατήσει τα φρένα απότομα σε κάποιο σημείο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: Θα υπάρξει πιθανότητα ομαλής εξόδου… όταν οι κεντρικές τράπεζες συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τους;