Welcome Pickups: Καλώς ήρθατε σε μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία
- 22/05/2019, 15:21
- SHARE
Τί συμβαίνει όταν ένας πολιτικός µηχανικός που αρέσκεται στο να «τρυπά» επιχειρηµατικά «ταβάνια» και ένας µηχανολόγος υπολογιστών που έζησε από κοντά τα πρώτα µεγάλα βήµατα του Facebook ενώνουν τη φαντασία, τις ιδέες και τη δηµιουργικότητά τους; Η απάντηση στο ερώτηµα αυτό είναι ένα «καλωσόρισµα» το οποίο µιλά σχεδόν µια ντουζίνα γλώσσες, ταξιδεύει σε 34 προορισµούς σε όλο τον κόσµο και θέλει να µετατρέψει τα ταξίδια µας σε µια ολιστική τουριστική εµπειρία, η οποία ξεκινά από τη στιγµή που κλείνουµε το εισιτήριο για τον επόµενο προορισµό µας.
Όλα αυτά συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο της Welcome Pickups, της εταιρείας των Αλέξανδρου Τρίµη και Σάββα Γεωργίου, οι οποίοι φιγουράρουν στη φετινή λίστα του Fortune 40 under 40. Και η αρχή έγινε από την Αθήνα. «Θεωρούµε, ως startup τουρισµού, ότι η Ελλάδα ενδείκνυται ως ένα µέρος στο οποίο µπορείς να δοκιµάσεις πράγµατα. Να δεις τι λειτουργεί και τι όχι» λέει ο Αλεξανδρος, CEO της εταιρείας. «Αυτό που θέλουµε είναι να ενορχηστρώσουµε όλα τα βήµατα του ταξιδιού. Οι συνεργάτες µας να γνωρίζουν όσα χρειάζονται για σένα, χωρίς να χρειάζεται να λες συνέχεια τα ίδια» συµπληρώνει ο Σάββας, CPO και συνιδρυτής της Welcome Pickups.
Η πλατφόρµα της εταιρείας περιλαµβάνει µια σειρά από υπηρεσίες που ο ταξιδιώτης µπορεί να προσαρµόσει στα δικά του δεδοµένα, τη στιγµή που αποφασίζει για τον επόµενο προορισµό του. Ο πυρήνας των υπηρεσιών αυτών κινείται γύρω από τον Welcomer, τον οδηγό ο οποίος λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος µεταξύ του ταξιδιώτη και της εταιρείας. «Φτάνεις στον προορισµό σου. Θέλεις να πας στο ξενοδοχείο, αλλά οι οδηγοί µπορεί να µη µιλάνε καλά αγγλικά. Έχεις θέµα ασφάλειας και δηµιουργείται εξαρχής η ανάγκη µιας υπηρεσίας µεταφοράς που στο επίκεντρό της έχει την ταξιδιωτική κουλτούρα. Εµείς δεν κάνουµε απλώς µια µεταφορά από το ένα µέρος στο άλλο, αλλά θέλουµε να εντάξουµε αυτή την υπηρεσία σε µια ολοκληρωµένη ταξιδιωτική εµπειρία. Να είναι προσαρµοσµένη στον ταξιδιώτη και να τον βοηθήσει να πάρει όσο το δυνατόν καλύτερη γεύση από τον προορισµό του. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει».
Μ’ αυτά τα λόγια ο Αλέξανδρος δίνει το στίγµα της σχέσης του ταξιδιώτη µε τον Welcomer του. Τον συνεργάτη της Welcome Pickups, ο οποίος µπορεί να περιµένει τους χρήστες της πλατφόρµας µε µια έτοιµη προς λειτουργία SIM για το κινητό, τα εισιτήρια για τα αξιοθέατα που θέλουν να δουν στην πόλη, tips και συµβουλές για το πού θα φάνε, πού θα πιουν το ποτό τους και πού θα διασκεδάσουν, αλλά και επιπλέον προτεινόµενες από τον ίδιο δραστηριότητες εντός ή εκτός των αστικών ορίων. «Το µοντέλο των µεταφορών αναπτύσσεται διαρκώς. Παραµένει ένα µεγάλο µέρος των εσόδων µας και επιδιώκουµε να διασυνδεθεί ακόµη καλύτερα µε τους υπόλοιπους συνεργάτες της τουριστικής βιοµηχανίας» αναφέρει ο Σάββας. Και όπου «συνεργάτες» βάζουµε µια σειρά από επαγγελµατίες του τουρισµού, όπως οι ξενοδόχοι, οι αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές κτιρίων βραχυχρόνιας µίσθωσης και πολλοί ακόµη.
