Κακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία -Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
- 24/09/2023, 17:51
- SHARE
Στη Λάρισα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.
Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαου Ταχιάου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού και των δημάρχων όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ΕΜΥ και ομάδα μετεωρολόγων.
Αντικείμενο της σύσκεψης η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση τις ημέρες Δευτέρα- Τρίτη και Τετάρτη να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.
Συγκεκριμένα:
Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης:
1. Σταθμός Βάσης ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (Λίμνη Κάρλα)
2. Σταθμός Βάσης Κόμβου Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)
3. Σταθμός Βάσης Κόμβου Προαστείου.
* Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.
* Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.
Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».
* Συνεχίζονται από μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι εργασίες για την αποκατάσταση αναχωμάτων στον Φαρσαλίτη ποταμό και σε περιοχές του Παλαμά, καθώς και καθαρισμός φερτών υλικών στον ποταμό Καλέντζη της Καρδίτσας και στην περιοχή «Χίλια Δέντρα».
Επιπλέον, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμους- και με τη συνδρομή μηχανημάτων έργων από αναδόχους- μια σειρά έργων καθαρισμών και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, όπως:
– Αποκατάσταση αναχωμάτων
– Καθαρισμοί ρεμάτων
– Καθαρισμοί ποταμών
– Καθαρισμοί τάφρων
– Αποκατάσταση αντλιοστασίων
– Καθαρισμοί φρεατίων