Καλά νέα από την αγορά Ενέργειας: Σε ελεύθερη πτώση το φυσικό αέριο, επιστροφή στις τιμές του 2021 

Καλά νέα από την αγορά Ενέργειας: Σε ελεύθερη πτώση το φυσικό αέριο, επιστροφή στις τιμές του 2021 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πτώση της τιμής οφείλεται στην περιορισμένη ζήτηση στην Ευρώπη  

Σε ελεύθερη πτώση είναι η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στα 31,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδα τα οποία είχαν να παρατηρηθούν από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, τον Νοέμβριο του 2021. 

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, το TTF, έκλεισε στα 31,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022 είχε φτάσει ακόμα και στα 340 ευρώ.

Η πτώση της τιμής οφείλεται στην περιορισμένη ζήτηση στην Ευρώπη και στις γεμάτες αποθήκες. Για τον λόγο αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον μήνα Φεβρουάριο έχασαν 8,82%, υποχωρώντας στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε επίσης, αφού η Saudi Aramco μείωσε το εμβληματικό προϊόν της (Arab Light) που προορίζεται για την Ασία κατά 2 δολάρια το βαρέλι, λόγω της επίμονης αδυναμίας των παγκόσμιων αγορών. 

Ο δείκτης WTI υποχώρησε κατά 4,6% στα 70,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έχασε 3,9% στα 75,7 δολάρια. 

Τέλος της προστατευόμενης αγοράς

Ωστόσο, οι καταναλωτές ενδέχεται να μη δουν διαφορά στα τιμολόγιά τους. Η προστατευόμενη αγορά φυσικού αερίου για μη ευάλωτους χρήστες (πάνω από 5 εκατομμύρια) θα λήξει στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί μόνο μέχρι την 1η Ιουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: