Κάμερον: Έξοδος από την ΕΕ απειλεί την οικονομία και την ασφάλεια της Βρετανίας
- 22/02/2016, 20:45
- SHARE
Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε οποιαδήποτε κίνηση για δεύτερο δημοψήφισμα ως προσπάθεια βελτίωσης των όρων της συμφωνίας με την ΕΕ.
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρουσιάζοντας στους Βρετανούς βουλευτές τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα.
“Η έξοδος από την Ευρώπη θα απειλούσε την οικονομική και εθνική ασφάλειά μας”, είπε ο Κάμερον, καλώντας τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Αυτοί που κηρύσσουν την έξοδο δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά μόνο “ένα άλμα προς το άγνωστο”, όπως είπε.
Ο Κάμερον υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, διαψεύδοντας εκείνους που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε τον Ιούνιο να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους όρους παραμονής της στην ΕΕ.
“Γνωρίζω, δυστυχώς, αρκετά ζευγάρια που ξεκίνησαν τη διαδικασία του διαζυγίου αλλά δεν ξέρω κανένα που να έβαλε μπροστά το διαζύγιο προκειμένου να ανανεώσει τους γαμήλιους όρκους του”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης. Φάνηκε όμως να υπονοεί ότι το “όχι” στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, όταν είπε ότι “ακούνε (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) πραγματικά μόνο εκείνους τους πληθυσμούς που λένε Όχι”.
“Όταν μιλάμε για τις δουλειές των ανθρώπων, δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι όλα θα πάνε καλά”, πρόσθεσε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι θα πρέπει κανείς να σκεφθεί καλά τις συνέπειες ενός Brexit.
Οι προειδοποιήσεις του Κάμερον αφορούσαν επίσης τη στρατιωτική απειλή που συνιστούν η Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος. “Δεν είναι τώρα η στιγμή να διχάσουμε τη Δύση”, είπε.
Εξάλλου, δύο από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης επανέλαβαν σήμερα ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να πληγεί αν η χώρα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, το Brexit θα συνοδευόταν από ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος αλλά και “σημαντικούς” κινδύνους μακροπρόθεσμα. Ο οίκος Moody’s από την άλλη προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, που σήμερα βρίσκεται στο Aa1, θα συνοδευόταν από τον χαρακτηρισμό της “αρνητικής προοπτικής”.