Η «καλή φήμη» στο διαδίκτυο είναι προνόμιο των πλουσίων
- 18/05/2014, 15:05
- SHARE
Πως οι ταξικές διαφορές πέρασαν και στο Google search; Πληρώνοντας πολλές χιλιάδες δολάρια, κάποιοι έχουν μόνο καλά σχόλια στο Ίντερνετ.
«Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Πόσο μάλλον αν σου βγει το «όνομα» στο διαδίκτυο.
Το Google search είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν κάποιοι, όταν γνωρίσουν έναν άνθρωπο. Πως γίνεται, όμως, να ελέγχουμε τα αποτελέσματα που βγαίνουν στην αναζήτηση ώστε να έχουμε καλύτερο «κοινωνικό προφίλ»;
O CEO εταιρείας Solvera Group, Chris Dinota, υπόσχεται να σβήσει όλα τα αρνητικά σχόλια κάποιου από τις μηχανές αναζήτησης με το αζημίωτο, βέβαια. Πληρώνοντας ένα ποσό μεταξύ 50.000 και 300.000 δολαρίων, ανάλογα με το project, κάποιος μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε πληροφορία θεωρεί ότι μπορεί να χαλάσει τη φήμη του. Και πληρώνοντας ένα επιπλέον ποσό το μήνα, μπορούν τα πράγματα να παραμείνουν έτσι.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες, που μπορούν να «θάψουν» τα αρνητικά σχόλια στις τελευταίες σελίδες των μηχανών αναζήτησης και να φέρουν μπροστά τα θετικά, η Solvera δηλώνει πως μπορεί να διαγράψει για πάντα τις πληροφορίες που δεν επιθυμεί κάποιος. Η εταιρεία κάνοντας τον απαραίτητο έλεγχο για να διαπιστώσει κατά πόσο οι αρνητικές πληροφορίες που θέλει να διαγράψει ο πελάτης είναι αληθείς, διαγράφει για πάντα τα στοιχεία από το Google, το Yahoo και το Bing, χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κινηθούν νομικά. Σε περίπτωση όμως που αληθεύουν… συγγνώμη, αλλά scripta manent.
Κι αν σκεφτήκατε «ποιος μπορεί να πιστεύει ό τι λέγεται για κάποιον στο Ίντερνετ», ο Dinota δήλωσε πως αρκετοί πελάτες έρχονται σε κατάσταση «απελπισίας», αφού για κάποιους ένα αρνητικό σχόλιο στη μηχανή αναζήτησης ισοδυναμεί με τεράστιες χρηματικές απώλειες.
Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Google είναι υποχρεωμένη να διαγράψει προσωπικά δεδομένα χρηστών της, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της στο διαδίκτυο.
Ο ίδιος θεωρεί πολύ καλή αυτή τη κίνηση, αφού έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για παρόμοια νομικά επιχειρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο αμφιβάλλει για το κατά πόσο η ίδια η Google θέλει να σβήσει για πάντα στοιχεία, έτσι τείνει συνεχώς να αλλάζει τους αλγόριθμους και κάτι που είναι «μη εμφανίσιμο» σήμερα, να επανέλθει 6 μήνες αργότερα.
Πόσοι μπορούν να βάλουν το χέρι τόσο «βαθιά» στη τσέπη, όμως; Όπως και να χει η διαγραφή των δεδομένων αυτών είναι η καλύτερη λύση για να μην μπορεί κανείς να «πει» κάτι αρνητικό για εσάς. Μέχρι να ξαναγράψουν κάτι καινούργιο, τουλάχιστον.
Διαβάστε ακόμη:
Ισπανική «καμπάνα» 900.000 ευρώ στην Google