Καμμένος: Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» – Τι απαντά η ΝΔ
- 11/01/2018, 17:58
- SHARE
Συνεχίζεται η πολιτική διαμάχη με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα μονοπώλησε την ομιλία του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στο εθνικό συμβούλιο του κόμματος. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση που είχε αρχικώς διατυπώσει, μη αποδεχόμενος τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, και παρέπεμψε στη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση που η ονομασία που θα επιλεχθεί, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΑΝΕΛ.
«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι η μόνη ελπίδα για την γειτονική χώρα είναι η «εξεύρεση λύσης που δεν θα πληγώνει τη Ελλάδα».
Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες»
Να ενημερώσει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να «σταματήσει να επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία» ζήτησε σε δηλώσεις του, στο Λουτράκι Αριδαίας, Πέλλας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».
«Θέλω, εδώ, από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, να καλέσω την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει επιτέλους να επιδίδεται στη μυστική διπλωματία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Ζητώ επίσης από την κυβέρνηση, να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και δεν ευνοούν την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι, για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».
Σε δηλώσεις του στα Λουτρά Αριδαίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίσκεψή του στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο «συναισθηματικά και πολιτικά ιδιαίτερα φορτισμένη» και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο θέμα αυτό. «Η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως και το 2008 ο Κώστας Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας, απέναντι στις διεκδικήσεις των βορείων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή, είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα, δεσμεύει και τη ΝΔ και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση, αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία. Χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλω επίσης να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες, περίπου, ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την άκρα δεξιά και με πολιτικούς χώρους οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου».
«Τέτοιες απόψεις διχάζουν τους Έλληνες, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε εθνική ενότητα. Εθνική ενότητα, τόσο σημαντική, για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το θέμα των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται, στο τέλος του μήνα, για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και τις θέσεις του, με όποιον τρόπο κρίνει αυτός ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται ανά πάσα στιγμή από την κυβέρνηση του τόπου. Θα ήταν πολύ καλό, η κυβέρνηση να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση -αυτό δεν έχει γίνει- και θα επαναλάβω και εδώ πέρα, από τα βόρεια σύνορα της χώρας, ότι δεν έχω κανένα δείγμα γραφής, το οποίο να με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα».
Με αφορμή ένα βιβλίο με θέμα το Μακεδονικό Ζήτημα, που εκδόθηκε το 1992 από την ΟΝΝΕΔ και το οποίο χάρισε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο συγγραφέας του βιβλίου και στέλεχος της ΝΔ στην Πέλλα, Ηλίας Πλιόγκας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να μην επιτρέπουμε σε κανένα να την παραχαράζει».
Πρόσθεσε δε, ότι οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας και υπενθύμισε ότι ο παππούς του, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολέμησε ως επικεφαλής τάγματος Κρητών εθελοντών, την περίοδο του Α’ Βαλκανικού πολέμου, στη μάχη της Σιάτιστας.