Καλλωπισμός στην καραντίνα. Πόσο πουλάνε τα καλλυντικά στην περίοδο του κορωνοϊού;
- 08/04/2020, 17:21
- SHARE
Σε beaute, κούρες ομορφιάς και αρωματοθεραπείες στρέφονται οι Ελληνίδες εν μέσω κορωνοϊού. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, τους δίνει τη δυνατότητα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην ευεξία και τον καλλωπισμό τους, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να ανεβάσουν την πεσμένη ψυχολογία των τελευταίων ημερών.
Οι online παραγγελίες καλλυντικών έχουν πάρει φωτιά, γεγονός που δίνει μια σημαντική ανάσα σε έναν κλάδο που αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά, λόγω πανδημίας, και να οδηγήσει σε παύση εργασίας χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτόν. Και αν στο παρελθόν η Ελληνίδα καταναλώτρια συμβιβαζόταν με μια απλή ενυδατική κρέμα προσώπου και μια κρέμα σώματος, τώρα βρίσκει την ευκαιρία να προσφέρει στον εαυτό της μια πλήρη περιποίηση κατ’ οίκον, εφάμιλλη με αυτή που θα απολάμβανε σε ένα κέντρο αισθητικής.
Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν την πορεία των ηλεκτρονικών φαρμακείων, οι πωλήσεις των καλλυντικών περιποίησης από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 7 Απριλίου σημείωσαν αύξηση της τάξης του 22%. Τα προϊόντα περιποίησης προσώπου κινήθηκαν στο +13%, των μαλλιών στο +11,2%, του σώματος στο +8,5%, οι βαφές μαλλιών στο +5,2%, τα αιθέρια έλαια παρέμειναν σταθερά, ενώ τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις είχαν τα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας τα οποία κινήθηκαν στο +36,3%, καθώς και τα αντηλιακά που έκαναν βουτιά 11,3%.
«Με το που ξεκίνησε το lockdown οι πωλήσεις της Apivita ενισχύθηκαν στα ηλεκτρονικά φαρμακεία κατά 33,1%, ποσοστό διπλάσιο από το 17% που κινούμασταν από τις αρχές του χρόνου. Γενικότερα, παρατηρούμε ότι το κομμάτι του online ανεβαίνει σταθερά την τελευταία τριετία και να αναπτύσσεται κατά 50% με 60% συγκριτικά με τα φυσικά καταστήματα» λέει στο fortunegreece.com ο Κωνσταντίνος Μόκκας, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Apivita.
Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται, κατά τον κ. Μόκκα, αφενός στην τιμολογιακή πολιτική, όπου η μέση έκπτωση σε ένα φυσικό κατάστημα είναι 25%έως 30% και στο ηλεκτρονικό 35%, αφετέρου στο γεγονός ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πιο φιλικό στους νέους ανθρώπους που περνούν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο συγκρίνοντας τιμές. Τονίζει, ωστόσο, πως μια ανερχόμενη τάση έχει να κάνει με την έμφαση στην προσωποποιημένη εμπειρία του πελάτη. «Ξεκίνησε από την Αμερική και σιγά σιγά υιοθετείται με επιτυχία και στην Ευρώπη. Ο καταναλωτής θέλει να τον περιποιούνται, να τον δειγματίζουν με προϊόντα και να τον συμβουλεύουν. Αυτή την ικανοποίηση δεν μπορεί να την νιώσει από μια ηλεκτρονική αγορά» διευκρινίζει ο κ. Μόκκας.
Ο κόσμος στρέφεται σε φυτικά καλλυντικά
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Fresh Line, γνωστής εταιρείας φυτικών καλλυντικών, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της οποίας σημειώθηκε τον Μάρτιο αύξηση τζίρου της τάξης του 60%. Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fresh Line, Ναταλί Βαγιωνή, παρότι το e-shop δεν ήταν ποτέ η ναυαρχίδα της εταιρείας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου προέρχεται από τα 14 monoshop και τα 20 shop in shop καταστήματα, οι ηλεκτρονικές αγορές συνιστούν μία καινούργια καθημερινότητα για όλους τους κλάδους της οικονομίας που θα συνεχιστεί και στην μετά-κορωνοϊό εποχή.
«Ο κλάδος μας έχει χτυπηθεί σημαντικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα φυσικά καταστήματα των εταιρειών είναι κλειστά. Όμως ήταν ανέκαθεν ένας κλάδος που είχε καλλιεργήσει την κουλτούρα της παράδοσης προϊόντων στο σπίτι. Όλο αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά είναι πρωτόγνωρο, είναι μια μπόρα που θα περάσει. Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Άλλωστε την τελευταία δεκαετία ζήσαμε, ως χώρα, πολλά πράγματα τα οποία ούτε που φανταζόμασταν, και καταφέραμε να επιβιώσουμε» επισημαίνει η κα Βαγιωνή.