Ένα pivot που έφερε επιχειρηματική επιτυχία
Προποµπός της Welcome υπήρξε το Dopios, µια πλατφόρµα η οποία έφερνε κοντά τον ταξιδιώτη µε τον άνθρωπο που ζούσε στον προορισµό του και είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα ώστε να του δείξει όλα όσα πραγµατικά θα τον ενδιέφεραν να κάνει όσες µέρες διαρκούσε το ταξίδι του. «Τα στοιχεία ήταν καλά», αλλά «το επιχειρηµατικό µοντέλο δεν δούλεψε» λέει ο ιδρυτής του Αλέξανδρος Τρίμης. Εκεί γνωρίστηκαν µε τον Σάββα, δουλεύοντας παράλληλα ένα άλλο project. Κατά την αναζήτηση των νέων κατευθύνσεων του Dopios γεννήθηκε η ιδέα της Welcome Pickups, του «καλύτερου pivot ελληνικής startup που έχει γίνει µέχρι τώρα», όπως σηµειώνει ο Αλέξανδρος.Τα πρώτα βήµατα δεν ήταν εύκολα, αλλά η «µαγιά» της επιτυχίας υπήρχε. Το κενό της αγοράς είχε εντοπιστεί και η τύχη έφερε τους δύο συνιδρυτές της Welcome Pickups να έχουν ζήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 τι σηµαίνει startup κουλτούρα. Και αυτό διότι ο Αλέξανδρος σπούδασε Engineer Management στο Stanford, εργαζόµενος µετά ως product manager σε τεχνολογικές εταιρείες της Silicon Valley, ενώ ο Σάββας κατάφερε, πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, να κερδίσει έναν διαγωνισµό κατασκευής παιχνιδιών για το Facebook το 2009 και να βρεθεί για τρεις µήνες στα γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού, όταν έκανε τα πρώτα σοβαρά βήµατα µέχρι να φτάσει στο σήµερα. «Εκεί έζησα µια κουλτούρα επιχειρηµατικότητας που σε εµάς ήταν εντελώς άγνωστη, και όταν γύρισα, αποφάσισα να κάνω το ίδιο. Μετά τη γνωριµία µου µε τον Αλέξανδρο, τον βοήθησα στο Dopios Transfers. Όταν είδαµε ότι αυτό µπορεί να είναι η επόµενη σελίδα, αποφάσισα να µη βρω άλλη δουλειά και να προχωρήσουµε µαζί σε αυτό» αναφέρει µιλώντας για τη µετάβαση στη Welcome Pickups.
Η θεαματικη ανάπτυξη τράβηξε το ενδιαφέρον των επενδυτών
Η πορεία της Welcome Pickups από το 2015, όταν έκανε τα πρώτα της βήµατα, ήταν θεαµατική. Το 2018 έκλεισε µε ανάπτυξη 200% και µεγάλη επέκταση του δικτύου των συνεργατών της. Σήµερα φτάνει σε 34 πόλεις και έχει «χτίσει» συνεργασίες µε 600 ξενοδοχεία, ενώ ο αριθµός τους αυξάνεται πλέον µε ρυθµό περίπου 60 ανά µήνα. Η περσινή χρονιά έκλεισε µε σχεδόν 300.000 ταξιδιώτες, ενώ ο στόχος του 2019 είναι ο αριθµός τους να φτάσει το ένα εκατοµµύριο. «Το 200%, όταν κάνεις 100 κρατήσεις τη µέρα και µετά αυτές γίνονται 300, είναι εύκολο. Όσο µεγαλώνουν όµως τα µεγέθη, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ειδικά όταν ξαφνικά έχεις µια εταιρεία 78 εργαζοµένων και εξυπηρετείς ταξιδιώτες σε τόσο πολλά µέρη στον κόσµο» παρατηρεί ο Αλέξανδρος. «Γι’ αυτό χρειάζεται καλή ιεράρχηση των αρµοδιοτήτων, ικανά άτοµα τα οποία δεν έρχονται απλά για να κάνουν ένα ακόµη βήµα στην καριέρα τους, αλλά γιατί πονάνε αυτό που κάνουν, πονάνε την εταιρεία, θέλουν να γίνουν καλύτεροι και ο καθένας από τη δική του µεριά µάς πάει ένα βήµα παρακάτω».
Τον Μάρτιο του 2019 η Welcome Pickups ανακοίνωσε τον πιο σηµαντικό γύρο χρηµατοδότησης που έχει λάβει µέχρι σήµερα ελληνική ταξιδιωτική startup. Το όχηµα υπό την ηγεσία της VentureFriends, µαζί µε τα MarketOne, Howzat, Jabbar και Openfund, καθώς επίσης και τους Alejandro Artacho της Spotahome και Γιάννη Τσιώρη της Instashop, χρηµατοδότησαν µε 3,3 εκατ. ευρώ την εταιρεία, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που έχει «σηκώσει» από το 2015 µέχρι σήµερα λίγο πιο πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ. «Με αυτά τα χρήµατα θέλουµε να τερµατίσουµε την εµπειρία των µεταφορών πριν αρχίσουµε να χτίζουµε όλα τα υπόλοιπα» υπογραµµίζει ο Αλέξανδρος. «Αυτό που θέλουµε είναι να ενορχηστρώσουµε όλα τα βήµατα του ταξιδιού. Είτε περιλαµβάνουν αγοραστική αξία (αγορά SIM, αντάπτορα κινητού ή κάτι που ξέχασε ο ταξιδιώτης), είτε τις πληροφορίες (π.χ. τι µπορεί να κάνει στη Λισαβόνα µε παιδί), και ουσιαστικά όλες τις επαφές του να ανέλθουν σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο, ακριβώς επειδή έκλεισε ολόκληρο το ταξίδι του µε την Welcome» συµπληρώνει ο Σάββας. Στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση σε νέους προορισµούς, χωρίς όρια. Είτε µιλάµε για την αγορά της Ασίας ή της Λατινικής Αµερικής, Αλέξανδρος και Σάββας µού λένε το ίδιο ακριβώς πράγµα: «Η Welcome δεν έχει ταβάνι. Είναι κάτι που όσο το πας σε πάει». Άλλωστε, ο αριθµός των ανθρώπων που ταξιδεύουν σε παγκόσµιο επίπεδο είναι τεράστιος και µεγαλώνει διαρκώς. Εκατοµµύρια ταξιδιώτες οι οποίοι αποτελούν, εν δυνάµει, τους επόµενους πελάτες της Welcome.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune με τη φετινή λίστα 40 under 40 που κυκλοφορεί