Καμία πτήση από και προς το Βέλγιο λόγω γενικής απεργίας

Καμία πτήση από και προς το Βέλγιο λόγω γενικής απεργίας
AppleMark

Η απεργία θα επηρεάσει τη διεξαγωγή της συνόδου των υπουργών Άμυνας των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί για ένα 24ωρο από και προς το Βέλγιο εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχει κηρυχθεί στη χώρα και στην οποία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Skeyes, η εταιρεία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

«Έξι ώρες πριν την έναρξη της γενικής απεργίας η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για το αν θα εργάζεται ικανός αριθμός υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτεται ένας περιορισμένος αριθμός κρίσιμων θέσεων. Για τον λόγο αυτό η Skeyes αναγκάζεται να μην επιτρέψει την εναέρια κυκλοφορία από τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου ως τις 22:00 της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ντεχέν εκπρόσωπο της εταιρείας, δεν θα επιτρέπεται σε κανένα αεροπλάνο που βρίσκεται κάτω από τα 8.000 μέτρα, δηλαδή στην περιοχή που ελέγχει η Skeyes, να πετά πάνω από το Βέλγιο. Τα αεροσκάφη που πετούν στον βελγικό εναέριο χώρο πάνω από τα 8.000 μέτρα ελέγχονται από ένα άλλο κέντρο με έδρα το Μάαστριχτ.

Η Skeyes δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσες πτήσεις και επιβάτες αφορά η ακύρωση των σημερινών πτήσεων. Ο Ντεχέν τόνισε ωστόσο ότι θα επιτρέπονται οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και οι πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών.

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο του Βελγίου, από όπου πετάει κυρίως η ιρλανδική εταιρεία Ryanair, είχε ανακοινώσει από χθες ότι θα κλείσει.

Η απεργία πρόκειται να επηρεάσει και τη διεξαγωγή της συνόδου των υπουργών Άμυνας των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με κάποιους υπουργούς ενδεχομένως να μην παρίστανται στην έναρξη της συνόδου.

Σήμερα πραγματοποιείται στο Βέλγιο γενική απεργία κατόπιν αιτήματος τριών συνδικάτων με αίτημα καλύτερους μισθούς. Οι κινητοποιήσεις των τριών μεγάλων συνδικάτων της χώρας- FGTB, CSC και CGSLB- αφορά όλους τους τομείς, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, σε όλη τη χώρα. Τα συνδικάτα ζητούν κυρίως αύξηση των μισθών, αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων, όπως και καλύτερες συνθήκες κατά την συνταξιοδότηση.