Η ίδια έβλεπε, όπως λέει, το “τσουνάμι” που ερχόταν και προνόησε για την ασφάλεια των εργαζομένων της. «Πολύ πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει την καραντίνα, η διοίκηση της Fresh Line, ήδη από την 1η Μαρτίου είχε ξεκινήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στέλνοντας τους υπαλλήλους γραφείου να εργαστούν από το σπίτι τους. Στο εργοστάσιο απασχολούνται 80 άτομα και δεν θέλαμε να ρισκάρουμε την υγεία των εργαζομένων μας. Ο καθένας έχει την προσωπική του ευθύνη, είναι όμως χρέος μας να προστατεύουμε και τον διπλανό μας» λέει χαρακτηριστικά.
Αν και καθιερωμένη στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ως εταιρεία που ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα μοναδικά αρώματα των προϊόντων περιποίησης σώματος, ο κορωνοϊός φαίνεται να αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες και να ενισχύει σημαντικά τη ζήτηση για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου της Fresh Line, όπως είναι τα σέρουμ, οι μάσκες και τα προϊόντα πίλινγκ.
«Αρκετές γυναίκες πήγαιναν σε αισθητικό και τώρα αναγκάζονται να περιποιηθούν το δέρμα τους μόνες τους. Η εξέλιξη αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς την τελευταία διετία έχουμε προβεί σε τεράστιες επενδύσεις στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για την κατηγορία του προσώπου, ενώ βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι καταναλωτές ανακαλύπτουν σιγά-σιγά κι αυτή την κατηγορία προϊόντων».
Στα θετικά η κα Βαγιωνή προσθέτει πως ολοένα και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος, ενημερώνεται λεπτομερώς για τα προϊόντα που καταναλώνει και στρέφεται στη χρήση φυτικών καλλυντικών.
«Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να περιποιούνται τον εαυτό τους. Είναι στο DNA τους. Η αναζωογόνηση και η αρωματοθεραπεία είναι εξίσου σημαντικές. Μιλάμε για μια ολιστική θεραπεία για το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Γεμίζεις την μπανιέρα σου με αρωματικά, έρχεσαι σε άμεση επαφή με τη φύση, αποτοξινώνεσαι και σου φεύγει το στρες. Είναι μια διαδικασία που σου δίνει δύναμη και ευεξία» καταλήγει.
Work from home
Μιας και τα κομμωτήρια είναι κλειστά και οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι για να βρει κανείς ραντεβού, όταν με το καλό ανοίξουν, θα πρέπει να κάνει … τάμα, οι Ελληνίδες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνουν με την ρίζα άβαφη. Κοινώς παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όπως επιβεβαιώνει στο Fortune στέλεχος γνωστού πολυεθνικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον κλάδο των καλλυντικών , τα σπρέι κάλυψης λευκών ριζών, οι βαφές και το ξάνοιγμα μαλλιών – μια τεχνική που μέχρι πρότινος γινόταν αυστηρά από επαγγελματίες κομμωτές – σημειώνουν αύξηση 30%, ενώ στο 15% κινούνται οι πωλήσεις σε μάσκες μαλλιών, conditioner και σαμπουάν, τα οποία οι καταναλωτές στοκάρουν.
«Ο κορωνοϊός έχει κάνει τις γυναίκες πιο πειθαρχημένες όσον αφορά την προσωπική τους περιποίηση. Πλέον βάζουν σε καθημερινή βάση κρέμα νύχτας και ματιών, τις οποίες παρέλειπαν στο παρελθόν, αλλά και αμπούλες που αφορούν θεραπείες θρέψης μιας εβδομάδας» επισημαίνει το στέλεχος της γνωστής εταιρείας καλλυντικών. Παράλληλα, προσθέτει πως η ζήτηση για τις υφασμάτινες μάσκες ομορφιάς ανέρχεται σε 100%, ενώ εκείνη που αφορά lipsticks και βερνίκια νυχιών 15%.
Την ίδια ώρα κατακόρυφη πτώση σημειώνουν τα makeup, τα προϊόντα καθαρισμού, αλλά και τα αρώματα δεδομένου ότι ο κόσμος δεν καλλωπίζεται για να βγει έξω όταν πάει για περπάτημα ή στο σουπερμάρκετ.
«Τώρα που σχεδόν όλοι εργαζόμαστε από το σπίτι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχολογία μας. Το μυστικό είναι να λειτουργείτε, όπως θα λειτουργούσατε κάτω από κανονικές συνθήκες. Ντυθείτε κανονικά, περιποιηθείτε τα μαλλιά σας, βάλτε ένα κραγιόν που θα σας φτιάξει τη διάθεση και ξεκινήστε με χαρά την εργασία σας» καταλήγει.
Photo by Raphael Lovaski on Unsplash