Κακοκαιρία Daniel: Ακόμα μια μέρα αγωνίας στη Θεσσαλία
- 11/09/2023, 08:54
- SHARE
Σκηνές αποκάλυψης στη Θεσσαλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel», με τους νεκρούς να έχει φτάσει τους 15 ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.
Την ίδια ώρα υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν αδιαλείπτως τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.
Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Στον Πηνειό με την κατασκευή αναχωμάτων επικεντρώνουν οι αρχές τις προσπάθειές τους, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.
H στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες. Στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισα ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.
Το γεγονός ότι πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας και έχουν αποτραβηχτεί τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.
Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.
Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.
Συναγερμός για την δημοσία υγεία
Εν τω μεταξύ, η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.
Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο με κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο
Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.
Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.
Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.
Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.
Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.
Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές.
Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.
Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.
Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.