Kaloskopi Restart: Πώς μια ομάδα ανθρώπων έβαλε στόχο την αναβίωση ενός τουριστικού προορισμού

Kaloskopi Restart: Πώς μια ομάδα ανθρώπων έβαλε στόχο την αναβίωση ενός τουριστικού προορισμού
Εταιρείες και ιδιώτες στηρίζουν το Project που έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Σε μια εποχή που μιλάμε για υπερτουρισμό και αδυναμία διαχείρισης κορεσμένων τουριστικών προορισμών, υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που κινδυνεύουν με αφανισμό, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται σε επίπεδα που οδηγούν σταδιακά σε ερήμωση. Πώς θα μπορούσαν τέτοιου είδους τοπικές κοινωνίες να προσελκύσουν μόνιμους κατοίκους, αλλά και τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά γι’ αυτές;

Έχοντας αυτό το ερώτημα κατά νου, έπεσα πάνω στο Project Kaloskopi Restart, ένα χωριό στη Φωκίδα, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Παύλιανη, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε φυσικό κάλλος από τις γύρω περιοχές, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν καθιερώσει τη θέση τους στον τουριστικό χάρτη.

Το project μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς προάγει την τουριστική ανάπτυξη έχοντας στο επίκεντρο το κοινωνικό συμφέρον. Μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για την Καλοσκοπή, αποφάσισαν να δώσουν ξανά ζωή σε ένα χωρίο στο οποίο κατοικούν μόλις 20 άνθρωποι. Η εύκολη πρόσβαση, η επαφή με τη φύση και οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες, ήταν μια καλή πρώτη ύλη για να μπορέσει η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά.

Όλα τα έσοδα επιστρέφουν στο χωριό

Ένα μόλις χρόνο από την ίδρυση του Kaloskopi Restart, η ομάδα του κατάφερε μέσα από πολλές δυσκολίες να φέρει εις πέρας ένα πολύ σημαντικό στόχο για το χωριό. Τη δημιουργία ενός παραδοσιακού καφενείου-παντοπωλείου « Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ», με σκοπό τα έσοδα από τη λειτουργία να επιστρέφουν στο χωριό μέσω έργων υποδομής. Συγχωριανοί, φίλοι και επισκέπτες έδειξαν από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη τους στις δημιουργίες της Πυραμίδας με τους θαμώνες να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα παντοπωλείου, καφέδες, τσιπουρομεζέδες, παγωτά, και κοκτέιλς και μάλιστα ήταν το μοναδικό μαγαζί που κατάφερε να μείνει ανοιχτό, ακόμα και τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

«Είμαστε ευχαριστημένοι ως ομάδα αναφορικά με το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα διότι έχουμε δώσει ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί για να πετύχει το project. Σίγουρα στην αρχή υπήρξαν αγκυλώσεις από την τοπική κοινωνία, διότι ήταν διστακτικοί και επιφυλακτικοί απέναντι σ’ αυτή την προσπάθεια, ωστόσο εμείς δεν πτοηθήκαμε και δεν παραιτηθήκαμε. Κλείσαμε τα αυτιά μας και προχωρήσαμε» αναφέρει στο Fortune η Μαρία Μπακογιάννη, Πρόεδρος του Κοιν.ΣΕπ.

Όπως εξηγεί, οι δράσεις χωρίζονται σε αυτές που καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες, οι οποίες είναι μικρότερης κλίμακας με χρηματοδότηση και υλοποίηση αποκλειστικά με τη βοήθεια και τη συμμετοχή απλών πολιτών, και στις “στρατηγικές”, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσω χρηματοδοτήσεων, επιδοτήσεων, άλλων αναπτυξιακών εργαλείων, ιδιωτών επενδυτών ή μεγάλων δωρητών.

Προσθέτει πως σε διάστημα δύο ετών, έχουν αγκαλιάσει το project 6 εταιρείες μεταξύ των οποίων η Henkel, η Vitex, η Danezis Stories και η Γαλαξίας, ενώ νέες εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν το project, όπως επίσης ιδιώτες αλλά και απλοί πολίτες που δεν κατάγονται από το χωριό αλλά το έχουν αγαπήσει.

«Οι επιχειρήσεις μας έχουν στηρίξει, τόσο οικονομικά, όσο και σε είδος, παρέχοντας τρόφιμα, υπηρεσίες προβολής και διαφήμισης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που μπορεί να βρει κανείς σε ένα μπακάλικο. Το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζουμε είναι χωρίς οφέλη και απολαβές για τα μέλη του. Όλα τα έσοδα της Πυραμίδας πηγαίνουν αποκλειστικά στο χωριό. Εφόσον μεγαλώσουμε κι άλλο και τα κέρδη είναι παραπάνω από αυτά που μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του μαγαζιού , στόχος μας είναι να προσληφθούμε ως εργαζόμενοι για να μπορούμε να έχουμε κι εμείς κάποιο εισόδημα» λέει χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη.

Έργο 80.000 ευρώ έχει παγώσει λόγω … γραφειοκρατίας

Παράλληλα, αποκαλύπτει πως έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια 80.000 € για την μελέτη έργου πολυχώρου έτσι ώστε κάτω από το λαογραφικό μουσείο και το παλιό σχολείο να δημιουργηθεί ένα σημείο στο οποίο θα υπάρχει αίθουσα συνεδρίασης με προτζέκτορα για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ένα ιατρείο με μηχανήματα τηλε-ρομποτικής, όπου θα δημιουργηθούν τρεις θέσεις τηλεργασίας για ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στο χωριό.

«Από τους 20 μόνιμους κατοίκους που ζουν στην Καλοσκοπή, φέτος το καλοκαίρι ξεπεράσαμε τα 500 άτομα. Προκειμένου να ξεκλειδώσει αυτή η επένδυση, που θα δώσει περεταίρω ώθηση στο χωριό, είναι αναγκαίο να μας στηρίξει έμπρακτα ο Δήμος Δελφών διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα γραφειοκρατίας».

Αυτή τη στιγμή το χωριό εξυπηρετείται από ενοικιαζόμενα δωμάτια-κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο πλάνο είναι να ξεπεράσουν τις 50 κλίνες, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της διαμονής.

Όσο για τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι πολλές. Πεζοπορία στα αμέτρητα μονοπάτια, ορειβασία, αναρρίχηση, trail running, ποδηλασία βουνού καθώς και διαδρομές με 4×4. Τον χειμώνα, ορειβατικό σκι και βόλτες με snowmobiles στις πανέμορφες διαδρομές της Γκιώνας και της Οίτης, καθώς και σκι στο Χιονοδρονικό Κέντρο Παρνασσού που απέχει μόλις 45 λεπτά! Η Καλοσκοπή διαθέτει ένα υπέροχο γήπεδο μπάσκετ, τραπέζι πίνγκ πόνγκ στην πλατεία, ένα θεματικό μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι και σύντομα γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 με φυσικό χόρτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: