Καμία συζήτηση ακόμη στο τραπέζι για χαλάρωση των μέτρων το Πάσχα
- 16/04/2021, 19:38
- SHARE
Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι αφήνουν την συζήτηση που αφορά το Πάσχα για αργότερα. Σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι περιφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ρωτήθηκε απόψε ο επ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας» είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει», κατέληξε.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει «εύθραυστη σταθεροποίηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%».
Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης όπως επισήμανε προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μέσα στην εβδομάδα μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης σήμερα.
Αναφερόμενος στα ατομικά τεστ είπε ότι κάθε Τετάρτη θα γίνεται η συνολική αποτίμηση των self test στη χώρα μας, η ευαισθησία των οποίων είναι πάνω από 80%, τόνισε. Μάλιστα αναφερόμενος σε Βρετανική μελέτη που έγινε τέλη του 2020 με αρχές του 2021, φάνηκε ότι 93% των θετικών αποτελεσμάτων του ατομικού τεστ επαληθεύτηκαν, με μοριακό.
Β. Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων
Τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Να μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων. των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων, τόνισε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παρότι έκανε λόγο για σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς, με 26.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε πως «ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να μειώνεται και βρίσκεται σήμερα στο 5,3% , κάτι όμως που είναι αναμενόμενο, όσο αυξάνονται τα τεστ που γίνονται».
Εξήγησε επίσης ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων ανά ημέρα είναι στις 2800, όταν κατά μέσο όρο διενεργούνται 54.000 τεστ ανά ημέρα.
Η ίδια πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές.
«Ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το ένα, στο 1,02. Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. «Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για να μας ξεγελάσει οπότε εμείς ξεχαστούμε» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως σε όλη τη χώρα -αυτή τη στιγμή – νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς με covid -19, ενώ καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία οι οποίες είναι 250 ανά ημέρα.
Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει. Η ίδια είπε ότι θα συνεχίσει η πίεση αυτή να είναι παρούσα για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, λέγοντας ότι «η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων, χρειάζεται υπομονή για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους».
Όπως εκτίμησε για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και στον αριθμό των θανάτων.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ακόμα υπάρχουν περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς εμφανίζουν σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Η ίδια τόνισε ότι 1 στους 4 που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι νεότερος των 55 ετών. Επίσης παρατήρησε ότι στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών ανήκουν οι περισσότεροι διασωληνωμένοι και όχι στην ομάδα των υπερήλικων, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει και τα οφέλη του εμβολιασμού στους γηραιότερους ανθρώπους στη χώρα μας.
Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι σήμερα στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λέγοντας ότι τα κριτήρια για το ποιες θα ανοίξουν πρώτες είναι, αν αυτές αφορούν τους εξωτερικούς χώρους όπου η διασπορά φαίνεται να είναι πιο δύσκολη και δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε άλλες.