Καλοπληρωτές οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Καλοπληρωτές οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Photo: pixabay.com
Πιο συνεπείς οι επιχειρήσεις συγκριτικά με τα φυσικά πρόσωπα. Τι δείχνουν τα στοιχεία στο 5μηνο για τους βασικούς φόρους

Ξεπερνά το 80% το ποσοστό εισπραξιμότητας των βασικών φόρων, ήτοι φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, με τις επιχειρήσεις να αποδεικνύονται πιο συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έναντι των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Μάιο το ποσοστό εισπραξιμότητας στο πεντάμηνο ανήλθε σε 81,88%. Αν και έπεται κρίσιμο διάστημα λόγω και των αυξημένων φορολογικών βαρών που καλούνται να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε συνέχεια της εφαρμογής τεκμαρτού μοντέλου προσδιορισμού του φόρου, δεν παραβλέπεται ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για για τα φορολογικά έσοδα, όπου το πλεόνασμα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, η στρατηγική κατεύθυνση της ΑΑΔΕ για διευκόλυνση της συνέπειας των φορολογούμενων με νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Εξάλλου, η διασύνδεση POS- ταμειακών, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η υποχρεωτικότητα του myData και άλλες μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές εφαρμογές και το νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας ΑΑΔΕ, που αποτελούν μέρος του σχεδίου δράσης της φορολογικής αρχής για το 2024, σχεδιάστηκαν με στόχο τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης πολιτών και επιχειρήσεων, την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων. Σημειώνεται ότι μόλις χθες ανέβηκε στην πλατφόρμα myDATA το ψηφιακό δελτίο αποστολής για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο και έπονται άλλες πρωτοβουλίες. 

Αναλυτικά, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων στο πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2024 έχουν ως εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώνεται σε 75,4%, με έσοδα 806 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων συνολικών φορολογικών υποχρεώσεων της κατηγορίας 1,07 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώνεται σε 90,83%, καθώς από 1,968 δις. ευρώ βεβαιωμένων φόρων στο εξεταζόμενο διάστημα πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 1,788 δισ. ευρώ.

ΦΠΑ: Το ποσοστό εισπραξιμότητας στην κατηγορία φτάνει το 80,96%. Από τα 7,378 δισ ευρώ που βεβαιώθηκαν το δημόσιο εισέπραξε τα 5,973 δισ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,46% καθώς από τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 884,70 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 685,32 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο, όπου η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε σε 68,37% ενώ τον Μάιο αυξήθηκε σε 77,15%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: